Mohammed Zahir Shah

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mohammed Zahir Shah

Mohammed Zahir Shah (16. lokakuuta 191423. heinäkuuta 2007) oli Afganistanin viimeinen kuningas (Shah), joka hallitsi maata 1933–1973.

Afganistanin hallitsijasuku oli paštuja, jotka kuuluvat Afganistanin suurimpaan etniseen ryhmään. Zahir Shahin isä Mohammed Nadir Shah salamurhattiin 8. marraskuuta 1933, jonka jälkeen Zahir Shah julistettiin kuninkaaksi. Alkuaikoina maata johtivat hänen setänsä pääministereinä.

Zahir Shah sai koulutuksensa Ranskassa jossa hän opiskeli Pasteur instituutissa ja Montpellierin yliopistossa. Toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen kuningas ohjasi maataan puolueettomuuden suuntaan. Vuonna 1953 hänen serkkunsa Mohammed Daoud Khan tuli pääministeriksi, mutta kuningas pakotti hänet eroon 1963 ja ryhtyi hallitsemaan itse. Hän otti käyttöön uuden perustuslain 1964, jonka mukaan maahan piti saada parlamentti, vaalit ja lehdistönvapaus. Muun muassa taloutta ja poliittista elämää uudistettiin, ja naisille taattiin koulutusvapaus ja äänioikeus. Uskonnolliset vaatemääräykset ja huntupakko poistettiin. Puolueita ei sallittu, mutta siedettiin.

Mohammed Zahir Shahin uudistuksissa pyrittiin taloudellisiin uudistuksiin ja naisten asemaa yritettiin parantaa. Maahan virtasi kehitysapua, mikä ei juuri näkynyt kuin Kabulin ympäristössä, lukuun ottamatta teitä ja keinokastelua. Uudistuksia varjosti faktionalismi ja valtakamppailu. Suurin osa virkamiehistä oli paštuja, ja paštun kieltä alettiin suosia persian sijaan. Kuningas puhui äidinkielenä farsia mutta osasi myös ranskaa, englantia ja italiaa.

Vapaamieliset uudistukset huolestuttivat uskonnollisia konservatiiveja. 1970-luvun alussa maata vaivasi kuivuus ja nälänhätä, ja Pakistanin vastaisella rajalla asuvat heimot vaativat itsehallintoa.

Entinen pääministeri Mohammed Daoud Khan järjesti vallankaappauksen 1973, ja julisti tasavallan kuninkaan ollessa Napolissa saamassa hoitoa silmävaivoihin ja ottamassa mutakylpyjä noidannuoleen. Zahir Shah luopui kruunusta elokuussa vallankaappauksen jälkeen ja eli maanpaossa huvilassaan Via Cassiassa Italiassa 29 vuotta. Kun talibanit tulivat valtaan Afganistanissa, Zahir Shah ei suostunut heidän vastaisen oppositionsa puhemieheksi.

Mohammed Zahir Shah palasi Afganistaniin huhtikuussa 2002, kun maa oli Yhdysvaltain miehittämä, avaamaan Loya jirgan, joka kokoontui kesäkuussa 2002. Hän muutti takaisin vanhaan palatsiinsa Kabulissa, muttei asettunut presidentti Hamid Karzaita vastaan. Häntä pidettiin kuitenkin Afganistanin yhtenäisyyden symbolina ja nimitettiin "kansakunnan isäksi".

Mohammed mursi reisiluunsa 21.6.2003 kaaduttuaan kylpyhuoneessa ollessaan lääkärintarkastuksessa Ranskassa. Helmikuussa 2004 hänet lennätettiin New Delhiin hoitoon, ja hän oli sairaalassa kaksi viikkoa tarkkailussa.

7. joulukuuta 2004 entinen kuningas oli läsnä presidentti Hamid Karzain virkaanastumistilaisuudessa Kabulissa. Hän oli sairaana tammikuusta 2007 lähtien, ja kuoli 23. heinäkuuta 2007 pitkällisen sairauden jälkeen.[1] Shah haudattiin alun perin isäänsä varten pystytettyyn mausoleumiin vaimonsa ja isänsä viereen.[2]

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Former king of Afghanistan dies 23.7.2007. BBC. Viitattu 23.7.2007. (englanniksi)
  2. Afganistanin viimeinen kuningas haudattiin Kabulissa 24.7.2007. YLE. Viitattu 25.7.2007.