Karl von Spreti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kreivi Karl Maria von Spreti (21. toukokuuta 19075. huhtikuuta 1970) oli saksalainen diplomaatti. Spreti toimi Saksan liittotasavallan Guatemalan suurlähettiläänä vuosina 1968-1970, jolloin hänen siepattiin ja surmattiin.

Spreti syntyi Kapfingin linnassa Landshutin lähellä aristokraattiseen perheeseen. Hän opiskeli arkkitehtuuria. Hän oli Baijerin kristillissosiaalisen unionin jäsen, joka on CDU:n sisarpuolue. Spreti otti osaa toiseen maailmansotaan ja joutui liittoutuneiden vangiksi.

Vuonna 1956 Karl von Spretistä tuli Länsi-Saksan suurlähettiläs Luxemburgiin, jossa hän oli vuoteen 1960. Sen jälkeen hän oli Kuubassa vuoteen 1963 ja Dominikaanisessa tasavallassa vuosina 1966-1968. Lopulta hänet lähetettiin vuonna 1970 Guatemalaan, jossa samana aikana riehui sisällissota.

31. maaliskuuta vasemmistolaisen FAR-järjestön sissit kaappasivat Spretin Ciudad de Guatemalassa. Sissit vaativat Guatemalan hallitukselta että se vapauttaisi useita poliittisia vankeja 72 tunnin kuluttua. Hallitus ei suostunut tähän. FAR esitti 5. huhtikuuta uuden vaatimuksen: 22 vankia on vapautettava ja 700 000 dollarin lunnaat. Länsi-Saksan ja Yhdysvaltain ulkoministeriö vaativat että Guatemalan hallitus ottaisi neuvotteluyhteyden sisseihin. Kun hallitus ei ryhtynyt siihen, kaapparit teloittivat Spretin. Hänen ruumiinsa löydettiin 5. huhtikuuta 16 km Ciudad de Guatemalasta.

Länsi-Saksan ja Guatemalan välille syttyi diplomaattinen kriisi, joka johti siihen että Guatemalan suurlähettiläs Bonnissa poistui maasta. Myös Länsi-Saksan suurlähettiläs Guatemalassa poistui.

Karl von Spretin murhaa käsitellään vuonna 1970 ilmestyneessä Ryszard Kapuścińskin kirjassa Miksi Karl von Spreti kuoli.