Nur Muhammad Taraki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nur Muhammad Taraki
Nur Muhammad Taraki
Nur Muhammad Taraki
Vallankumousneuvoston puheenjohtaja eli
2. Afganistanin presidentti
Edeltäjä 'Abd a-Qadir Dagarwal
Seuraaja Hafiz Allah Amin
Afganistanin pääministeri
Edeltäjä Mohammad Musa Shafiq
Seuraaja Hafiz Allah Amin
Henkilötiedot
Syntynyt15. heinäkuuta 1917
Nawa, Afganistan
Kuollut9. lokakuuta 1979 (62 vuotta)
Kabul, Afganistan
Ammatti Poliitikko, Lehtimies, Kirjailija
Tiedot
Puolue Afganistanin kansandemokraattinen puolue

Nur Muhammad Taraki (15. heinäkuuta 1917 – noin 9. lokakuuta 1979) oli afganistanilainen poliitikko ja valtiomies kylmän sodan aikana. Hän toimi maansa presidenttinä ja pääministerinä 1978–1979.[1] Toistuvista yrityksistä huolimatta Taraki ei pystynyt koko hallituskautenaan vakuuttamaan Neuvostoliittoa puuttumaan Afganistanin sisällissotaan palauttaakseen järjestyksen.

Taraki syntyi lähellä Kabulia ja opiskeli Kabulin yliopistossa, jonka jälkeen hän aloitti poliittisen uransa toimittajana. Myöhemmin hänestä tuli yksi Afganistanin kansandemokraattisen puolueen (PDPA) perustajajäsenistä ja hänet valittiin puolueen pääsihteeriksi ensimmäisessä kongressissa. Hän oli ehdokkaana vuoden 1965 Afganistanin parlamenttivaaleissa, mutta ei päässyt kansanedustajaksi. Vuonna 1966 hän julkaisi ensimmäisen numeron puolueen sanomalehteä Khalqia, mutta Afganistanin hallitus lopetti sen pian. Mir Akbar Khaibarin murha johti Tarakin yhdessä Hafiz Allah Aminin (vallankumouksen järjestäjän) ja Babrak Karmalin kanssa aloittamaan vallankumoukseen ja kommunistisen Afganistanin demokraattisen tasavallan perustamiseen. Taraki käynnisti maareformin 1. tammikuuta 1978, mikä osoittautui erittäin epäsuosituksi ja muut hänen hallituksensa uudistukset johtivat epävakauteen, joka johti Afganistanin sisällissotaan.

Vuonna 1978 presidentti Muhammad Daud Khan syrjäytettiin ja surmattiin. Seuranneessa kaaoksessa Nur Muhammad Taraki nousi hänen seuraajakseen. Hänen diktaattorimainen hallintatapansa ja maan voimakas ajaminen kohti yksipuoluevaltiota johtivat muslimimaan epävakauteen.[2] Pääministeri Hafiz Allah Amin syrjäytti Tarakin vallankaappauksella 14. syyskuuta 1979. Taraki surmattiin pian tämän jälkeen.

  1. Nur Mohammad Taraki Encyclopedia Britannica. Viitattu 18.3.2016.
  2. 27.4.1978: Afghan president is overthrown and murdered On This Day: History Channel. Viitattu 18.3.2016.