Latinalaiskortteli

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lycée Henri IV -oppilaitoksen sisäänkäynti Pariisin Latinalaiskorttelissa
Yliopiston päärakennus Sorbonne

Latinalaiskortteli (ransk. Quartier Latin) on Ranskan pääkaupungin Pariisin kaupunginosa, jossa Pariisin yliopisto ja useat muut oppilaitokset ovat vanhastaan sijainneet. Se sijaitsee Pariisin viidennessä ja kuudennessa arrondissementissa Seinen eteläpuolella eli vasemmalla rannalla (ransk. Rive gauche), ja sen länsilaidalla sijaitsevat Saint-Germain-des-Prés ja Luxembourgin puisto. Myös Ranskan suurmiesten hautapaikkana tunnettu Panthéon sijaitsee Latinalaiskorttelissa. Alueen pääkatuja ovat Seinen varrelta Île de la Citén kohdalta etelään johtava Boulevard Saint-Michel sekä Seinen suuntaisena kulkeva Boulevard Saint-Germain.

Alueella on paljon Pariisin yliopistojen rakennuksia, erityisesti yliopiston historiallinen päärakennus Sorbonne. Siksi Latinalaiskorttelia pidetään opiskelijoiden kaupunginosana, vaikka opiskelijoilla nykyään tuskin on varaa asua siellä. Alue saa nimensäkin historiastaan yliopistokaupunginosana, koska latina oli keskiajalla tärkeä yliopiston opetuskieli.

Suomessa yleisesti käytettyä nimitystä Latinalaiskortteli voidaan pitää käännösvirheenä: Suomen kaupungeissa käytetty termi kortteli on tosin samaa alkuperää kuin ranskan quartier, mutta nykyinen merkitys on toinen: quartier merkitsee kokonaista kaupunginosaa.

Kaupunginosa kahviloineen ja bistroineen on suosittu matkailukohde.

Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.