Vitoria-Gasteiz

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vitoria-Gasteiz
Vitoria-Gasteizin keskustaa: Plaza de la Virgen Blanca
Vitoria-Gasteizin keskustaa: Plaza de la Virgen Blanca

Vitoria-Gasteiz

Koordinaatit: 42°51′0″N, 2°41′0″W

Valtio Espanja
Hallintoalue Baskimaa
Maakunta Álava
Comarca Cuadrilla de Vitoria
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 276,81 km²
Korkeus 525 m
Väkiluku (2011) 239 562
 – Tiheys 865,4 as./km²

Vitoria-Gasteiz (esp. Vitoria, baskiksi Gasteiz, virallisesti molemmilla kielillä Vitoria-Gasteiz) on Álavan maakunnan ja Baskimaan itsehallintoalueen pääkaupunki Pohjois-Espanjassa. Kaupungin väkiluku vuonna 2011 oli 239 562,lähde? ja se on väkiluvultaan itsehallintoalueen toiseksi suurin kaupunki.

Vitorian perusti 1181 Navarran kuningas Sancho VI vanhan asutuksen paikalle ja linnoitti sen. Vuonna 1200 se päätyi Kastilialle Alfonso VIII:n valloittamana. Vuonna 1431 se sai kaupunkioikeudet Kastilian Juhana II:lta. Espanjan itsenäisyyssodassa käytiin 21. kesäkuuta 1813 Vitorian taistelu, jossa Wellingtonin herttua Arthur Wellesley löi ranskalaiset perin pohjin. Kaupungin torilla on tämän muistoksi muistomerkki Monumento a la Independencia.

Vanhakaupunki on hyvin säilynyt ja siellä on merkittäviä rakennuksia: Casa del Cordon, goottilainen Pyhän Marian katedraali, arkeologinen museo ja Torre de Doña Otxanda, jossa sijaitsee luonnontieteellinen museo.

Vitoria-Gasteizin talous on monipuolista, ja muun muassa DaimlerChryslerilla ja Naipes Heraclio Fournierillä on toimintoja kaupungissa. Kaupunki on tilastoitu usein korkealle Espanjan kaupunkien elintasomittareissa, ja viheralueiden määrässä mitattuna se on Euroopan ykkönen 42 neliömetrillä asukasta kohden. Vitoria-Gasteiz oli vuoden 2012 Euroopan vihreä pääkaupunki.

Kaupungin suurin jalkapalloseura Deportivo Alavés pelaa Espanjan kolmanneksi korkeimmalla tasolla, Segunda División B:ssä. Kaupungissa järjestetään kansainvälinen jazzfestivaali vuosittain heinäkuussa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.