Luettelo Venäjän ilmavoimien kalustosta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Venäjän ilmavoimien nykyisestä kalustosta.

Hävittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hävittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom
MiG-29 Hävittäjä 90 MiG-29
30 MiG-29UB
VVS 100th IMG 0477 (7727456422).jpg [1]
MiG-31 Hävittäjä 40 MiG-31B/BS
40 MiG-31BM[1]
Mikoyan-Gurevich MiG-31 (RF-95197).jpg 110 konetta päivitetään MiG-31BM versioon, joista ensimmäiset luovutettiin vuonna 2015. Viimeisten koneet on tarkoitus luovuttaa vuoteen 2019 mennessä.[2]
Su-27 Hävittäjä 100 Su-27
20 Su-27UB
Russian SU-27 Flanker MOD 45157731.jpg [1]

Hävittäjäpommittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom
MiG-29 Hävittäjäpommittaja 28+ MiG-29SMT
6+ MiG-29UBT
MiG-29SMT (3861866270).jpg [1] 16 uutta konetta tilattu vuonna 2014 ja ensimmäiset niistä on luovutettu tammikuussa 2016.[3]
Su-24M/M2 Hävittäjäpommittaja 140 Suhkoi Su-24M2 Fencer-D RF-92247 44 red (8710248506).jpg [1]
Su-27 Hävittäjäpommittaja 47 Su-27SM2
14 Su-27SM3
55 Red Sukhoi Su-27SM-3 Russian Air Force (8019183958).jpg [1]
Su-30 Hävittäjäpommittaja 14 Su-30M2
15-Su-30SM
Suhkoi Su-30M-2 Flanker-C RF-95621 10 red (8583739294).jpg [1]
Su-34 Hävittäjäpommittaja 57[1] Lipetsk Air Base (436-13).jpg Tilattu yhteensä 92, suunniteltu korvaamaan Su-24.[4]
Su-35 Hävittäjäpommittaja 36+ Soukhoï Su-37.jpg [1] Vuonna 2009 tilattiin 48 konetta, joista suurin osa on luovutettu tammikuuhun 2016 mennessä. Joulukuussa 2015 tilattiin lisäksi 50 uutta konetta.[5]
PAK FA Hävittäjäpommittaja 5[6] Sukhoi T-50 Beltyukov.jpg Prototyyppivaiheessa. Ensimmäiset varsinaiset koneet tulossa käyttöön suunnitelmien mukaan vuonna 2016. Tarkoituksena on saada ilmavoimien käyttöön 55 konetta vuoteen 2020 mennessä.[7]

Harjoituskoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
L-39 Suihkuharjoitushävittäjä 150 Aero L-39 433028, Геленджик RP30013.jpg [1]
Jak-130 Suihkuharjoitushävittäjä 54 Jak-130 0649.jpg [1]

Pommikoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Strategiset pommikoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom
Tu-22M3/MR Strateginen pommikone 63 33 Red Tupolev Tu.22M3 Russian Air Force (7985377745).jpg [1]
Tu-95MS/MSM Strateginen pommikone 60 Tu-95MS and F-15C (cropped).jpg [1]
Tu-160 Strateginen pommikone 16[1] Tupolev Tu-160 in 1993.jpg Tu-160 koneiden määrä on tarkoitus nostaa tulevina vuosina nykyisestä 16:ta 50:een.[8]

Rynnäkkökoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
Su-25 Rynnäkkökone 80 Su-25
100 Su-25SM/SM3
15 Su-25UB
Russian Air Force Su-25.jpg [1]

Tiedustelukoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
An-30 Tiedustelukone 4 Antonov An-30B, Open Skies (Russia - Air Force) AN1908056.jpg [1]
Tu-214ON Tiedustelukone 2 Russian Air Force Tupolev Tu-214ON Zherdin 1.jpg [1]
Su-24MR Tiedustelukone 79 Russian Air Force Sukhoi Su-24MR Pichugin.jpg [1]
Il-20M Tiedustelukone 15 Ilyushin Il-20M, Russia - Air Force AN1986041.jpg [1]
Il-22B Tiedustelukone 5 Ильюшин Ил-18-20-22-38 174011604, Сочи - Адлер RP27605.jpg [1]
Il-22M Tiedustelukone 12 Ilyushin Il-20M (1).jpg [1]

[1]

Ennakkovaroitus- ja taistelunjohtokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
A-50 Ennakkovaroitus- ja taistelunjohtokone 15 A-50
5 A-50U
Ильюшин Ил-76-78-А-50 0083483499, Москва - Жуковский (Раменское) RP63598.jpg [1]
Il-80 Taistelunjohtokone 4 Russia - Air Force Ilyushin Il-87 Aimak (Il-80-Il-86VKP) RA-86148 (6395892863).jpg [1]
Il-82 Taistelunjohtokone 2 Ilyushin Il-82 in 2007.jpg [1]
Tu-214 Taistelunjohtokone 2 Туполев Ту-204-214 44507015, Хабаровск - Новый RP11125.jpg [1]

Kuljetus- ja tankkauskoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
Il-76 Tankkauskone 5 Il-76
15 Il-76M
An Su-34, Su-24 and Il-76 Midas aerial refueling tanker.jpg
An-124 Raskas kuljetuskone 9 Landing! An-124 RA-82032 (9242529166).jpg [1]
An-22 Raskas kuljetuskone 4 Landing.AN-22 RA-09342 (8710123439).jpg [1]
Il-76MD/MF Raskas kuljetuskone 110 Russian Air Force Ilyushin Il-76MD Dvurekov-11.jpg [1] 30 konetta päivitetään suunnitelmien mukaan Il-76MD-90A-versioon vuoteen 2020 mennessä. Ensimmäiset näistä luovutettiin ilmavoimille joulukuussa 2015.[9] Tammikuussa 2016 tilattiin julkaisematon määrä uusia koneita Antonov An-70 -hankkeen kaatumisen takia. Ainakin 12 uutta konetta on tarkoitus luovuttaa vuoteen 2020 mennessä.[10]
An-12BK Kuljetuskone 65 An-12RKR (12155325734).jpg [1]
An-26 Kevyt kuljetuskone 115 An-26 (12250478364).jpg [1]
An-72 Kevyt kuljetuskone 25 Antonov An.72 Russian Federal Security Service Nose Line Up (7976470581).jpg [1]
An-140 Kevyt kuljetuskone 5 41254 Antonov An-140 (7286022620).jpg [1]
L-410 Kevyt kuljetuskone 27 Let L-410.jpg [1]
Tu-134 Kevyt kuljetuskone 54 Tupolev Tu-134A The Ministery of Interior RF-65990 CKL (4080443901).jpg [1]
Tu-154 Matkustajakone 18 Tu-154B-2 (5090786990).jpg [1]

Helikopterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taisteluhelikopterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
Ka-50 Taisteluhelikopteri 12 Ka-50 helicopters over Moscow.jpg [1]
Ka-52A Taisteluhelikopteri 81+ Ka-52 - MAKS2013firstpix12.jpg [1]
Mi-24 Taisteluhelikopteri 100 Mi-24D/V/P Mil Mi-24P, Russia - Air Force AN1263464.jpg [1]
Mi-28N Taisteluhelikopteri 54+ MAKS Airshow 2013 (Ramenskoye Airport, Russia) (519-39).jpg [1]
Mi-35 Taisteluhelikopteri 24+ MAKS Airshow 2013 (Ramenskoye Airport, Russia) (522-10).jpg [1]

Kuljetus- ja muut helikopterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
Mi-26/T Raskas kuljetushelikopteri 32 2nd Arkhangelsk OAO Mil Mi-26T Dvurekov-6.jpg [1]
Mi-8/MT/MTSh/MTV Kuljetushelikopteri 300 Mil Mi-17-V5 (Mi-8MTV-5), Russia - Air Force AN1577050.jpg [1]
Mi-8SPPA/MTRP-1 Elektroninen sodankäynti 27 [1]
Ka-226 Harjoitushelikopteri 19 Ka-226T, MAKS Airshow 2009.jpg [1]
Ansat-U Harjoitushelikopteri 20 Kazan Ansat-U.jpg [1]

Ilmatorjunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
9K317 BUK Ilmatorjuntaohjus 80 13April-Rehersal-Alabino-29.jpg [1]
S-300PS/PM Ilmatorjuntaohjus 400 S-300PM2 launch vehicle, 2009 military parade.jpg [1]
S-300V Ilmatorjuntaohjus 20 9A82 TELAR -4.jpg [1]
S-400 Ilmatorjuntaohjus 48 2013 Moscow Victory Day Parade (38).jpg [1]
Pantsir-S1 Ilmatorjuntaohjus 12 Pantsir-S1 (4714423748).jpg [1]

Aseistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Kuva Huom.
R-27T/ET Lämpöhakuinen ilmasta ilmaan -ohjus R-27 T 3D.jpg [1]
R-73 Lämpöhakuinen ilmasta ilmaan -ohjus R-73 NTW - 94.jpg [1]
R-60T Lämpöhakuinen ilmasta ilmaan -ohjus R-60.jpg [1]
R-27R/ER Tutkahakuinen ilmasta ilmaan -ohjus R-27 T 3D.jpg [1]
R-33/33S Tutkahakuinen ilmasta ilmaan -ohjus MiG-31 gear and R-33.jpg [1]
R-77/R-77-1 Tutkahakuinen ilmasta ilmaan -ohjus Vympel-R-77-maks2009.jpg [1]
K-37M Tutkahakuinen ilmasta ilmaan -ohjus MAKS Airshow 2013 (Ramenskoye Airport, Russia) (524-21).jpg [1]
R-27P/EP Tutkahakuinen ilmasta ilmaan -ohjus AA-10-Alamo.png [1]
H-58 Tutkaan hakeutuva ohjus H-58U AS-11 Kilter 2008 G1.jpg [1]
H-25MP Tutkaan hakeutuva ohjus Sketch of KH-25MP.svg [1]
H-31P/PM Tutkaan hakeutuva ohjus Russian missile -MAKS Airshow 2003.JPG [1]
H-25 Ilmasta maahan -ohjus Kh-25ML.jpg [1]
H-59/H-59M Ilmasta maahan -ohjus Kh-59MK2 maks2009.jpg [1]
H-29 Ilmasta maahan -ohjus Kh-29L (1).jpg [1]
H-31A/AM Ilmasta maahan -ohjus Russian missile -MAKS Airshow 2003.JPG [1]
H-38 Ilmasta maahan -ohjus Kh-38 in maks2009.jpg [1]
H-22 Meritorjuntaohjus Raduga Kh-22NA - state aviation museum zhulyany (81).jpg [1]
H-32 Meritorjuntaohjus [1]
H-22/32 Ilmasta laukaistava risteilyohjus X-22 under Tu-22M3.jpg [1]
H-55/55SM Ilmasta laukaistava risteilyohjus H-55 AS-15 Kent 2008 G1.jpg [1]
H-101 Ilmasta laukaistava risteilyohjus [1]
H-102 Ilmasta laukaistava risteilyohjus [1]
H-555 Ilmasta laukaistava risteilyohjus [1]

[1]

Pommit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Kuva Huom.
KAB-500 Laserohjattu pommi [1]
KAB-1500L Laserohjattu pommi [1]
KAB-500KR TV-ohjattu pommi [1]
KAB-1500KR TV-ohjattu pommi [1]
KAB-500OD TV-ohjattu pommi [1]
UPAB-1500 TV-ohjattu pommi [1]
KAB-500S INS/GLONASS-ohjattu pommi [1]

[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce IISS: The Military Balance 2016, s. 195. Routledge, 2016. ISBN 9781857438352. (englanniksi)
  2. Karl Soper: Russia receives two MiG-31BM squadrons IHS Jane's Defence Weekly. Viitattu 13.4.2015. (englanniksi)
  3. Nicholas de Larrinaga: Russia receives its first ordered MiG-29SMTs IHS Jane's Defence Weekly. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  4. Nikolai Novichkov: Russia begins receiving Su-34s from third production contract IHS Jane's Defence Weekly. Viitattu 19.3.2015. (englanniksi)
  5. Nikolai Novichkov: Russia orders 50 Su-35S multirole fighters IHS Jane's Defence Weekly. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  6. Dmitry Litovkin: T-50 fighter to be ready in 2013 RIR. Rossiyskaya Gazeta. Viitattu 19.3.2015. (englanniksi)
  7. Nikolai Novichkov: Russia plans to receive 55 PAK-FAs by 2020 IHS Jane's Defence Weekly. Viitattu 19.3.2015. (englanniksi)
  8. Gareth Jennings: Russia to build more 'Blackjack' bombers IHS Jane's Defence Weekly. Viitattu 2.6.2015. (englanniksi)
  9. Gareth Jennings: Russian Air Force receives first Il-76MD-90A airlifter IHS Jane's Defence Weekly. Viitattu 17.12.2015. (englanniksi)
  10. Gareth Jennings: Russia to fill gap left by An-70 with more Il-76MD-90A airlifters IHS Jane's Defence Weekly. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)