Louis-Ferdinand Céline

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Louis-Ferdinand Céline
Syntynyt 27. toukokuuta 1894
Courbevoie, Ranska
Kuollut 1. heinäkuuta 1961 (67 vuotta)
Pariisi, Ranska
Ammatit kirjailija, lääkäri
Kansalaisuus Ranska
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Louis-Ferdinand Céline (oik. Louis-Ferdinand Destouches) (27. toukokuuta 18941. heinäkuuta 1961) oli ranskalainen kirjailija.

Céline osallistui ensimmäiseen maailmansotaan vapaaehtoisena haavoittuen käsivarteen. Sodan jälkeen Céline asui muun muassa Detroitissa ja Afrikassa, kunnes asettui köyhien lääkäriksi Pariisiin.

Célinen läpimurtoteos Voyage au bout de la nuit (Niin kauas kuin yötä riittää) ilmestyi 1932. Tämä osittain omaelämäkerrallinen romaani rikkoi useita kirjallisia konventioita viljellen muun muassa slangia ja räävittömyyksiä, eikä sitä voi asettaa mihinkään aikansa kirjalliseen tyylisuuntaukseen. Kirjan yleinen sävy on melkoisen synkkä, nihilistinen ja pessimistinen, joskin monet näkivät siinä myös paljon huumoria – seikka, joka lähinnä raivostutti Célineä. Vuonna 1936 ilmestyi niin ikään omaelämäkerrallinen, pessimistinen kuvaus ihmisen pyrkimysten turhuudesta, Mort à credit (Kuolema luotolla).

Näiden suurteostensa jälkeen Céline alkoi kirjoittaa fanaattisen juutalaisvastaisia tekstejä, mikä on vaikuttanut suuresti hänen myöhempään kuvaansa kirjailijana. Juutalaisvastaisuuden takia hänet yhdistettiin Ranskassa Saksan toisen maailmansodan aikaiseen miehityshallintoon, siitäkin huolimatta, että hän vihasi natsienkin ideologiaa. Hän joutui pakenemaan Saksaan ja edelleen Tanskaan. Palattuaan Ranskaan hän ei enää saanut töitä lääkärinä ja kuoli 1961 köyhänä ja mieleltään sairaana.

Kirjallisesti Céline on vaikuttanut erityisesti yhdysvaltalaiseen Henry Milleriin, jonka kuuluisa teos Kravun kääntöpiiri voidaan nähdä eräänlaisena pastissina Célinen Niin kauas kuin yötä riittää -teoksesta. Henry Millerin kautta Célinen vaikutus näkyy vahvana myös beat-kirjallisuudessa (muun muassa Jack Kerouac, Allen Ginsberg, William S. Burroughs), joskaan amerikkalaisten beat-kirjailijoiden tuotokset eivät yleensä ole yhtä synkkäsävyisiä kuin Célinen proosa.

Céline-asiantuntija David Alliot on kerännyt Célineä koskevan aikalaisten kirjoittaman tai dokumentoidusti lausuneen aineiston teokseksi D’un Céline l’autre (2011).[1]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Célinestä tuli tiiliskivi, Helsingin Sanomat 1.5.2011, sivu C 4

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Louis-Ferdinand Céline -sitaatteja.