Corneliu Zelea Codreanu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Codreanu vuonna 1940 julkaistussa romanialaisessa postimerkissä.

Corneliu Zelea Codrianu (13. syyskuuta 1899 Iaşi30. marraskuuta 1938 lähellä Bukarestia)[1] oli romanialainen poliitikko, joka perusti Rautakaartina tunnetun äärioikeistolaisen puolueen ja toimi sen karismaattisena johtajana kuolemaansa asti.

Codreanusta tuli jo opiskeluaikanaan (1919–1922) vahva antikommunismin ja antisemitismin kannattaja. Hän oli 1920-luvulla mukana Kansallisen kristillisen puolustuksen liitto (LANC) -nimisen antisemitistisen järjestön toiminnassa. Hänet vangittiin vuonna 1923 tappouhkausten esittämisestä ja vuonna 1925 hän oli syytettynä murhasta, mutta sai vapauttavan tuomion. Codreanu erosi LANC:sta vuonna 1927 ja perusti oman puolueensa Arkkienkeli Mikaelin legioonan. Järjestö tunnettiin yleisesti ”legioonana”. Vuonna 1930 Codreanu perusti sille Rautakaarti-nimisen sotilaallisen siiven ja Rautakaarti vakiintui myöhemmin koko puolueesta käytetyksi nimitykseksi. Codreanun kehittelemä ideologia oli yhdistelmä juutalais- ja kommunisminvastaisuutta sekä uskonnollista mystiikkaa. Se vetosi hyvin osaan nuoresta älymystöstä. Puolue käytti väkivaltaisia toimintatapoja ja joutui viranomaisten vastatoimien kohteeksi.[1]

Codreanu oli myös hyvin voimakas antikapitalisti. Hän väitti juutalaisia syyllisiksi sekä vapaaseen markkinatalouteen että kommunismiin, joita molempia hän piti internationalististen voimien manipuloimina juutalaissalaliittoina.[2]

Vuoden 1937 parlamenttivaaleissa Rautakaarti – nyt uudelta nimeltään Kaikki isänmaalle – kohosi Romanian kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Tämän seurauksena kuningas Kaarle II kielsi sen tammikuussa 1938 ja vangitutti Codreanun huhtikuussa. Codreanu surmattiin myöhemmin samana vuonna vankilasiirron yhteydessä yhdessä 13 vankitoverinsa kanssa, virallisen selityksen mukaan heidän yrittäessään paeta. Heidät ensin kuristettiin ja sitten ammuttiin.[1] Codreanun seuraajaksi Rautakaartin johdossa nousi Horia Sima.

Nykyaikana monet uusfasistiset ryhmät ovat osoittaneet kiinnostusta Codreanun ajatteluun ja myös Romaniasta löytyy hänen muistoaan ja poliittista perintöään vaalivia ryhmiä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Corneliu Codreanu Encyclopædia Britannica. Viitattu 19.2.2020.
  2. Tismăneanu, p.65lähde tarkemmin?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]