Fathi Shakaki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fathi Shakaki (tunnetaan myös nimellä Shaqaqi,Shqaqi tai Shiqaqi) (19511995) oli palestiinalainen islamistisen jihadin perustajia.

Shakaki perusti islamistisen jihadin yhdessä Abd Al Aziz Awdanin kanssa Gazassa 1970-luvulla. Järjestö oli Egyptin islamilaisen jihadin alajärjestö. Fathi oli sunnimuslimi ja julkaisi pamfletteja, joissa perusteltiin jihadin käyttöä laillisesti politiikassa. Fathin jihadin perustelu oli martyyrius.

Israelin tiedustelupalvelu Mossad ampui Fathi Shakakin 26. lokakuuta 1995 Diplomat Hotelissa Sliemassa Maltalla. Fathi oli tullut Maltalle tekaistulla nimellä "tohtori Ibrahim Shaweshi". Fathi oli käynyt vuonna 1993 Maltalla neljä kertaa. Tällä kertaa hän oli matkalla Tripoliin, jossa hänen piti neuvotella Libyan johtajan Muammar Gaddafin kanssa, joka rahoitti Fathin järjestöä.

Shakakia kohti käveli mies, kun hän oli saapumassa hotelliin, ja mies ampui Shakakin äänenvaimennetulla aseella. Shakakin murhaajat olivat salakuljettaneet Maltalle moottoripyörän, jota käytettiin Shakakin seuraamisessa. Se löytyi saaren pohjoisosasta Msidan kylästä, josta murhaajat pakenivat pikaveneellä avomerelle, jossa oli laivaa odottamassa. Shahakin hautaisissa Damaskoksessa oli noin 40 000 ihmistä 1. marraskuuta. Myös Gazassa mellakoitiin.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.