Islamilainen Da’wa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Islamilainen Da’wa
حزب الدعوة الإسلامية

Islamic Dawa Party Emblem.svg

Perustettu 1958
Johto Nuri al-Maliki
Ideologia
Toimisto Najaf, Irak
Kansainväliset jäsenyydet ei ole
Kotisivu http://www.islamicdawaparty.org/

Islamilainen Da’wa -puolue tai Islamilaisen kutsun puolue (arab. حزب الدعوة الإسلامية‎, Ḥizb al-da‘wa al-islāmiyya) on irakilainen šiiojen islamistinen puolue. Puolueen johdossa on Ibrahim al-Ja’fari ja Irakin nykyinen pääministeri Nuri al-Maliki on puolueen jäsen.

Puolue oli osa Irakin yhtynyttä liittoa (johon kuuluivat mm. SCIRI, Badr-prikaatit, Irakin Hizbollah, Ahmed Chalabin Kansallinen kongressi, kurdien Islamilainen Fayli-ryhmittymä ja turkmeenien islamilainen unioni), jonka osana se osallistui joulukuun 2005 parlamenttivaaleihin. Puolueen kannattajakunta koostuu nykyisin lähinnä šiiamuslimeista, vaikka liikkeen alkuaikoina siihen kuului myös huomattava määrä sunnimuslimeja.

Vuoden 2009 maakuntien vaaleihin Da’wa muodosti oman Oikeusvaltio-liittoumansa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Da’wa-puolue syntyi 1950-luvun lopulla ajatollah Muhammad Baqr al-Sadrin vaikutuksesta. 1970-luvulla järjestö sai huomiota käynnistettyään aseellisen kampanjan Irakin silloista hallitusta vastaan. Da’wa tuki Iranin islamilaista vallankumousta ja sai vastineeksi tukea Iranin uudelta hallinnolta varsinkin Iranin-Irakin sodan aikana.

Da’wa-puolue teki 1980-luvulla lukuisia aseellisia iskuja Saddam Husseinin hallintoa vastaan yrittäen mm. murhata tämän vuosina 1982 ja 1987. Da’wa-puolueen jäsenet iskivät 1983 myös USA:n ja Ranskan suurlähetystöihin Kuwaitissa.

Saddam Husseinin kaaduttua Irakin sodan seurauksena Da’wa-puolueen johto palasi maanpaosta ja puolueesta tuli nopeasti yksi Irakin suurimpia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.