Dimitri Tsafendas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Dimitri Tsafendas (14. tammikuuta 19187. lokakuuta 1999) tappoi Etelä-Afrikan pääministerin Hendrik Verwoerdin 6. syyskuuta 1966.

Tsafendas oli syntynyt Mosambikin pääkaupungissa Lourenco Marquesissa kreikkalaiselle isälle ja afrikkalaiselle äidille. Päästyään lähetiksi Kapkaupungissa toimineeseen Etelä-Afrikan parlamenttiin 48-vuotias Tsafendas puukotti pääministeri Verwoerdia kesken parlamentin istunnon. Mielenterveysongelmista kärsinyt Tsafendas todettiin oikeudessa syyntakeettomaksi. Asiantuntijoiden mukaan hän oli skitsofreeninen ja uskoi, että hänen sisuskalujaan jäyti suuri lapamato[1]. Hänen tuomionsa luettiin 20. lokakuuta 1966 ja hänet vietiin Pretorian keskusvankilaan saamaan psykiatrista hoitoa. The Citizen -lehti julkaisi Tsafendasin haastattelun vuonna 1976. 30. syyskuuta 1989 Tsafendas siirrettiin Zonderwaterin vankilaan lähelle Cullinania. Hän kuoli 81-vuotiaana vapautumatta koskaan.[2]

Ei käynyt ilmi, oliko pääministerin murhan taustalla lainkaan poliittista motiivia. Henk van Woerden on kuvannut Tsafendasin elämää romaanissa Een mond vol glas. Hänen elämästään on tehty myös elokuva.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.