Iyad Allawi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iyad Allawi

Iyad Allawi (arab. اياد علاوي‎‎, s. 1945) on irakilainen poliitikko, joka oli Irakin sodan jälkeisen Irakin väliaikaishallituksen pääministerinä heinäkuusta 2004 huhtikuuhun 2005. Hänen seuraajakseen tuli Ibrahim al-Ja’fari. Uskonnolliselta taustaltaan hän on šiiamuslimi.

Allawi on lähtöisin merkittävästä šiiaperheestä. Hän opiskeli neurologiksi. Hän oli Saddam Husseinin nuoruudenystävä ja auttoi tätä nousemaan valtaan. Allawi oli jo opiskelijana mukana Baath-puolueen toiminnassa ja salaisen poliisin Mukhabaratin avustaja. Hän pakeni maasta 1971 Britanniaan, jossa erosi Baath-puolueesta ja perusti oman INA-puolueensa 1990.

Allawi oli ennen Irakin miehitystä vähän tunnettu henkilö kotimaassaan. Ennen Irakin sotaa Allawi työskenteli Yhdysvaltain CIA:n hyväksi Irakin Saddam Husseinin syrjäyttämiseksi. INAlla oli läheiset suhteet Yhdysvaltain ja Britannian tiedustelupalveluihin ja se ilmeisesti toimitti osan Irakin joukkotuhoaseita koskevista tiedustelutiedoista, joita George W. Bush käytti Irakin sodan oikeuttamiseen.

Iyad Allawi johtaa Irak-lista-puoluetta, johon kuuluu sekä sunneja että šiioja.

Allawin puolue voitti vuoden 2010 vaalit, joissa se sai 91 paikkaa, vastaan istuvan pääministeri Nuri al-Malikin Oikeusvaltio-liiton 89 paikkaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/03/shiiajohtaja_sadr_kampittaa_paaministeri_malikia_irakissa_1576046.html
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.