Alexander Berkman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alexander Berkman

Alexander Berkman (ven. Александр Беркман, 21. marraskuuta 1870 – 28. kesäkuuta 1936) oli amerikanvenäläinen kirjailija ja 1800- ja 1900-luvun anarkistisen liikkeen johtava hahmo. Alexander Berkman, syntymänimeltään Ovsei Osipovitš Berkman syntyi Vilnassa Liettuassa juutalaiseen perheeseen. Hän eli nuoruutensa Pietarissa Venäjällä, jossa häntä alettiin kutsua Alexanderiksi. Berkman muutti hänen vanhempiensa kuoltua Yhdysvaltoihin 17-vuotiaana.

Alexander Berkman oli Emma Goldmanin rakastaja ja liittolainen, ja he järjestivät lukuisia kansalaisoikeus- ja sodan vastaisia kampanjoita. Vuonna 1892 Berkman yritti salamurhata Henry Clay Frickin. Tästä Berkman sai 22 vuoden vankeusrangaistuksen, josta hän kärsi 14 vuotta. Ensimmäisen maailmansodan aikana Berkman ja monet muut ulkomaalaistaustaiset anarkistit karkotettiin Yhdysvalloista. Berkman jatkoi toimintaansa ulkomailla. Ranskassa oleskellessaan Berkman kirjoittaen tunnetuimman teoksensa Anarkismin aakkoset, joka julkaistiin vuonna 1929. Teoksen oli tarkoitus toimia selkokielisenä johdantona anarkismiin ja elvyttää anarkistiliike tai ainakin parantaa anarkismin ja anarkistien kuvaa julkisuudessa. Berkman teki itsemurhan vuonna 1936 pitkän sairastelun jälkeen.

Suomennettuja teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Berkman, Alexander – Anarkismin aakkoset. Mitä on kommunistinen anarkismi? Suom. Mika Iisakka, Ari Vakkilainen ja Ulla Vehaluoto. 1. painos Työväen tuotantokomitea 2008. 2. painos 2017.