Abdulrahman Arif

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abdulrahman Arif

Abdulrahman Muhammad Arif (13. huhtikuuta 1916 - 24. elokuuta 2007) oli irakilainen sotilas ja maan entinen presidentti. Hän toimi virassa vuosina 1966–1968.

Arif oli ammattisotilas ja tuki sotilasvallankaappausta, jolla hänen veljensä Abdulsalam Arif tuli valtaan vuonna 1963. Hänet nimitettiin pääesikunnan päälliköksi. Kun nuorempi Arif kuoli helikopterionnettomuudessa, Abdulrahman al-Bazzazista tuli virkaatekevä presidentti kolmeksi päiväksi. Sen jälkeen armeija päätti, että entisen presidentin isoveljen pitäisi seurata tätä virassa. Päätöksellä oli mahdollisesti Egyptin johtajan Gamal Abdel Nasserin tuki.

Abdulrahman Arif jatkoi veljensä poliittisella tiellä, mutta hieman nationalistisemmalla otteella. Presidenttikauden jatkuttua kaksi vuotta Arifin läheiset avustajat Baath-puolueesta syöksivät hänet vallasta. Vallankumous tapahtui 17. heinäkuuta 1968 aamun tunteina, kun Arif oli vielä nukkumassa. Puolustusministeri Hardan al-Tikriti tuli palatsiin ja ilmoitti Arifille puhelimitse, ettei hän enää ollut presidentti.

Arif lähetettiin lentokoneella Lontooseen, josta hän matkusti maanpakoon Turkkiin ja palasi Irakiin 1980-luvun lopulla. Hän pysyi sen jälkeen enimmäkseen poissa julkisuudesta. Arif pakeni Jordaniaan Yhdysvaltain joukkojen syrjäytettyä Saddam Husseinin vuonna 2003. Vuonna 2004 Irakin väliaikaishallitus myönsi hänelle eläkkeen ja varoja hänen sairauskuluihinsa. Arifin sisar Sabiha kuoli 2004 autopommi-iskussa Bagdadissa.

Saddam Husseinin syrjäyttämisen jälkeen Arif antoi harvinaisen haastattelun uutistoimisto AP:lle ja kehotti irakilaisia unohtamaan menneen ja keskittymään paremman tulevaisuuden rakentamiseen. Hän kuoli 2007 Ammanissa Kuningas Husseinin lääketieteellisessä keskuksessa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]