Jean-Paul Marat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean-Paul Marat

Jean-Paul Marat [ʒɑ̃pɔl maʁa] (24. toukokuuta 174313. heinäkuuta 1793) oli sveitsiläissyntyinen ranskalainen vallankumousmies ja lääkäri. Hän kuului jakobiineihin.

Marat’n isä muutti Sardiniasta Sveitsiin ja kääntyi katolilaisuudesta kalvinismiin. Jean-Paul ranskalaisti italialaisperäisen nimensä Mara Marat’ksi.

Marat kiihotti sanomalehdessään L’ami du peuple (Kansan ystävä) kansaa aatelisia ja rikkaita vastaan. Hän oli kuolemanrangaistuksen äänekäs puolustaja ja oli ehdottomasti sitä mieltä, että vallasta syöstyt ylimystön edustajat olisi teloitettava heti. Hän kirjoitti:

”Jos viisi- tai kuusisataa kaulaa olisi katkaistu heti, olisitte saaneet aikaan muutosta, vapautta ja onnea. Väärä humaanisuus on pidättänyt käsiänne; nyt miljoonat veljenne ovat kuoleman omat.”

Marat hyväksyi vuoden 1792 vangittujen ”vallankumouksen vihollisten” joukkomurhat. Hän perusti pahamaineisen ”Valvontakomitean”, jonka tehtävä oli etsiä ja kitkeä vastavallankumoukselliset yhteiskunnasta. Marat teki kuolemanlistoja, joilta teloitettiin sekä syylliset että syyttömät.

Girondisti Charlotte Corday murhasi Marat’n vuonna 1793. Vaikeaa ja pitkäaikaista ihosairauttaan ihokeliakiaa[1] hoitanut Marat istui kylpyammeessa, kun Corday tuli ja puukotti häntä rintaan. Tekonsa perusteluksi hän sanoi tuhansien jakobiinien vastustajien likvidoinnin. Niin rojalisteja kuin girondisteja teloitettiin salaliitosta epäiltyinä. Corday itse teloitettiin neljä päivää Marat’n murhan jälkeen giljotiinilla kyseisestä murhasta tuomittuna.

Marat’n murha laukaisi terrorin, joka lopulta vei mukanaan jopa terrorin johtajatkin.

Marat haudattiin Panthéoniin pois viskattujen Mirabeaun luiden tilalle.

Place du Carouselille pystytettiin hänen muistokseen pyramidi, jossa säilytettiin hänen kylpyammettaan, veren tahrimaa kirjettä ja pikkuesineitä. Samoin patsaita ja rintakuvia oli joka paikassa.

Terrorin loputtua korkeimpien johtajiensa mestaukseen Marat herätti enää pelkkää kauhua. Hänen luunsa siirrettiin syrjäiseen Sainte-Genevièven hautausmaahan eikä yhteishautaan kuten edeltäjänsä. Asialla ei käytännössä ollut suurtakaan eroa: patsaat ja muistomerkit hävitettiin sekä palvonta loppui totaalisesti.[2]

Jean-Paul Marat’n mukaan nimettiin vuonna 1921 neuvostoliittolainen taistelulaiva Marat. Toisen maailmansodan aikana alus sai takaisin alkuperäisen nimensä Petropavlovsk, kun vallankumoussankarien nimet menivät pois muodista ja isänmaallisuuteen viittaavat nimet palasivat.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jelinek JE: Jean-Paul Marat: The differential diagnosis of his skin disease. American Journal of Dermatopathology, 1979, nro 3, s. 251–2. PubMed:396805. doi:10.1097/00000372-197900130-00010.
  2. Aubry, Octave: Ranskan suuri vallankumous II. Jakso "Epäonnistunut suojelija".
  3. Parvilahti: Berijan tarhat II: Dudinka, "kovien kasvojen kaupunki", luku "Uusi suuntako?"

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]