Muhammad Zahir Šah

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Mohammed Zahir Shah)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muhammad Zahir Šah
Kansakunnan isä
King Zahir Shah of Afghanistan in 1963.jpg
Muhammad Zahir Šah 1960-luvulla
Afganistanin kuningas
Valtakausi 8. marraskuuta 193317. heinäkuuta 1973
Kruunajaiset 8. marraskuuta 1933
Edeltäjä Muhammad Nadir Šah
Seuraaja Monarkia lakkautettu (Mohammed Daud Khan presidenttinä)
Syntynyt 15. lokakuuta 1914
Kabul, Afganistan
Kuollut 23. heinäkuuta 2007 (92 vuotta)
Kabul, Afganistan
Puoliso Humaira Begum
Lapset 7 poikaa, 2 tytärtä
Koko nimi
Muhammad Zahir Šah
Suku Musahiban
Isä Muhammad Nadir Šah
Äiti Mah Parwar Begum
Uskonto sunnilaisuus

Muhammad Zahir Šah (16. lokakuuta 191423. heinäkuuta 2007) oli Afganistanin viimeinen kuningas, joka hallitsi maata 1933–1973.

Afganistanin hallitsijasuku oli paštuja, jotka kuuluvat Afganistanin suurimpaan etniseen ryhmään. Zahir Shahin isä Muhammad Nadir Šah salamurhattiin 8. marraskuuta 1933, minkä jälkeen Zahir Shah julistettiin kuninkaaksi. Alkuaikoina maata johtivat hänen setänsä pääministereinä.

Zahir Šah sai koulutuksensa Ranskassa, jossa hän opiskeli Pasteur-instituutissa ja Montpellier’n yliopistossa. Toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen kuningas ohjasi maataan puolueettomuuden suuntaan. Vuonna 1953 hänen serkkunsa Muhammad Daud Khan tuli pääministeriksi, mutta kuningas pakotti hänet eroon 1963 ja ryhtyi hallitsemaan itse. Hän otti vuonna 1964 käyttöön uuden perustuslain, jonka mukaan maahan piti saada parlamentti, vaalit ja lehdistönvapaus. Muun muassa taloutta ja poliittista elämää uudistettiin, ja naisille taattiin koulutusvapaus ja äänioikeus. Uskonnolliset vaatemääräykset ja huntupakko poistettiin. Puolueita ei sallittu, mutta siedettiin.

Mohammed Zahir Shahin uudistuksissa pyrittiin taloudellisiin uudistuksiin ja naisten asemaa yritettiin parantaa. Maahan virtasi kehitysapua, mikä ei teitä ja keinokastelua lukuun ottamatta juuri näkynyt kuin Kabulin ympäristössä. Uudistuksia varjosti faktionalismi ja valtakamppailu. Suurin osa virkamiehistä oli paštuja, ja paštun kieltä alettiin suosia persian sijaan. Kuningas puhui äidinkielenä farsia, mutta osasi myös ranskaa, englantia ja italiaa.

Vapaamieliset uudistukset huolestuttivat uskonnollisia konservatiiveja. 1970-luvun alussa maata vaivasi kuivuus ja nälänhätä, ja Pakistanin vastaisella rajalla asuvat heimot vaativat itsehallintoa.

Entinen pääministeri Muhammad Daud Khan järjesti vuonna 1973 vallankaappauksen ja julisti tasavallan, kun kuningas oli Napolissa saamassa hoitoa silmävaivoihin ja ottamassa mutakylpyjä noidannuoleen. Zahir Shah luopui kruunusta elokuussa vallankaappauksen jälkeen ja eli maanpaossa huvilassaan Via Cassiassa Italiassa 29 vuotta. Kun talibanit tulivat valtaan Afganistanissa, Zahir Šah ei suostunut heidän vastaisen oppositionsa puhemieheksi.

Muhammad Zahir Šah palasi Afganistaniin huhtikuussa 2002, kun maa oli Yhdysvaltain miehittämä, avaamaan Loya jirgan, joka kokoontui kesäkuussa 2002. Hän muutti takaisin vanhaan palatsiinsa Kabulissa, muttei asettunut presidentti Hamid Karzaita vastaan. Häntä pidettiin kuitenkin Afganistanin yhtenäisyyden symbolina ja nimitettiin ”kansakunnan isäksi”.

Mohammed mursi reisiluunsa 21. kesäkuuta 2003 kaaduttuaan kylpyhuoneessa ollessaan lääkärintarkastuksessa Ranskassa. Helmikuussa 2004 hänet lennätettiin New Delhiin hoitoon, ja hän oli sairaalassa kaksi viikkoa tarkkailussa.

7. joulukuuta 2004 entinen kuningas oli läsnä presidentti Hamid Karzain virkaanastumistilaisuudessa Kabulissa. Hän oli sairaana tammikuusta 2007 lähtien ja kuoli 23. heinäkuuta 2007 pitkällisen sairauden jälkeen.[1] Shah haudattiin alun perin isäänsä varten pystytettyyn mausoleumiin vaimonsa ja isänsä viereen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Former king of Afghanistan dies 23.7.2007. BBC. Viitattu 23.7.2007. (englanniksi)
  2. Afganistanin viimeinen kuningas haudattiin Kabulissa 24.7.2007. YLE. Viitattu 25.7.2007.