Ibrahim al-Ja’fari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ibrahim al-Ja’fari

Tri Ibrahim al-Ašaiqir al-Ja’fari (arab. إبراهيم الجعفري‎, Ibrāhīm al-Ja‘farī, s. 1947) oli Irakin pääministeri Irakin siirtymäkauden hallituksessa tammikuun 2005 vaalien jälkeen. Hän on šiia ja oli toinen kahdesta varapresidentistä Irakin väliaikaishallituksessa 2004. Hän on myös islamilaisen da’wa-puolueen (Hizb al-da’wa al-islamiyya) puhemies.

Hän syntyi Karbalassa 1947, jolloin sai nimekseen Ibrahim al-Ašaiqir (arab. إبراهيم الأشيقر‎). Hän kävi Mosulin yliopistoa ja valmistui lääketieteen tohtoriksi. Hän liittyi da’wa-puolueeseen jo 1968. Valmistuttuaan 1974 hän pyrki syöksemään vallasta hallitsevan maallisen Baath-puolueen. Ibrahim al-Ašaiqir siirtyi Iraniin 1980 ja pyrki sieltä käsin syrjäyttämään Saddam Husseinin. Hän muutti Lontooseen 1989, jossa hänestä tuli al-Da’wan puhemies.

Vuoden 2003 Irakin valloituksen jälkeen Ibrahim al-Ašaiqir palasi pian maahan ja Yhdysvallat valitsi hänet heinäkuussa 2003 väliaikaishallintoneuvostoon. Hän toimi sen ensimmäisenä presidenttinä yhden kuukauden. 1. kesäkuuta 2004 hänet valittiin toiseksi varapresidentiksi Irakin hallitukseen.

Ibrahim al-Ašaiqirin al-Da’wa liittyi yhdistyneen irakilaisten liiton (al-I’tilaf al-iraqi al-muwahhad, United Iraqi Alliance, tässä UIA) vaalilistalle šiiapuolueiden kanssa ja oli toinen vaalilistalla SCIRI:n johtajan Abdulaziz Hakimin jälkeen.

Tammikuun 2005 vaalien jälkeen UIA:n menestys nosti hänet pääministeriksi. Hänet nimitettiin 7. huhtikuuta 2005 presidenttineuvoston valinnan jälkeen. Pitkän hallitusneuvottelun jälkeen kansalliskokous hyväkstyi hänen hallituksensa 28. huhtikuuta.

Joulukuun 2005 vaalien jälkeen al-Ja’fari ja SCIRI:n Adil Abdulmahdi olivat vahvimmat pääministeriehdokkaat. UIA, johon molemmat kuuluivat, nimitti al-Ja’farin.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin hallinto ilmoitti al-Ja’farille, ettei halua hänen jatkavan maan johdossa, eikä osallistuvan seuraaviin vaaleihin.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ibrahim al-Ja’fari.