Sibghatullah Mojadedi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sibghatullah Mojadedi
Mojaddedi vuonna 2014
Mojaddedi vuonna 2014
Afganistanin presidentti
28. huhtikuuta 1992 – 28. kesäkuuta 1992
Edeltäjä Abdul Rahim Hatef
Seuraaja Burhanuddin Rabbani
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Ammatti oikeustieteilijä
uskonoppinut
Tiedot
Tutkinnot Al-Azhar-yliopisto, Kairo
Uskonto sunnilaisuus
Etnisyys pataani

Sibghatullah Mojadedi (21. huhtikuuta 192511. helmikuuta 2019[2]) oli afganistanilainen uskonoppinut, joka oli ensimmäisen Afganistanin islamilaisen valtion presidentti kommunistien vallan kaaduttua 1992. Hän oli myös Afgaanien kansallisen vapautusrintaman johtaja ja taliban-vallan jälkeen parlamentin ylähuoneen Meshrano Jirgan puhemies. Häntä pidettiin maltillisen suunnan kannattajana.

Mojadedi opiskeli Al-Azharin yliopistossa Kairossa islamilaista lakia ja palasi valmistuttuaan 1952 Afganistaniin, jossa hän opetti Kabulin yliopistossa. Vielä senkin jälkeen, kun hän oli tullut erotetuksi, häntä kannattaneet opiskelijat tulijat seuraamaan hänen opetustaan hänen kotiinsa.

Mojadedi pidätettiin 1959 Nikita Hruštšovin ollessa tulossa vierailulle Afganistaniin. Häntä pidettiin pidätettynä neljä ja puoli vuotta, minkä jälkeen hänet karkotettiin vuodeksi maanpakoon Kööpenhaminaan, jossa hän oli moskeijan imaamina. Hänen ollessaan ulkomailla 1973 Mohammed Daoud Khan kaappasi vallan, jolloin Mojadedi jäi Saudi-Arabiaan ja siirtyi vuoden kuluttua uudelleen Tanskaan, jossa hän perusti islamilaisen kulttuurikeskuksen. Kun Nur Muhammad Tarakin kommunistinen Khalq-puolue kaappasi vallan huhtikuussa 1978, Mojadedi matkusti Pakistaniin ja perusti Afgaanien kansallisen vapautusrintaman järjestämään aseellista taistelua.

Hänet valittiin helmikuussa 1989 mujahideen-järjestöjen kokouksessa Rawalpindissa, Pakistanissa Afganistanin väliaikaisen islamilaisen hallituksen presidentiksi. Vuonna 1992 hänet nimitettiin Kabulissa jehadi-šuran kokouksessa Afganistanin islamilaisen valtion ensimmäiseksi presidentiksi. Sisällissota jatkui kuitenkin presidentiksi valitun Burhanuddin Rabbanin ja Gulbuddin Hekmatyarin välillä. Talibanin vallan aikana Mojadedi asui Pakistanissa.

Mojadedi oli perustuslakia säätävän Loya Jirgan puheenjohtaja 2003. Presidentti Hamid Karzai nimitti hänet vuonna 2005 vaikutusvaltaisen Kansallisen rauhankomission johtajaksi. Joulukuussa 2005 hänet äänestettiin ylähuoneen puhemieheksi viisivuotiskaudeksi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]