Ranskan vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskan tasavallan (konsuliedustuksen) epävirallinen tunnuskuvio.
Ranskassa yleisesti vaakunaa korvaava tunnus, jota käytetään muun muassa poliisin ja koulujen sekä virastojen tunnuksena.

Ranskan viidennellä tasavallalla ei ole virallista lainsäädäntöön perustuvaa vaakunaa tai vastaavaa tunnusta, vaan virallisina tunnuksina toimivat Ranskan lippu ja tunnuslause Liberté, Égalité, Fraternité (vapaus, tasa-arvo, veljeys). Nykyisin eräissä tapauksissa vaakunan tapaan käytettävä kuvio on taiteilijan näkemys vuodelta 1912. Kuvio on liktorien fasces, jonka päälle on asetettu ristikkäin tammen ja oliivipuun oksat symboloimaan jatkuvuutta ja rauhaa, sekä eräänlainen kilpi, jonka uloimmat päät kohoavat ja muodostavat leijonan ja kotkan pään. Kilvessä keskellä olevat kirjaimet RF tarkoittavat Ranskan tasavaltaa (ransk. République Française). Yhdistelmä on alun perin Jules-Clément Chaplainin suunnittelema. Sitä käytettiin III:n tasavallan aikana ulkoministeriössä 29. heinäkuuta 1912 lähtien. Tässä tarkoituksessa symbolia käytetään yhä edelleen, siis varsinkin maan konsuliedustuksen tunnuksena.

Taiteilija Robert Louis uudisti kuvion vuonna 1953, kun ministeriöiden välinen neuvosto oli sitä pyytänyt 3. kesäkuuta samana vuonna. Ministeriöiden välisen neuvoston oli tarkoitus vastata Yhdistyneiden kansakuntien sihteeristön pyyntöön, jossa haluttiin kokoushuoneen seinille kunkin jäsenmaan virallinen vaakuna. Neuvosto kohtasikin ylitsepääsemättömiä vaikeuksia ja suositteli hallitukselle, että III:n tasavallan diplomaatti- ja konsuliedustuksen ulkomailla käyttämä eräänlainen tunnus tulisi neljännen tasavallan symboliksi, kunnes lopullinen ja parempi vaihtoehto löydetään.

Ranskalla ei ole ollut virallista vaakunaa 4. syyskuuta 1870 jälkeen. Ei ole virallisia hallinnon säädöksiä, jolla voitaisiin esimerkiksi rangaista erilaisten tasavaltalaisten tunnusten käyttämisestä. Kyseessä oleva tunnuskuvio ei noudeta vaakunaa koskevia heraldisia sääntöjä. Tämä sen takia, että Ranskassa heraldiikan katsotaan olevan aristokraattista taidetta ja muistuttavan ancien régimestä. Yleisemmin valtion virastojen tunnuksena on vaakunakilpi, jossa on trikolorin kolme väriä ja isot kirjaimet RF.

Syyskuussa 1999 Ranskan hallitus hyväksyi uuden kansallisen tunnuksen, johon sisältyy tasavallan motto Liberté, Égalité, Fraternité, sekä taustana olevat trikolorin värit, joista valkoinen kuvaa Tasavallan henkilöitymäksi muodostunutta Marianne-neitoa.