Spetsnaz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spetsnaz-joukkoja Afganistanissa 1988

Spetsnaz (ven. Подразделения специального назначения – спецназ, Podrazdelenija spetsialnogo naznatšenija – spetsnaz) on venäjänkielinen yleisnimitys erikoisjoukoille.[1] Nimeä käytetään yleensä Venäjän tiedustelupalvelun terrorismin vastaisista joukoista (oik. OSNAZ), sisäministeriön erikoispoliisijoukoista (Osnaz MVD) ja armeijan tiedustelupalvelun GRU:n erikoisjoukoista (Spetsnaz GRU).

Spetsnaz GRU on armeijan erikoisjoukot, joita koulutettiin kylmän sodan aikana Naton vastaisiin tiedustelu- ja sabotaasitehtäviin Itä-Euroopassa. Armeijan erikoisjoukoilla uskottiin myös olevan maailman parhaat taistelusukeltajat. Spetsnaz-joukkoja ei nimetty, vaan ne numeroitiin, kuten muutkin armeijan yksiköt. Spetsnazien toiminnan yksityiskohtia ei tunneta, mutta joukkojen uskotaan olleen mukana taisteluissa Afganistanissa ja Tšetšeniassa.

Spetsnaz-prikaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilliset Spetsnaz-prikaatit (Otdelnyje brigady spetsialnogo naznatšenija, lyh. ObrSpN GRU) ja niiden sijainnit Neuvostoliiton aikana:

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosa prikaatien miehistöstä koostuu varusmiehistä, jotka palvelevat kaksi vuotta. Heidät koulutetaan kaukotiedustelutehtäviin tiedusteluryhmissä (Razvedgruppa). Jokaisella prikaatilla on oma sodanajan kohdealueensa, ja koulutus pyritään antamaan kohdealuetta vastaavissa olosuhteissa. Neuvostoliiton aikana Spetsnaz-joukot olivat huippusalaisia ja prikaatit käyttivät palvelusunivormunaan lähimmän tavanomaisen joukko-osaston univormua ja tunnuksia, esimerkiksi tykistön. 1980-luvulla maahanlaskujoukkojen (VDV) univormu standardisoitiin myös Spetsnazin palvelusasuksi näiden läheisen suhteen vuoksi, sillä Spetsnaz-upseereita koulutettiin Rjazanin ilmakuljetusjoukkojen korkeakoulussa yhdeksännessä komppaniassa.

Upseerien koulutus kesti neljä vuotta, ja siinä keskityttiin erityisesti kohdemaan kielen opiskeluun. Koulutus sisälsi mm. taideopintoja vastapuolen kielellä. Valmistuneet kadetit saivat kääntäjän diplomin ja luutnantin arvon. 9. komppania koostui neljästä osastosta, joista jokainen oli erikoistunut yhteen kieleen: englantiin, ranskaan, saksaan ja kiinaan.

Spetsnaz GRU taistelijoiden tunnuksena on hihamerkkiin kuvattu musta lepakon hahmo, jonka taustakuvio vaihtelee johtosuhteen, aselajin ja puolustushaaran mukaisesti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A Green Beret describes how good the Russian Spetsnaz are wearethemighty.com. Viitattu 7.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]