Shenyang

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Shenyang
沈阳
Shenyang montage.jpg

Shenyang

Koordinaatit: 41.8033°N, 123.4260°E

Valtio Kiina
Maakunta Liaoning
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 12 942 km²
Väkiluku (2010) 5 718 232[1]

Shenyang (yksinkertaistetut merkit: 瀋陽; perinteiset merkit: 沈阳; pinyin: Shěnyáng) on Liaoningin maakunnan pääkaupunki Koillis-Kiinassa. Kaupunki on tunnettu aikoinaan nimellä Mukden. Kaupunki tunnetaan Kiinaa hallinneen Qing-dynastian syntypaikkana. Vuonna 2010 Shenyangissa oli 5 718 232 asukasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkeologit ovat ajoittaneet varhaisimmat merkit ihmisasutuksesta Shenyangin alueelta 10 200 vuoden päähän Kiinan neoliittiselle kivikaudelle. Alueelta on löytynyt myös hautapaikkoja taistelevien läänitysvaltioiden ja Han-dynastian ajoilta ennen ensimmäistä vuosituhatta. Liao-dynastian ja džurtšenien perustaman Jin-dynastian aikana Shenyang tunnettiin nimellä Shenzhou. Varsinainen kaupunki alkoi kuitenkin kehittyä Ming-dynastian keisari Zhu Yuanzhangin määrättyä sen rakentamisen. Myöhemmin kaupunki kehittyi paikalliseksi kaupan ja käsityöläisten keskukseksi. Džurtšenien päällikkö Nurhaci valitsi kaupungin johtamansa myöhemmän Jin-dynastian keskukseksi ja rakennutti keisarillisen palatsin vuonna 1625. Palatsi on jäljellä edelleen ja se on suosittu turistikohde. Nurhacin poika Hong Taiji nimesi Jin-dynastian uudelleen Qing-dynastiaksi, joka sittemmin hallitsi koko kiinaa. Shenyang sai nimen Mukden tai Shengjing. Džurtšenihistorian kautta kaupunki tunnetaan Qing-dynastian syntypaikkana.[2]

Konetehtaan perustaminen vuonna 1895 aloitti kaupungin teollistumiskehityksen ja vuonna 1898 venäläisten rakentama rautatie yhdisti kaupungin Etelä-Mantšurian rautatieverkkoon. Japani miehitti Mantšurian vuonna 1931 ja perusti alueelle hallitsemansa nukkevaltio Mantšukuon seuraavana vuonna. Shenyang, jonka lähistöllä oli merkittäviä hiili- ja rautaesiintymiä, kehittyi Mantšurian teolliseksi keskukseksi. Toisen maailmansodan päättyessä ja japanilaisten vetäytyessä Neuvostoliiton joukkojen tieltä he tuhosivat suuren osan kaupungin tehtaista. Kiinan kommunistit rakennuttivat tehdasinfrastruktuurin uudelleen viisivuotissuunnitelmassa vuosina 1953–1957 ja siitä tuli jälleen tärkeä teollisuuden keskus Maon valtakaudella. Taloudellisen vapauden lisäännyttyä Maon jälkeen kaupunki on pyrkinyt vähentämään riippuvuuttaan raskaasta teollisuudesta.[2]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shenyangin metron ensimmäinen linja avattiin syyskuussa 2010. Shenyang Taoxianin kansainvälinen lentoasema palvelee kaupunkia.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 Shenyangin bruttokansantuote oli 660,68 miljardia renminbiä. Tärkeitä teollisuudenaloja kaupungissa ovat laite-, auto- ja autonosateollisuus, sekä lääke-, kemikaali- ja elintarviketeollisuus. Huomattavan suuri osa kaupungin yrityksistä on valtion omistamia.[3] Kaupungissa toimii Shenyangin lentokonetehdas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. China: Provinces and Major Cities www.citypopulation.de. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  2. a b Cheng, Linsun ja Brown, Kerry: Berkshire Encyclopedia of China, s. 1958-1959. Berkshire Publishing Group, 2009. ISBN 0-9770159-4-7. (englanniksi)
  3. Shenyang (Liaoning) City Information Hong Kong Trade Development Council. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]