Heinäkuun monarkia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Osa sarjaa aiheesta
Ranskan historia
Aikajana

Heinäkuun monarkia (ransk. la monarchie de Juillet) on nimitys Ranskan historiassa vuoden 1830 heinäkuun vallankumouksen ja vuoden 1848 helmikuun vallankumouksen väliselle aikakaudelle, jolloin maan kuninkaana toimi Orléans-sukuinen Ludvig Filip. Ludvig Filipin kuninkuuden katsottiin nojaavan erityisesti varakkaan porvariston tukeen.[1] Parlamentilla oli merkittävämpi asema ja äänioikeus oli laajempi kuin edeltävänä Bourbon-restauraation aikana.

Ajan merkittäviä poliittisia johtajia olivat muun muassa kuningasta tukenut François Guizot ja kuninkaan vallan rajoittamista kannattanut Adolphe Thiers. Varsinkin 1830-luku oli poliittisesti levotonta, ja heinäkuun monarkiaa uhkasivat sekä Bourbonien valtaanpaluuta kannattaneet legitimistit että tasavaltalaiset.[1] Heinäkuun monarkiaa seurasi vuoden 1848 myötä Ranskan toinen tasavalta.

Tyytymättömyys hallintoa kohtaan heräsi varhain. Vuonna 1831 julkaistiin pilapiirros, jossa kuninkaan pää muuttuu päärynäksi. Tekijä, Honoré Daumier,joka sovelsi Charles Philiponin ideaa, joutui vankilaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b July monarchy (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 31.3.2013.