Stepan Halturin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stepan Halturin.

Stepan Nikolajevitš Halturin (ven. Степа́н Никола́евич Халту́рин, 2. tammikuuta 1857 (J: 21. joulukuuta 1856) Vjatkan läänin Orlovin kihlakunnan Halevinskajan, nykyään Verhnije Žuravlin kylä – 3. huhtikuuta (J: 22. maaliskuuta) 1882 Odessa) oli venäläinen vallankumouksellinen ja terroristi.

Halturin syntyi talonpojan perheeseen. Hän valmistui Orlovin kihlakuntakoulusta vuonna 1871 ja opiskeli vuosina 1874–1875 Vjatkan teknisessä oppilaitoksessa valmistuen puusepäksi. Syksyllä 1875 Halturin siirtyi Pietariin, jossa hän solmi yhteydet vallankumouksellisiin narodnikkeihin, levitti propagandaa työläisten keskuuteen ja osallistui mielenosoitusten järjestämiseen.

Viktor Obnorskin kanssa Halturin perusti Pohjois-Venäjän työläisten liiton ja toimi sen johtajana. Vuosina 1878–1879 hän osallistui lakkojen järjestämiseen Pietarin tehtaissa. Syksyllä 1879 hän liittyi Narodnaja volja -järjestöön ja hankkiutui puuseppänä töihin Talvipalatsiin tarkoituksenaan Aleksanteri II:n murhaaminen. Halturin räjäytti 5.2.1880 palatsissa pommin, mutta keisari säilyi hengissä. Myöhemmin Halturinista tuli Narodnaja voljan toimeenpanevan komitean jäsen. Järjestön määräyksestä hän yhdessä Nikolai Želvakovin kanssa murhasi Odessassa sotaprokuraattori V.S. Strelnikovin. Murhan jälkeen Halturin pidätettiin, tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin.[1]

Neuvostoliitossa Halturinin mukaan oli nimetty Orlovin kaupunki, katuja ja muita kohteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bolšaja Sovetskaja Entsiklopedija, tom 28, s. 175–176. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1978.