Steve Biko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Steve Biko
Steve Biko Daan Wildschutin lasimaalauksessa Pyhän Annan kirkossa, Heerlenissä, Alankomaissa.
Steve Biko Daan Wildschutin lasimaalauksessa Pyhän Annan kirkossa, Heerlenissä, Alankomaissa.
Henkilötiedot
Syntynyt18. joulukuuta 1946
King William’s Town
Kuollut12. syyskuuta 1977 (30 vuotta)
Pretoria
Kansalaisuus Etelä-Afrikka
Ammatti apartheidin vastustaja ja Musta tietoisuus -liikkeen perustaja
Aiheesta muualla

Stephen Bantu ”Steve” Biko (18. joulukuuta 1946 King William’s Town12. syyskuuta 1977 Pretoria) oli eteläafrikkalainen apartheidin vastustaja ja Musta tietoisuus -liikkeen perustaja.[1]

Vuonna 1969 mustat yliopisto-opiskelijat, pettyneenä mustien yhä huononevaan asemaan yhteiskunnassa, erosivat monirotuisesta NUSAS-opiskelijajärjestöstä (National Union of South African Students) ja perustivat mustien ja värillisten opiskelijoiden järjestön SASO:n eli South African Student's Organizationin (Etelä-Afrikan opiskelijajärjestö), jonka jäseniksi pääsivät vain mustat, intialaiset ja värilliset. Steve Bikon, joka oli yksi SASO:n perustajista, mukaan mustien tuli tehdä itsestään voimakas ryhmä, joka ottaa oman paikkansa avoimessa yhteiskunnassa ja etteivät mustat voineet tukeutua edes hyvää tarkoittavien valkoisten apuun taistelussaan apartheidia vastaan. Biko korosti myös, että mustien tuli myös muuttaa ajatteluaan ja päästä eroon heitä vaivanneesta alemmuuskompleksista ja aloittaa ”voimakas ruohonjuuritasolta lähtevä mustan tietoisuuden kehittäminen siten, että mustat oppivat esittämään oikeutetut vaatimuksensa.[2] Biko tuomitsi PAC:n ja ANC:n aloittaman väkivaltaisen vastarinnan ja katsoi, että kamppailussa tuli käyttää ainoastaan väkivallattomia keinoja.

Biko sai pannamääräyksen vuonna 1973 ja pidätettiin vuonna 1974 syytettynä terrorismiin yllytyksestä. Biko käytti kuitenkin vuoteen 1976 asti jatkunutta oikeudenkäyntiään, kuten Nelson Mandela oli tehnyt kymmenen vuotta aikaisemmin, poliittisten näkemystensä esittämiseen ja levittämiseen.

Biko tuotiin 11. syyskuuta 1977 yöllä Port Elizabethin vankilasta Pretorian vankilaan. Hän kuoli seuraavana päivänä.[3] Steve Bikon kuoltua pretorialaisessa vankilassa hallitus joutui kansallisen ja kansainvälisen painostuksen alaisena suorittamaan sisäisen tutkinnan tapauksesta. Virallisen tutkimuksen loppuraportissa todetaan Bikon hyökänneen tuolilla poliisien kimppuun ja saaneen vammat kaaduttuaan poliisien yrittäessä hillitä häntä. Totuuskomission kuulusteluissa 20 vuotta myöhemmin Bikon kuulustelua johtanut poliisi, majuri Harold Snyman, kertoi kuitenkin esimiehensä, eversti Piet Goosenin, vaatineen kuolemaan johtaneiden todellisten tapahtumien salaamista, koska ne olisivat saattaneet hallituksen huonoon valoon. Todellisuudessa Biko oli kuollut poliisien pahoinpideltyä hänet raa’asti kuulustelujen yhteydessä.[4]

Peter Gabriel on tehnyt Bikosta laulun ja Richard Attenborough elokuvan Huuto vapaudelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Steve Biko, South African political leader Encyclopædia Britannica. 11.10.2023. Viitattu 30.10.2023. (englanniksi)
  2. Burke, Barry: Steve Biko and informal and community education The encyclopedia of pedagogy and informal education. 18.10.2019. (englanniksi)
  3. Luoma, Jukka: Mitä Missä Milloin 1979, s. 10. Kustannusosakeyhtiö Otava, 1978. ISBN 951-1-04873-2.
  4. The Death of Steve Biko BBC Witness. BBC World Service. Viitattu 19.8.2010. (englanniksi)