Santo Domingo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Santo Domingo de Guzmán
Näkymä Santo Domingoon
Näkymä Santo Domingoon
vaakuna
vaakuna

Santo Domingo de Guzmán

Koordinaatit: 18°28′N, 69°57′W

Valtio Dominikaaninen tasavalta
Yksikkö Distrito Nacional
Perustettu 1496
Hallinto
 – Pormestari Roberto Salcedo
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 104,44 km²
Korkeus 14 m
Väkiluku (2010) 2 552 398
 – Tiheys 24 439 as./km²
 – Metropolialue 3 712 391
Lempinimi: Amerikan ensimmäinen kaupunki

Santo Domingo on Dominikaanisen tasavallan pääkaupunki. Sen asukasluku oli vuoden 2002 väestönlaskennassa 2 054 516. Arvio vuodelle 2010 on noin 2,55 miljoonaa asukasta.[1] Kaupunki sijaitsee Karibianmeren äärellä, Ozama-joen suulla. Se on vanhin eurooppalaisten yhtäjaksoisesti asuttama kaupunki läntisellä pallonpuoliskolla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bartolomeo Kolumbus, Kristoffer Kolumbuksen veli, perusti Santo Domingon vuosien 1496 ja 1498 välillä nimellä Santo Domingo de Guzmán Ozama-joen itärannalle. Kuvernööri Friar Nicolás de Ovando laajensi kaupunkia länsirannalle vuonna 1502. Kaupunki oli esikuvana muille uuden maailman koloniaalikaupungeille. Aragonian kuningaskunnan Ferdinand II antoi kaupungille vaakunan, jossa luki ”Intian ensimmäinen kaupunki”.

Kaupunkiin rakennettiin läntisen pallonpuolen ensimmäinen linnoitus (Fortaleza Ozama), ensimmäinen sairaala (Hospital de San Nicolás de Bari), ensimmäinen katedraali (Primada de América), ensimmäinen katu (Calle las Damas) ja ensimmäinen luostari (Monasterio de San Francisco).

Vuonna 1538 alkoi uuden maailman ensimmäisen yliopiston rakentaminen. Se sai nimen Santo Tomás de Aquino, samannimisen pyhimyksen mukaan. Se toimii edelleen nimellä Universidad Autónoma de Santo Domingo (UASD).

Katedraalissa olevan hautakiven alla oli Kristoffer Kolumbuksen viimeinen lepopaikka, mutta jäännökset siirrettiin Faro A Colónille (Kolumbuksen majakka) vuonna 1990. Jäännösten aitoudesta ei ole varmuutta – myös Espanjassa väitetään olevan Kolumbuksen luut.

Sir Francis Drake tuhosi kaupunkia vuonna 1586 ja hurrikaani hävitti sen lähes kokonaan vuonna 1930. Se rakennettiin uudelleen ja nimettiin Ciudad Trujilloksi diktaattori Rafael Leónidas Trujillon mukaan, mutta kaupunki sai vanhan nimensä takaisin välittömästi Trujillon salamurhan jälkeen vuonna 1961.[2]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Las Américasin kansainvälinen lentoasema sijaitsee lähellä kaupunkia ja palvelee kansainvälistä lentoliikennettä. La Isabelan kansainvälinen lentoasema on lähinnä kotimaan liikennettä varten. Santo Domingon metron ensimmäinen osa avattiin tammikuussa 2009.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]