Styreenibutadieenikumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Styreenibutadieenikumin rakenne

SBR (Styrene-Butadiene-Rubber) eli styreenibutadieenikumi, tunnetaan myös kauppanimellä Buna, oli ensimmäisiä käyttökelpoisia synteettisiä kumilajeja. Sitä on valmistettu katalysaattorin avulla polymeroimalla natriumpitoista butadieenia ja styreeniä kopolymeeriksi, jonka molekyylissä vuorottelevat butadieeni ja styreeni. Styreenibutadieenikumia valmistettiin Saksassa jo 1935 ja se oli Saksan sekä länsivaltojen tärkein synteettinen kumi toisen maailmansodan aikana.

Styreenibutadieenikumi oli niin tärkeäksi katsottu Saksan teollisuuden tuote, että strategisia brittien yöpommituksia ja yhdysvaltalaisten päiväpommituksia osoitettiin myös styreenibutadieenikumia valmistaville tehtaille Saksan sodankäyntikyvyn heikentämiseksi.

Buna-nimi tulee sanoista butadieeni ja natrium, joista ensimmäistä käytettiin kumin lähtöaineena ja jälkimmäistä reaktiossa katalyyttinä. Styreenibutadieenikumin CAS-numero on 9003-55-8.

Käyttötarkoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes kaikki tekonurmikentät käyttävät täytemateriaalinaan SBR-kumirouhetta, mikä on herättänyt keskustelua kumirouheen aiheuttamista mahdollisista terveys- ja ympäristövaikutuksista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.