Valko-Venäjän vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valko-Venäjän vaakuna

Valko-Venäjän vaakuna on Valko-Venäjän tunnus lipun ja kansallislaulun ohella.[1] Se otettiin käyttöön vuonna 1995 presidentti Aljaksandr Lukašenkan järjestämän kansanäänestyksen perusteella. Se pohjautuu vanhaan neuvostoaikaiseen vaakunaan sillä erotuksella, että nykyiset värit ovat kirkkaammat, sirppi ja vasara -tunnuksen tilalla on maan rajojen muotoinen piirros ja aiemmin tekstein varustetut punaiset reunanauhat on korvattu maan nykyisen lipun värisin nauhoin, poikkeuksena alimmaisen nauhan teksti, jota on vain muutettu. Yhdistävänä tekijänä ovat edelleen keskellä ylhäällä loistava punainen tähti, maatalouden hyvinvointia sosialistisissa vaakunoissa perinteisesti korostavat viljapitkot, sekä yleinen rakenteen samankaltaisuus.

Aiempi vaakuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pahonian vuoden 1991 versio

Valko-Venäjän historiallista vaakunaa kutsutaan Pahoniaksi. Siinä on punaisella taustalla ritari, joka ratsastaa hopeisella hevosella ja pitää hopeista miekkaa kädessään. Ritarilla on lisäksi hopeinen kilpi, jossa on kultainen risti.

Pahonia oli vaakunana alun perin vuonna 1366. Sitä käytettiin, kunnes Venäjä liitti Valko-Venäjän ja Liettuan itseensä vuonna 1795. Vaakuna koki uuden tulemisen vuonna 1918, kun Valko-Venäjän kansallinen tasavalta käytti sitä. Viimeksi Pahoniaa käytettiin vuosina 1991–1995, kun Valko-Venäjä oli itsenäistynyt Neuvostoliitosta. Oppositiopuolueet käyttävät sitä yhä protestina Aljaksandr Lukašenkan hallintoa vastaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. State Symbols Valko-Venäjän presidentinhallinto, president.gov.by. Viitattu 25.7.2013. (englanniksi)