Islamilainen jihad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Palestiinan Islamilainen jihad (arab. حركة الجهاد الإسلامي في فلسطين, -Harakat al-Jihād al-Islāmi fi Filastīn) on palestiinalainen ääri-islamilainen järjestö, jonka mm. Yhdysvallat, EU ja Israel luokittelevat terroristijärjestöksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islamilainen jihad perustettiin 1970-luvulla. Perustajia olivat Egyptissä opiskelleet palestiinalaiset sunnimuslimit Fathi Shikaki, Abdul Aziz Odeh ja Bashir Moussa. Kun Shikaki surmattiin Maltalla 1995, järjestön johtoon nousi Ramadan Abdullah al-Shallah.[1] Järjestön tavoite on Hamasin tavoin tuhota Israel.

Järjestö on tehnyt palestiinalaisten toisen kansannousun aikana lukuisia itsemurhaiskuja Israelissa. Hamas on suostunut tulitaukoon, mutta Islamilainen jihad on tehnyt itsemurhaiskuja senkin jälkeen. Järjestö on boikotoinut vaaleja, myös vuoden 2006 parlamenttivaaleja, jotka Hamas voitti. 11. syyskuuta 2007 se teki raketti-iskun Israeliin, jossa haavoittui yli 50 israelilaissotilastalähde?.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Who are Islamic Jihad? BBC. Viitattu 8.9.2013.
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.