Vitoria-Gasteiz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vitoria-Gasteiz
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Vitoria-Gasteiz

Koordinaatit: 42°51′0″N, 2°41′0″W

Valtio Espanja
Hallintoalue Baskimaa
Maakunta Álava
Comarca Cuadrilla de Vitoria
Hallinto
 – Pormestari Maider Etxebarria (PSE-PSOE)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 276,81 km²
Korkeus 525 m
Väkiluku (2015) 243 918
 – Väestötiheys 880 as./km²









Vitoria-Gasteiz (esp. Vitoria, baskiksi Gasteiz, virallisesti molemmilla kielillä Vitoria-Gasteiz) on Álavan maakunnan pääkaupunki Pohjois-Espanjassa. Kaupunki on Baskimaan itsehallintoalueen epävirallinen pääkaupunki.

Kaupungin väkiluku vuonna 2015 oli 243 918[1]. Se on väkiluvultaan itsehallintoalueen toiseksi suurin kaupunki.

Vitorian perusti 1181 Navarran kuningas Sancho VI vanhan asutuksen paikalle ja linnoitti sen. Vuonna 1200 se päätyi Kastilialle Alfonso VIII:n valloittamana. Vuonna 1431 se sai kaupunkioikeudet Kastilian Juhana II:lta. Espanjan itsenäisyyssodassa käytiin 21. kesäkuuta 1813 Vitorian taistelu, jossa Wellingtonin herttua Arthur Wellesley löi ranskalaiset perin pohjin. Kaupungin torilla on taistelun muistoksi muistomerkki Gudua omentzeko estatua (esp. Monumento a la batalla de Vitoria) .

Vanhakaupunki on hyvin säilynyt ja siellä on merkittäviä rakennuksia: Sokaren Etxea (esp. Casa del Cordón), goottilainen Pyhän Marian katedraali (Gasteizko Santa Maria katedrala, esp. Catedral de Santa María de Vitoria), arkeologinen museo ja Otxanda Andrearen dorrea (esp. Torre de Doña Ochanda), jossa sijaitsee luonnontieteellinen museo. Asemuseo (Arabako Arma Museoa, esp. Museo de Armería) esittelee aseita ja asevarusteita eri puolilta maailmaa esihistorialliselta ajalta 1900-luvulle asti.

Vitoria-Gasteizin talous on monipuolista, ja muun muassa DaimlerChryslerilla ja Naipes Heraclio Fournierillä on toimintoja kaupungissa. Kaupunki on tilastoitu usein korkealle Espanjan kaupunkien elintasomittareissa, ja viheralueiden määrässä mitattuna se on Euroopan ykkönen 42 neliömetrillä asukasta kohden. Vitoria-Gasteiz oli vuoden 2012 Euroopan vihreä pääkaupunki.

Kaupungin suurin jalkapalloseura Deportivo Alavés pelaa Espanjan korkeimmalla tasolla, Primera Divisionissa. Kaupungissa järjestetään kansainvälinen jazzfestivaali vuosittain heinäkuussa.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.