Mohammed Daud Khan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mohammed Daud Khan

Mohammed Daud Khan (18. heinäkuuta 190928. huhtikuuta 1978) oli Afganistanin pääministeri vuosina 19531963 ja ensimmäinen presidentti 19731978.

Mohammed Daud Khan oli vuodesta 1953 serkkunsa kuningas Mohammed Zahir Shahin nimittämänä pääministerinä. Kenraali Khan tunnettiin pääministerikautenaan edistyksellisestä politiikastaan etenkin naisten oikeuksien kannalta ja kahdesta viiden vuoden modernisoimissuunnitelmastaan. Hän kääntyi Neuvostoliiton puoleen talous- ja sotilasavun saamiseksi. Kuningas erotti hänet 1963 ja ryhtyi hallitsemaan itse.

Vuonna 1973 Mohammed Daud Khan kaappasi vallan kuninkaan ollessa ulkomailla ja julisti maan tasavallaksi ja itsensä presidentiksi. Hän yritti pelata Neuvostoliiton ja länsivallat toisiaan vastaan ja vieraannutti vasemmistolaiset tukijansa. Hän hankki runsaasti aseita tukijoiltaan Neuvostoliitosta taistellakseen kasvavaa islamistista liikettä vastaan, joka nousi kapinaan maaseudulla, ja jonka johtajista monet hakivat turvaa naapurimaista. Asevarustelu huolestutti Pakistania ja Irania niiden pelätessä Afganistanin tavoittelevan pääsyä merelle.

Khan salamurhattiin presidenttikautensa lopuksi Afganistanin kahtiajakautuneen marxilaisen kansandemokraattisen puolueen radikaalin maolaisen Khalq-siiven vallankaappauksessa.

Khanin jäännökset haudattiin Kabulin lähistölle 2009, 30 vuotta hänen murhansa jälkeen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Remains of first Afghan president buried after 30 years People's Daily. Viitattu 17.3.2009.
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.