Venäjän kansalliskaarti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjän kansalliskaartin jäseniä.

Venäjän kansalliskaarti (ven. Росгвардия, Rosgvardija) on Venäjän puolisotilaallinen poliisiorganisaatio. Sen tehtävänä on osaltaan turvata Venäjän nykyinen hallinto, laillisuus ja valtiojärjestys. Kaartia käskee viime kädessä presidentti. Tämä santarmilaitos toimii poliittista oppositiota, terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan[1]. Se myös valvoo yksityisiä turvayrityksiä. Venäjän hallitus valvoo tätä kaartia tiukemmin kuin maan armeijaa. Siihen kuuluu joukkojenhallinnan yksiköitä. Kaartilla on tietyissä tilanteissa lupa ampua myös aseettomia väkijoukkoja. Kaarti valvoo Venäjän turva-alaa ja sotilasyrityksiä.

Nimitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko virallinen nimitys on Venäjän federaation liittovaltion kansalliset turvajoukot (ven. Федеральная служба войск национальной гвардии Российской Федерации Federalʹnaya sluzhba voiysk natsionalʹnoiy gvardii Rossiiyskoiy Federatsii (FSVNG RF, venäjäksi: ФСВНГ РФ).

Kansalliskaarti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaarti perustettiin turvaamaan Venäjän presidentinhallinto siinä tapauksessa, että maassa syntyisi levottomuuksia, joiden tarkoitus on kaataa nykyinen valtiojärjestys, sillä lokakuun 1993 kapinan kokemus oli, ettei armeija välttämättä tule kyllin nopeasti apuun.

Kaartia johtaa kenraali Viktor Zolotov, joka toimi aiemmin sisäministeriön joukkojen komentajana. Viraston alaisuudessa vahvuus oli vuonna 2016 noin 200 000 miestä. Virasto muodostettiin yhdistämällä Venäjän sisäministeriön joukot, mellakkapoliisi OMON ja poliisin erikoisjoukot Sorb. Kyseessä ei ole kansalliskaarti, jos se ymmärretään vapaaehtoisten tai reserviläisten muodostamaksi, vaan se koostuu valtion palveluksessa olevasta henkilöstöstä.[2].

Uuden yksikön vahvuudeksi on määrä tulla 400 000 miestä.lähde? Yksikön on tarkoitus auttaa poliisia, hiljentää suuria mellakoita[3] ja suojella ydinvoimaloita ja muita strategisia kohteita. Sodan aikana kansalliskaarti siirretään armeijan alaisuuteen, jolloin sen tehtävänä on puolustaa rintaman takaista aluetta.

Suomalaisessa mediassa uuteen virastoon on suhtauduttu eri tavoin. Iltasanomien mukaan Zolotov on "armoton" presidentti Vladimir Putinin luottomies.[4] Kokoomuksen Verkkouutisten mukaan uuden yksikön perustamisen tarkoituksena on varautua hallintoa vastustaviin levottomuuksiin. Kyseessä on "Putinin yksityisarmeija, jolla on lupa ampua kansalaisia".[5][6]

Kansalliskaartiin kuuluminen on tavanomaista Venäjää edustavien urheilijoiden keskuudessa. Maajoukkuehiihtäjistä siihen kuuluvat ainakin Aleksandr Bolšunov, Denis Spitsov, Sergei Ustjugov, Aleksei Tšervotkin, Aleksander Bessmertnyh, Aleksander Legkov ja Vasili Rotšev.[7]

Lupa ampua väkijoukkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän kansalliskaarti saa ampua väkijoukkoja mm. panttivankitilanteissa, terroristihyökkäyksissä ja suojatakseen valtion rakennuksia ja tavarakuljetuksia[8][9]. Kaartilla ei kuitenkaan ole virallista lupaa ampua lapsia ja raskaana olevia naisia.

Toimii myös ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saman sivuston mukaan kaarti valvoo Venäjän yksityisiä turvallisuus- ja sotilasyrityksiä. Kaarti toimii tarvittaessa voimakkaasti myös ulkomailla. Kaarti pystyisi toimimaan nopeammin kuin lännen asevoimat esimerkiksi sodan syttyessä Baltiassa[10].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Venäjän kansalliskaarti.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:National Guard of Russia