Luettelo kuuluisista murhayrityksistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo kuuluisista murhayrityksistä. Luetteloon sisältyvät myös ne tapaukset, joissa ihmisiä on kuollut, mutta varsinainen kohdehenkilö on jäänyt henkiin.

1500–1800-luvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Asema Päiväys Paikka Maa Yrittäjä
Vilhelm I Oranialainen[1] Alankomaiden tasavallan johtaja ja Alankomaiden vapaustaistelija 18. maaliskuuta 1582 Antwerpen Prinsenvlag Alankomaiden tasavalta Juan de Jáuregui
Jaakko I[2] Englannin kuningas 5. marraskuuta 1605 Lontoo  Englanti Guy Fawkes
Ludvig XV [3] Ranskan kuningas 5. tammikuuta 1757 Versailles Pavillon royal de France.svg Ranska Robert-François Damiens
Napoleon I[4] Ranskan keisari 24. joulukuuta 1800 Pariisi  Ranska François-Joseph Carbon
Yrjö III [5] Britannian ja Irlannin kuningas 15. toukokuuta 1800 Westminster Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia James Hadfield
Andrew Jackson[6] Yhdysvaltain 7. presidentti 30. tammikuuta 1835 Washington D.C.  Yhdysvallat Richard Lawrence
Louis-Philippe [7] Ranskan kuningas 28. heinäkuuta 1835 Pariisi  Ranska Giuseppe Marco Fieschi
Viktoria [8] Britannian kuningatar 10. kesäkuuta 1840 Lontoo Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Edward Oxford
30. toukokuuta 1842 John Francis
Frans Joosef I [9] Itävalta-Unkarin keisari 18. helmikuuta 1853 Wien  Itävalta-Unkari János Libényi
Napoleon III[10] Ranskan keisari 14. tammikuuta 1858 Pariisi  Ranska Felice Orsini
Abraham Lincoln[11] Yhdysvaltain 16. presidentti 23. helmikuuta 1864 Baltimore  Yhdysvallat useita epäilyjä
William H. Seward [12] Yhdysvaltain ulkoministeri 14. huhtikuuta 1865 Washington D.C. Lewis Powell
Otto von Bismarck [13] Saksan valtakunnankansleri 13. heinäkuuta 1874 Bad Kissingen Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Eduard Kullman
Umberto I[14][15] Italian kuningas 17. marraskuuta 1878 Napoli Italia Giovanni Passannante
Aleksanteri II[16][17] Venäjän tsaari 21. huhtikuuta 1879 Pietari Venäjän keisarikunnan lippu Venäjä Aleksandr Solovjov
5. helmikuuta 1880 Stepan Halturin
Viktoria [8] Britannian kuningatar 2. maaliskuuta 1882 Windsor Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Roderick McLean
Tsarevitš Nikolai Alexandrovitš Romanov Venäjän kruununperillinen 11. toukokuuta 1891 Ōtsu  Japani Tsuda Sanzō
Henry Clay Frick[18] amerikkalainen industrialisti 23. heinäkuuta 1892 Pittsburgh, Pennsylvania  Yhdysvallat Alexander Berkman
Ranskan edustajainkamarin jäsenet[19]
9. joulukuuta 1893 Pariisi  Ranska Auguste Vaillant
Ōkuma Shigenobu[20] Japanin pääministeri 1889 Tokio  Japani Genyōsha

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Asema Päiväys Paikka Maa Yrittäjä
Walesin prinssi Edward[21] Britannian kruununprinssi 5. huhtikuuta 1900 Bryssel  Belgia Jean-Baptiste Sipido
Leopold II [22] Belgialaisten kuningas 15. marraskuuta 1902 Gennaro Rubino
Abd-ul-Hamid II [23].[24] Turkin sulttaani 21. huhtikuuta 1902 Konstantinopoli Osmanien valtakunta Turkki Armenian vallankumouksellinen liitto
Émile Loubet[25] Ranskan 8. presidentti 1. kesäkuuta 1905 Pariisi  Ranska anarkisti
Pjotr Stolypin[26] Venäjän pääministeri 25. elokuuta 1906 Korpisaari, Pietari  Venäjän keisarikunta kolme sosialistivallankumouksellista
Mohammad Ali Shah Persian šaahi [27] 15. maaliskuuta 1908 Teheran Iranin keisarillinen lippu Iran perustuslailliset
Theodore Roosevelt [28] Yhdysvaltain 26. presidentti 13. lokakuuta 1912 Milwaukee  Yhdysvallat John F. Schrank
István Tisza [29] Unkarin parlamentin puhemies 7. kesäkuuta 1912 Budapest  Itävalta-Unkari Gyula Kovács
Georges Clemenceau[30] Ranskan kolmannen tasavallan pääministeri 19. helmikuuta 1919 Pariisi  Ranska Emile Cottin
Benito Mussolini[31] [32] Italian pääministeri 7. huhtikuuta 1926 Rooma Italia Violet Gibson
31. lokakuuta 1926 Bologna Anteo Zamboni
Viktor Emanuel III[33] Italian kuningas 12. huhtikuuta 1928 Milano Italian oppositio
Umberto, Piedmontin prinssi[34] Italian kruununprinssi 24. lokakuuta 1929 Bryssel  Belgia Fernando de Rosa
Vladimir Lenin[35] Neuvostoliiton perustaja 30. elokuuta 1918 Moskova Neuvosto-Venäjän lippu Neuvosto-Venäjä Faina Kaplan
Franklin D. Roosevelt[36] Yhdysvaltain 32. presidentti 15. helmikuuta 1933 Miami  Yhdysvallat Giuseppe Zangara
Adolf Hitler[37] Saksan diktaattori 20. heinäkuuta 1944 Rastenberg, Itä-Preussi Natsi-Saksan vuosina 1935–1945 käytössä ollut lippu. Saksa Claus von Stauffenberg
Harry Truman[38] Yhdysvaltain 33. presidentti 1. marraskuuta 1950 Washington D.C.  Yhdysvallat Oscar Collazo
Griselio Torresola
Hussein bin Talal[39] Jordanian kruununprinssi 20. heinäkuuta 1951 Itä-Jerusalem  Jordania Mustapha Shukri Usho
Gamal Abdel Nasser[40] Egyptin presidentti 16. lokakuuta 1954 Aleksandria  Egypti Muslimiveljeskunta
Zhou Enlai[41] Kiinan pääministeri 11. huhtikuuta 1955 Etelä-Kiinan meri  Indonesia Kuomintang
John F. Kennedy [42] Yhdysvaltain 35. presidentti 11. joulukuuta 1960 Palm Beach  Yhdysvallat Richard Paul Pavlick
Charles de Gaulle[43] Ranskan viidennen tasavallan presidentti 22. elokuuta 1962 Pariisi  Ranska OAS
Fidel Castro[44] Kuuban presidentti Useita kertoja. Aiheesta on tehty brittidokumentti 638 Ways to Kill Castro.  Kuuba CIA
Francisco Franco[45] Espanjan kapteenikenraali 11. elokuuta 1964 Madrid Flag of Spain (1945–1977).svg Espanja Stuart Christie
Leonid Brežnev[46] Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri 22. tammikuuta 1969 Moskova  Neuvostoliitto Viktor Iljin
Rudi Dutschke[47] länsisaksalaisen opiskelijaliikkeen johtaja 11. huhtikuuta 1968 Länsi-Berliini  Saksa Josef Bachmann
Andy Warhol[48] yhdysvaltalainen poptaiteilija 3. kesäkuuta 1968 New York City  Yhdysvallat Valerie Solanas
George Papadopoulos[49] Kreikan sotilasjuntan päämies 13. elokuuta 1968 Varkiza Kreikka Alexandros Panagoulis
Milton Obote[50] Ugandan presidentti 19. joulukuuta 1969 Kampala  Uganda opposition aktiivi
Paavali VI[51] paavi 27. marraskuuta 1970 Manila  Filippiinit Benjamín Mendoza y Amor Flores
Hussein [52] Jordanian kuningas 1. syyskuuta 1970 Amman  Jordania Musta syyskuu
Chiang Ching-kuo[53][54] Taiwanin varapresidentti 24. huhtikuuta 1970 New York City  Yhdysvallat Peter Huang
Hassan II [55] [56] Marokon kuningas 10. heinäkuuta 1971 Rabat  Marokko vallankaappausyritys
16. elokuuta 1972 Marokon ilmatila Mohamed Oufkir
George Wallace [57] Demokraattisen puolueen presidenttiehdokas 15. toukokuuta 1972 Laurel, Maryland  Yhdysvallat Arthur Bremer
Richard Nixon[58] Yhdysvaltain 37. presidentti 22. helmikuuta 1974 Baltimore-Washingtonin kansainvälinen lentoasema, Baltimore-Washington metropolialue Samuel Byck
Park Chung-hee [59] Korean tasavallan presidentti 15. elokuuta 1974 Seoul  Etelä-Korea Mun Se-gwang
Gerald Ford[60] Yhdysvaltain 38. presidentti 5. syyskuuta 1975 Sacramento  Yhdysvallat Lynette Fromme
22. syyskuuta 1975 San Francisco Sara Jane Moore
Jean-Bédel Bokassa[61] Keski-Afrikan tasavallan presidentti helmikuu 1976 Bangui  Keski-Afrikan tasavalta tuntematon
Bob Marley[62] jamaikalainen reggae muusikko 3. joulukuuta 1976 Kingston  Jamaika tuntematon
Alexander Haig[63] Yhdysvaltain ja Naton Euroopan joukkojen komentaja 25. kesäkuuta 1979 Mons  Belgia Rolf Clemens Wagner
Iyad Allawi[64] irakilainen oppositiopoltiikko helmikuu 1978 Surrey Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Saddam Husseinin agentit
Larry Flynt[65] yhdysvaltalainen kustantaja 6. maaliskuuta 1978 Gwinnett County, Georgia  Yhdysvallat Joseph Paul Franklin (epäilty)
Tariq Aziz[66] Irakin apulaispääministeri huhtikuu 1980 Bagdad  Irak Islamilainen Dawa- järjestö
Ronald Reagan[67] Yhdysvaltain 40. presidentti 30. maaliskuuta 1981 Washington D.C.  Yhdysvallat John Hinckley
Johannes Paavali II[68] [69] paavi 13. toukokuuta 1981 Pietarinaukio  Vatikaanivaltio Mehmet Ali Ağca
12. toukokuuta 1982 Fátima  Portugali Juan María Fernández y Krohn
Ali Khamenei[70] Teheranin suurmoskeijan pääimaami kesäkuu 1981 Teheran  Iran Kansan mujahedin -järjestö
Shlomo Argov[71] Israelin Britannian-suurlähettiläs 3. kesäkuuta 1982 Lontoo Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Abu Nidal-järjestö
Saddam Hussein[72] Irakin presidentti 8. kesäkuuta 1982 Al-Dujail  Irak Islamilainen Da'wa-järjestö
Chun Doo-hwan[73] Korean tasavallan presidentti 9. lokakuuta 1983 Rangoon Burma Burma Pohjois-Korean tiedustelupalvelu
Margaret Thatcher[74] Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri 12. lokakuuta 1984 Brighton Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia IRA
Gerry Adams[75] pohjoisirlantilainen tasavaltalainen poliitikko ja Sinn Féin puolueen puheenjohtaja 14. maaliskuuta 1984 Belfast  Pohjois-Irlanti Ulsterin vapaustaistelijat
Augusto Pinochet [76][77] Chilen presidentti 7. syyskuuta 1986 Cajón del Maipo  Chile Manuel Rodríguezin isänmaallinen kansanrintama
Junius Richard Jayawardene[78] Sri Lankan presidentti 18. elokuuta 1987 Colombo  Sri Lanka Janatha Vimukthi Peramuna
Rajiv Gandhi [79] Intian pääministeri 30. elokuuta 1987 Vijitha Rohana
Turgut Özal[80] Turkin presidentti 18. kesäkuuta 1988 Ankara  Turkki Kartal Demirağ kenraali Sabri Yirmibeşoğlun käskystä
Jean-Bertrand Aristide[81] haitilainen roomalaiskatolilainen pappi, toisinajattelija 11. syyskuuta 1988 Port-au-Prince  Haiti Tonton Macouten entinen jäsen
Salman Rushdie[82] brittiläinen kirjailija 3. elokuuta 1989 Lontoo Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Mustafa Mahmoud Mazeh
Wolfgang Schäuble[83] Saksan sisäasiainministeri 12. lokakuuta 1990 Oppenau  Saksa Dieter Kaufmann
Oskar Lafontaine[84] Saarinmaan osavaltion presidentti 25. huhtikuuta 1990 Köln Adelheid Streidel
John Major[85] Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri 7. helmikuuta 1991 Lontoo Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia IRA
Muhammad Zahir Šah[86] Afganistan viimeinen kuningas 1991 Via Cassia  Italia tuntematon portugalilainen toimittaja
Bill Clinton[87] Yhdysvaltain 42. presidentti 29. lokakuuta 1994 Washington D.C.  Yhdysvallat Francisco Duran
Naguib Mahfouz[88] egyptiläinen nobelistikirjailija 14. lokakuuta 1994 Kairo  Egypti Umar Abdulrahmanin käskystä
Jean Chrétien[89] Kanadan pääministeri 5. marraskuuta 1995 Ottawa  Kanada André Dallaire
Kiro Gligorov[90] Makedonian presidentti 3. lokakuuta 1995 Skopje  Pohjois-Makedonia tuntematon
Eduard Shevardnadze[91] Georgian presidentti 29. elokuuta 1995 Tbilisi  Georgia mkhedrioni kapinalliset
José María Aznar [92] Espanjan oppositojohtaja 19. huhtikuuta 1995 Madrid  Espanja ETA
Johannes Paavali II[93] paavi tammikuu 1995 Manila  Filippiinit Al Qaida
Hosni Mubarak[94] Egyptin presidentti kesäkuu 1995 Addis Abeba  Etiopia Sudanese Islamic Jihad
al-Gama'a al-Islamiyya
Mengistu Haile Mariam [95] Etiopian entinen presidentti 4. marraskuuta 1995 Harare  Zimbabwe Solomon Haile
Ghebre Michael
Jean Chrétien[96] Kanadan pääministeri 5. marraskuuta 1995 Ottawa  Kanada André Dallaire
Bill Clinton Yhdysvaltain presidentti 1996 Manila  Filippiinit Osama bin Ladenin agentit
Uday Hussein[97][98] Irakin presidentin Saddam Husseinin poika 12. joulukuuta 1996 Bagdad  Irak Shaaban
Pavlo Lazarenko[99] Ukrainan pääministeri 17. heinäkuuta 1996 Kiova  Ukraina tuntematon
Muammar Gaddafi[100][101] Libyan johtaja helmikuu 1996 Sirte Libyan vuosina 1977-2011 käytössä ollut lippu Libya Libyan islamistinen taisteluryhmittymä
Khalid Maš’al[102] Hamasin johtaja 25. syyskuuta 1997 Amman  Jordania Mossadin agentit
Muammar Gaddafi[100] Libyan johtaja 12. kesäkuuta 1998 Dirnah Libyan vuosina 1977-2011 käytössä ollut lippu Libya islamistikapinalliset
Eduard Shevardnadze [91] Georgian presidentti 9. helmikuuta 1998 Tbilisi  Georgia ulkoparlamentaarinen ryhmittymä
George Harrison [103] ex-Beatles 30. joulukuuta 1999 Henley-on-Thames Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Michael Abram
Chandrika Kumaratunga [104] Sri Lankan presidentti 18. joulukuuta 1999 Colombo  Sri Lanka LTTE
Vuk Draskovic[105] Jugoslavian liittovaltion apulaispääministeri 3. lokakuuta 1999 Ibarin moottoritie  Serbia ja Montenegro Serbian valtion turvallisuusyksikön erikoisjoukko osasto

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Asema Päiväys Paikka Maa Yrittäjä
Vuk Drašković [106] Jugoslavian entinen apulaispääministeri 15. kesäkuuta 2000 Budva  Serbia ja Montenegro Milorad Ulemek
Curtis James Jackson[107] amerikkalainen Rap-artisti 2000 New York City  Yhdysvallat Kenneth McGriff(epäilty)
Ezekiel Alebua [108] salomonsaarelainen poliitikko, entinen pääministeri 2001 Guadalcanal  Salomonsaaret Harold Keke
José María Aznar [109] Espanjan pääministeri huhti/toukokuu 2001 San Sebastian ja Vitoria-Gasteiz  Espanja ETA
Jacques Chirac[110] Ranskan presidentti 14. heinäkuuta 2002 Pariisi  Ranska Maxime Brunerie
Bertrand Delanoë [111] Pariisin pormestari 5. lokakuuta 2002 Azedine Berkane
Hamid Karzai [112] Afganistanin presidentti 5. syyskuuta 2002 Kandahar  Afganistan tuntematon
George W. Bush[113] Yhdysvaltain 43. presidentti 7. helmikuuta 2001 Washington D.C.  Yhdysvallat Robert Pickett
Pervez Musharraf[114] Pakistanin presidentti 23. joulukuuta 2003 Rawalpindi  Pakistan Amjad Farooqiin käskystä
Chen Shui-bian[115][116] Kiinan tasavallan presidentti 19. maaliskuuta 2004 Tainan  Taiwan Chen Yi-hsiung
Shaukat Aziz[117] Pakistanin pääministeri 29. heinäkuuta 2004 Fateh Jang, Punjab  Pakistan Al-Qaida
Sheikh Hasina[118] Bangladeshin pääministeri 21. elokuuta 2004 Dhaka  Bangladesh Islamilainen jihad
Murat Zjazikov[119] Ingušian presidentti 6. huhtikuuta 2004 Nazran, Ingušia  Venäjä tšetšeenikapinalliset
George W. Bush[120] Yhdysvaltain 43. presidentti 10. toukokuuta 2005 Tbilisi  Georgia Vladimir Arutinian
Mikheil Saakashvili[121] Georgian presidentti
Anatoli Tšubais[122] venäläinen poliitikko ja RAO JeES Rossiiin pääjohtaja 17. maaliskuuta 2005 Moskova  Venäjä Vladimir Kvachkov
Ibrahim Rugova[123] Kosovon presidentti 15. maaliskuuta 2005 Pristina  Kosovo tuntematon
Abdullahi Yusuf Ahmed[124] Somalian presidentti 18. syyskuuta 2006 Baidoa  Somalia Islamilaisten oikeusistuinten liitto (epäilty)
Sibghatullah Mojadedi[125] Afganistan parlamentin ylähuoneen (senaatin) puheenjohtaja 12. maaliskuuta 2006 Kabul  Afganistan autopommi
Pervez Musharraf[126] Pakistanin presidentti 6. kesäkuuta 2007 Rawalpindi  Pakistan Taliban
Benazir Bhutto pakistanilainen oppositiopolitiikko 18.lokakuuta 2007 Karachi  Pakistan Usama al-Kini ja Baitullah Mehsud
Dick Cheney[127] Yhdysvaltain varapresidentti 27. helmikuuta 2007 Bagram  Afganistan Taliban
Junus-bek Jevkurov Ingušian presidentti 22. kesäkuuta 2009 Nazran  Venäjä tšetšeenikapinalliset
Beatrix[128] Alankomaiden kuningatar 30. huhtikuuta 2009 Apeldoorn  Alankomaat Karst Tates[129]
Maumoon Abdul Gayoom[130] Malediivien presidentti 8. tammikuuta 2008 Hoarafushin atolli  Malediivit Mohamed Murshid
José Ramos Horta[131] Itä-Timorin presidentti 11. helmikuuta 2008 Dili  Itä-Timor Alfredo Reinado (epäilty)
Xanana Gusmão[132] Itä-Timorin pääministeri
Adel al-Jubeir[133] Saudi-Arabian Washingtonin suurlähettiläs syksyllä 2011 Washington D.C.  Yhdysvallat Manssor Arbabsiar ja Gholam Shakuri
Ali Abdullah Saleh[134] Jemenin presidentti 3. kesäkuuta 2011 Sana'a  Jemen kapinalliset
Gabrielle Giffords[135] Yhdysvaltain kongressin jäsen 9. tammikuuta 2011 Tucson, Arizona  Yhdysvallat Jared Lee Loughner
Ahmed Dogan[136][137] bulgarianturkkilainen poliitikko 19. tammikuuta 2013 Sofia  Bulgaria Oktai Enimehmedov
Mohamed Yousef el-Magariaf Libyan kansallisenkongessin jäsen 4. tammikuuta 2013  Libya tuntematon
Malala Yousafzai [138] pakistanilainen aktivisti 9. lokakuuta 2012 Mingora, Swatin laakso  Pakistan Taliban

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wedgwood, Cicely. 1944. "William the Silent: William of Nassau, Prince of Orange, 1533–1584"].
  2. The Gunpowder Plot BBC History. BBC. Viitattu 8.11.2013.
  3. Reill, Peter Hanns (2004). Encyclopedia of the Enlightenment. New York: Facts on File, 138. ISBN 0-8160-5335-9. Viitattu 2011-02-07. 
  4. Castelot, André (1971) Napoleon. New York: Harper & Row.
  5. Ayling, Stanley (1972). George the Third. London: Collins. ISBN 0-00-211412-7
  6. Jackson escapes assassination attempt Jan. 30, 1835 Politico News. Politico. Viitattu 8.11.2013.
  7. Louise Philippe; Emerson Kent History; retrieved 10-26-2012.
  8. a b Charles, Barrie; Kill the Queen! The Eight Assassination Attempts on Queen Victoria, Amberley Publishing; 2012; ISBN 978-1-4456-0457-2; Note: The Queen was actually only in real danger three of the eight times.
  9. habsburger.net; retrieved 10/27/2012.
  10. Bernard Porter, The Refugee Question in Mid-Victorian Politics (2008), p. 170; Google Books.
  11. Lincoln avoids assassination attempt This day in History. History.com. Viitattu 8.11.2013.
  12. Steers, Edward. Blood on the Moon: The Assassination of Abraham Lincoln. University Press of Kentucky, 2001. ISBN 978-0-8131-9151-5
  13. Kullmann, Eduard Franz Ludwig Otto-von-Guericke University Magdeburg. Viitattu April 15, 2013. German
  14. Giuseppe Galzerano, Giovanni Passannante, Galzerano Editore, Casalvelino Scalo, 2004, p.567-568
  15. ACCIARITO, Pietro Umberto (1871-1943) Italian anarchiste. The Anarchist Encyclopedia:A Gallery of Saints & Sinners .... Recollection used Books. Viitattu 8.11.2013.
  16. Bolšaja Sovetskaja Entsiklopedija, tom 28, s. 175–176. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1978.
  17. Bolšaja Sovetskaja Entsiklopedija, tom 28, s. 175–176. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1978.
  18. Keve, Paul W.; Prisons and the American Conscience: A History of U.S. Federal Corrections; Carbondale, Illinois; Southern Illinois University Press; 1991; pp. 86, 354
  19. Vaillant Auguste (ranskaksi) Encyclopædia Universalis. Viitattu 6.4.2013.
  20. Beasley, W.G. (1963). The Making of Modern Japan. London: Weidenfeld and Nicolson.
  21. The Manchester Guardian, Thursday April 5, 1900
  22. "Attempt on the King of the Belgians", The Scotsman, November 17, 1902, p. 8. 
  23. Albert Shaw, The American monthly review of reviews, p. 280
  24. Assembly of Turkish American Associations (ATAA): /myth/party.html Armenakan, Hunchaks and Dashnaktsutiun: Revolutionary Parties; Terror as Method. Nationalism Spreads From the Church to Secular Organizations
  25. Bomb for Loubet and King Alfonso; New York Times, 1 June 1905; pg. 1
  26. Richard Pipes: The Russian Revolution 1899–1919, s. 168. The Harvill Press 1990.
  27. Assassination attempt on Mohammad Ali Shah Qajar, Shah of Persia gettyimages.com.au.
  28. Tisza, Katolikus lexikon, Budapest, 1933
  29. The Attempted Assassination of Theodore Roosevelt Histroylandmarks. Milwaukee.about.com. Viitattu 8.11.2013.
  30. ANARCHIST SHOOTS PREMIER CLEMENCEAU, INFLICTING DEEP WOUND IN SHOULDER; PATIENT IS DOING WELL, PICHON SAYS; WOULD-BE MURDERER SEIZED Fires Seven Shots at Premier as He Starts inAuto for Conference.BEATEN BY ANGRY CROWD Chauffeur and Police uardBeside Him Are Slightly Wounded by Bullets.PRISONER BOASTS OF DEED"Wished Man Who Was Preparing for Another War toDisappear," He Says. Says Premier Grappled with Assailant. Cottin Describes His Attack. Found Wound Was a Deep One Women Beat the Assailant Article Preview. The New York Times. Viitattu 18.11.2013.
  31. The Times, Thursday, 8 April 1926; p. 12; Issue 44240; column A
  32. Cannistraro, Philip (March 1996). "Mussolini, Sacco-Vanzetti, and the Anarchists: The Transatlantic Context". The Journal of Modern History 68 (1). The University of Chicago Press. doi:10.1086/245285. 
  33. Vuosisatamme Kronikka. Kuningas Viktor Emanuel III murhayrityksen kohteena. Jyväskylä: Gummerus, 1988. ISBN 951-20-2893-X.
  34. "Italian Prince's Escape", The Manchester Guardian, October 25, 1929. 
  35. Vladimir Lenin's assassination attempt marks 95-th anniversary The Voice of Russia News. The Voice of Russia. Viitattu 8.11.2013.
  36. On This Day In 1933: President-Elect Franklin D. RooseveltSurvives Assassination Attempt In Miami Huffpost Miami. Huffingtonpost. Viitattu 8.11.2013.
  37. 1944: Hitler survives assassination attempt BBC On This Day. BBC World News. Viitattu 8.11.2013.
  38. FAQ: Assassination Attempt on President Truman's Life Truman Trivia Collection. Harry S. Truman Library & Museum. Viitattu 8.11.2013.
  39. King Hussein is dead Cnn.com. Viitattu 23.4.2014.
  40. Nasser Assassination Attempt, October 26, 1954 History of the Middle East Database. Northfield Mount Hermon School. Viitattu 8.11.2013.
  41. Target Zhou Enlai: The “Kashmir Princess” Incident of 1955 researchgate.net. Viitattu 9.11.2019.
  42. Man Accused of Plotting to Assassinate Kennedy Google News. Herald-Journal. Viitattu 8.11.2013.
  43. Citroen helps De Gaulle survive assassination attempt This Day in History. History.com. Viitattu 8.11.2013.
  44. 638 ways to kill Castro The Guardian World News. The Guardian. Viitattu 8.11.2013.
  45. The Plot To Kill Franco BBC Witness. BBC World Service. Viitattu 8.11.2013.
  46. "Gunman Attacks Car in Kremlin, 2 Wounded accessdate=2014-09-26", 24 January 1969. 
  47. Rudi Dutschken murhayritys elävä arkisto. Yleisradio. Viitattu 8.11.2013.
  48. 44 years ago today: Andy Warhol is shot by Valerie Solanas Democratic Underground.com. Viitattu 8.11.2013.
  49. Memorial Service For Rebel Fighter Alexandros Panagoulis Greek Reporter News. Greek Greece Reporter Lateast News From Greece. Viitattu 8.11.2013.
  50. Ugandan premier Apollo Milton Obote is shot in the head by a gunman. South African History Online.
  51. Google News Pope Paul VI was wounded in 1970attack. Bangor Daily News. Viitattu 8.11.2013.
  52. 1970: King Hussein escapes gunman's bullet BBC on this day. BBC. Viitattu 8.11.2013.
  53. Chuang, Jimmy. "Would-be Chiang Ching-kuo assassin honored by Taipei University", 2012-05-19-mdy19. toukokuuta 2012. Luettu 2014-11-12-mdy12. marraskuuta 2014. 
  54. "2 Taiwanese Held in Shooting", 1970-04-25-mdy25. huhtikuuta 1970. Luettu 2014-11-12-mdy12. marraskuuta 2014. 
  55. 1971: Death for Moroccan rebel leaders BBC On this Day. BBC World News. Viitattu 8.11.2013.
  56. August 16, 1972: Airborne Assassination Attempt on Morocco's King Middle East Issues. About.com. Viitattu 8.11.2013.
  57. George Wallace’s assassination attempt: FBI agent reflects, 40 years later Post Local. The Washington Post. Viitattu 8.11.2013+.
  58. This Day in History: Samuel Byck Hijacks an Airliner with the Intent of Flying it into the White House to Kill President Nixon This Day in History. Today I Found Out. Viitattu 8.11.2013.
  59. Park Chung-hee assassination attempt 15 August 1974. Dailymotion.com. Viitattu 18 February 2013.
  60. Assassination Attempts,September 1975 Gerald R.Ford Library. Gerald R. Ford Presidential Library & Museum. Viitattu 8.11.2013.
  61. Lentz, Harris M. (1994). Heads of States and Governments: A Worldwide Encyclopedia of Over 2,300 Leaders, 1945 through 1992. Jefferson, North Carolina: McFarland & Company. ISBN 0-89950-926-6. OCLC 30075961. 
  62. The Shooting of a Wailer; article at Rolling Stone Magazine online; retrieved April 2004
  63. "German Guilty in '79 Attack At NATO on Alexander Haig", November 25,1993. 
  64. "A Big Man To Watch In Baghdad"; January 30, 2004 Washington Post article; retrieved 11/03/2012.
  65. Larry Flynt urges clemency for Joseph Paul Franklin, the killer who shot him The Guardian World News. The Guardian. Viitattu 8.11.2013.
  66. "Christian outsider in Saddam's inner circle"; 25 April 2003 Guardian article; retrieved 11-03-2012.
  67. Reagan assassination attempt BBC Witness. BBC World Service. Viitattu 8.11.2013.
  68. Pope Assassination Attempt BBC Witness. BBC World Service. Viitattu 8.11.2013.
  69. Pope John Paul 'wounded' in 1982 BBC News Europe. BBC World Service. Viitattu 8.11.2013.
  70. Vali Nasr, "Meet 'The Decider' of Tehran. It's Not the Hothead You Expect", The Washington Post, 9 December 2007.
  71. "BBC ON THIS DAY: Israeli ambassador shot in London", 3 June 1982. Luettu 3 June 2010. 
  72. On This DAY Finding Dulcinea News. Finding Dulcinea. Viitattu 8.11.2013.
  73. South Korea president visits Burma bomb attack site BBC News Asia. BBC. Viitattu 19.12.2013.
  74. Brightonin pommi-isku Elävä Arkisto. Yleisradio. Viitattu 8.11.2013.
  75. "On This Day: 1984: Sinn Fein leader shot in street attack";BBC News article; retrieved 11/01/2012.
  76. Pinochetin murhayritys elävä arkisto. Yleisradio. Viitattu 8.11.2013.
  77. "Protests mark anniversary of Pinochet assassination attempt"; September 7, 2006 M&C News article; retrieved 11/01/2012.
  78. ASIANOW/asiaweek/96/1115/feat7.html "PASSAGE; DIED: JUNIUS RICHARD JAYEWARDENE"; obituary article; Asia Week archives at CNN; retrieved 10-31-2012.
  79. Sri Lankan in Honor Guard Attacks Gandhi New Delhi: The Los Angeles Times. Viitattu 24.6.2017.
  80. "Özal son sure of assassination, but against exhuming body"; 24 September 2012 Today's Zaman; article; retrieved 11/1/2012.
  81. "Aristide Has Survived Many Assassination Attempts"; March 1, 2004 Fox News article; retrieved 11/01/2012.
  82. Tomb of the unknown assassin reveals mission to kill Rushdie Times Online World News. Times Online. Viitattu 8.11.2013.
  83. Ray Moseley. "German Cabinet Member Shot, Seriously Wounded By Attacker", 13 October 1990. Luettu 11 September 2013. 
  84. "Strange Cases" Targeted Individuals Canada; retrieved 10/30/2012.
  85. I.R.A. Attacks 10 Downing Street With Mortar Fire as Cabinet Meets NY Times; February 8, 1991; retrieved 10/30/2012.
  86. Gale Encyclopedia of Biography: Muhammad Zahir Shah; at answers.com; retrieved April 2013
  87. Man Charged With Trying To Assassinate The President The New York Times US News. The New York Times. Viitattu 8.11.2013.
  88. 1mahfouzcnd.html?pagewanted=all "Naguib Mahfouz, Chronicler of Arab Life, Dies at 94"; obituary article; NY Times; retrieved October 29, 2012
  89. "How to Foil an Intruder"; article; NY Times; November 12, 2012; retrieved 10/28/2012.
  90. "Kiro Gligorov, first elected president of Macedonia, dies at age 94"; obituary article; Global TV; 2 January 2012; retrieved 10-28-2012.
  91. a b "Shevardnadze speaks about assassination attempt"; BBC Monitoring- RU; retrieved 10-30-2012.
  92. Attemp to assassante PP leader Jose Maria Aznar in Spain Gallery. Solmar Images. Viitattu 8.11.2013.
  93. Al-Qaeda planned to assassinate Pope: report Article. The Sydney Morning Herald. Viitattu 8.11.2013.
  94. A Conversation with Mubarak’s Attempted Assassin A talk with the self-confessed engineer of the failed Mubarak assassination attempt. Asharq Al-Awsat. Viitattu 8.11.2013.
  95. Report: Mengistu Survives Assassination Attempt Ethiopian Review. Viitattu 31.12.1995.
  96. "How to Foil an Intruder"; article; NY Times; 12 November 1995; retrieved 28 October 2012.
  97. Ala Bashir and Lars Sigurd Sunnana [ed.], Getuigenissen van Saddam's lijfarts ("Testimonials from Saddam's personal physician", originally publicized in Sweden under the title "Saddam's fortrolige"), ISBN 978-90-71206-10-8, NUR 686
  98. "The Men Who Shot Uday Hussein"; CS Monitor; September 26, 2003; retrieved 10/28/2012.
  99. "Ukraine Prime Minister Survives Bomb Attack"; NY Times; July 17, 1996; retrieved 10/28/2012.
  100. a b "Motorcade Ambushed"; The Glasgow Herald , Sunday, 12 June 1998
  101. Bright, Martin. "MI6 'halted bid to arrest bin Laden'", 10 November 2002. Luettu 29 August 2011. 
  102. Khaled Meshaal: How Mossad bid to assassinate Hamas leader ended in fiasco The Telegraph World News Middle East Palestinian Authority. The Telegraph. Viitattu 8.11.2013.
  103. Lyall, Sarah; December 13, 1999; "George Harrison Stabbed in Chest by an Intruder"; The New York Times; Retrieved 25 October 2012.
  104. "Chandrika Kumaratunga: Politics in the blood"; BBC News; 9 October 2000.
  105. "Serb Rivals Unite, Call For Ballot"; Sun Sentinel; October 15, 1999
  106. "Serbian ex- state security officials guilty in assassination case"; BalkanChronicle.Com; 10-25-2012
  107. Feds Lay Out Alleged 50 Cent Plot CBS News Stories. CBSNEWS. Viitattu 8.11.2013.
  108. "Alebua denies tension involvement"; Solomon Star News: 4 November 2011
  109. Spanish PM saved from assassination by faulty IRA missile The Telegraph Europe. The Telegraph. Viitattu 8.11.2013.
  110. Chirac escapes lone gunman's bullet BBC News Europe. BBC World Service. Viitattu 8.11.2013.
  111. CityMayors.com CityMayors.com. Viitattu 23.4.2014.
  112. "Day of Afghan Violence"; BBC News Organisation; on-line 5 September 2002
  113. White House shooter sentenced LawCenter. CNN.com. Viitattu 8.11.2013.
  114. "Gunmen Fire on Musharraf’s Plane"; New York Times news article: 5 July 2007.
  115. Tang confesses to all charges in Chen Shui-bian assassination attempt case Want China Times News Politics. Want ChinaTimes. Viitattu 8.11.2013.
  116. 7 Failed Assassination Attempts that Shook the World, UrbanTitan.com
  117. Press Release. "Pakistan's PM designate survives assassination attempt", CBC News, 30 July 2004. Luettu 28 May 2012. 
  118. Bangladesh Defence: The details of attack.
  119. "Ingushetia leader survives attack", BBC News article: 6 April 2004.
  120. Man behind attempted assassination of George W. Bush arrested in Georgia Pravda Hotspots. Pravda.ru. Viitattu 8.11.2013.
  121. "Bush Attacked", CNN: May 10, 2005
  122. article; New York Times.
  123. "Kosovo's president survives assassination attempt", The Guardian article; 15 March 2005.
  124. BBC News - Africa.
  125. Human Rights Watch (April 2007). AFGHANISTAN: The Human Cost; Consequences of Insurgent Attacks in Afghanistan. HRW
  126. "Gunmen Fire on Musharraf’s Plane"; New York Times news article: July 5, 2007.
  127. The Nation article, Seattle Times.
  128. Four killed in ‘assassination attempt’ on Dutch royal family London Evening Standard News. London Evening Standard. Viitattu 8.11.2013.
  129. Man who attacked Dutch royals shaved his hair like Robert de Niro in Taxi Driver The Telegraph Europe. The Telegraph Europe. Viitattu 8.11.2013.
  130. Boy Scout Grabs Attacker's Knife, Saves Maldives President From Assassination Story. Fox News. Viitattu 8.11.2013.
  131. Shot East Timor leader 'critical' BBC Asia-Pacific. BBC NEWS.
  132. Young nation on knife New Zealand Herald World News. New Zealand Herald.
  133. "Iranians charged in U.S. over assassination plot", 11 October 2011. Luettu 12 October 2011. 
  134. "Witnesses: Tribal fighters take over major city in Yemen"; CNN World; 7 June 2011
  135. "Arizona Congresswoman Gabrielle Giffords Shot in the Head", The Jewish Journal of Greater Los Angeles article: January 10, 2011
  136. Kutlay, Muzaffer. "Assassination Attempt to Ahmet Dogan: Real Attack, Fake Gun", 21 January 2013. Luettu 30 September 2013. 
  137. Terrifying Close Call for Bulgaria’s Ethnic Turkish Party Leader, Ahmed Dogan Daily of the Day. Viitattu 30 September 2013.
  138. "Taliban Says It Shot Infidel", Washington Post article: 9 Oct 2012.