Venäjän kansalliskaarti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjän kansalliskaarti.

Venäjän kansalliskaarti (ven. Росгвардия, Rosgvardiya) on Venäjän puolisotilaallinen poliisiorganisaatio. Sen tehtävänä on osaltaan turvata Venäjän nykyinen hallinto, laillisuus ja valtiojärjestys. Kaartia käskee viime kädessä presidentti. Tämä santarmilaitos toimii poliittista oppositiota, terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan[1]. Se myös valvoo yksityisiä turvayrityksiä. Venäjän hallitus valvoo tätä kaartia tiukemmin kuin maan armeijaa. Siihen kuuluu joukkojenhallinnan yksiköitä. Kaartilla on tietyissä tilanteissa lupa ampua myös aseettomia väkijoukkoja. Kaarti valvoo Venäjän turva-alan ja sotilasyrityksiä. Kaartin uskotaan lännessä toimivan sodassa myös armeijan apuna tai hyökkäävän armeijan pääasiallisena yksikkönä.

Nimitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko virallinen nimitys on Venäjän federaation iittovaltion kansalliset turvajoukot (ven. Федеральная служба войск национальной гвардии Российской Федерации Federalʹnaya sluzhba voiysk natsionalʹnoiy gvardii Rossiiyskoiy Federatsii. Voidaan lyhentää FSVNG RF (Russian: ФСВНГ РФ).

Kansalliskaarti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaarti perustettiin turvaamaan Venäjän preseidentinhallinto siinä tapauksessa, että maassa tapahtuisi levottomuuksia, joiden tarkoitus on kaataa nykyinen valtiojärjestys. Lokakuun 1993 kapinan kokemus oli, ettei armeija välttämättä tule kyllin nopeasti apuun.

Sitä jota johtaa kenraali Viktor Zolotov, joka toimi aiemmin sisäministeriön joukkojen komentajana. Viraston alaisuudessa vahvuus on noin 200 000 miestä vuonna 2016. Virasto muodostettiin yhdistämällä Venäjän sisäministeriön joukot, mellakkapoliisi OMON ja poliisin erikoisjoukot Sorb. Kyseessä ei ole "kansalliskaarti" jos se ymmärretään vapaaehtoisten tai reserviläisten muodostamaksi, vaan se koostuu valtion palveluksessa olevasta henkilöstöstä.[2].

Uuden yksikön vahvuudeksi on määrä tulla 400 000 miestä.lähde? Yksikön on tarkoitus auttaa poliisia, hiljentää suuria mellakoita[3] ja suojella ydinvoimaloita ja muita strategisia kohteita. Sodan aikana kansalliskaarti siirretään armeijan alaisuuteen, jolloin sen tehtävänä on puolustaa rintaman takaista aluetta.

Suomalaisessa mediassa uuteen virastoon on suhtauduttu eri tavoin. Iltasanomien mukaan Zolotov on "armoton" presidentti Vladimir Putinin luottomies.[4] Kokoomuksen Verkkouutisten mukaan uuden yksikön perustamisen tarkoituksena on varautua hallintoa vastustaviin levottomuuksiin. Kyseessä on "Putinin yksityisarmeija, jolla on lupa ampua kansalaisia".[5][6]

Lupa ampua väkijoukkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän kansalliskaarti saa ampua väkijoukkoja mm. panttivankkitilanteissa, terroristihyökkäyksissä ja suojatakseen valtion rakennuksia ja tavarakuljetuksia[7][8]. Mutta kaartilla ei silti ole virallista lupaa ampua lapsia ja raskaana olevia naisia.

Toimii myös ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saman sivuston mukaan kaarti valvoo Venäjän yksityisiä turvallisus- ja sotilasyrityksiä. Kaarti toimii tarvittaessa voimakkaasti myös ulkomailla. Kaarti pystyisi toimimaan nopeammin kuin lännen asevoimat esimerkiksi sodan syttyessä Baltiassa[9].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Venäjän kansalliskaarti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IL Moskovassa: Venäjän kansalliskaartilla on enemmän miehiä kuin maan maavoimilla - näin Putinin yksityisarmeija toimii iltalehti.fi. Viitattu 7.5.2018.
  2. Pekka Hakala: [www.hs.fi/ulkomaat/a1459910779338 Putin perusti kansalliskaartin – entinen henkivartija saa johdettavakseen yli 400 000 hengen armeijan] (html) Helsingin Sanomat. 6.4.2016. Viitattu 7.4.2016.
  3. Uuden yksityisarmeijan salaisesta harjoituksesta kuvattiin video – Putinin suurin pelko saattoi paljastua
  4. Putinin uusi nyrkki: Tällainen ”armoton” turvamies nousee johtoon
  5. Kasperi Summanen: Putin perusti 400 000 miehen yksityisarmeijan – "oikeus ampua varoittamatta" (HTML) verkkouutiset. 7.4.2016. Viitattu 7.4.2016. suomi
  6. Putin perustaa komentoonsa kansalliskaartin – onko taustalla pelko kansannoususta? (html) iltasanomat.fi. 6.4.2016. Viitattu 7.4.2016. suomi
  7. Vladimir Putinin yksityisarmeijalle vaaditaan lupaa ampua väkijoukkoja verkkouutiset.fi. 21.6.2016. Viitattu 7.5.2018.
  8. Sputnik: Russia's State Duma Passes Laws on National Guard sputniknews.com. Viitattu 7.5.2018. (englanniksi)
  9. Onko tämä miehitysarmeija? Venäjän kansalliskaarti herättää huolta verkkouutiset.fi. 5.6.2018. Viitattu 7.5.2018.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:National Guard of Russia