Luettelo Venäjän ilmavoimien kalustosta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä on luetteloitu Venäjän ilmavoimien kalusto ja sen kasvu vuodesta 2010. Laivaston ilmavoimat on toisessa artikkelissa.

¤ hävittäjäpommittaja, H harjoitus
2010[1] 2016[2] 2021[3]
MiG-25 39
MiG-29/35 190 90 MiG-29
30 MiG-29UB
28+ MiG-29SMT*¤
6+ MiG-29UBT*¤
240
13 H
MiG-31 147 40 MiG-31B/BS
40 MiG-31BM*
131
Su-24 M/M2/MR 315 140 Su-24M/M2
79 Su-24MR*
273
Su-25 192 80 Su-25
100 Su-25SM/SM3
15 Su-25UB
192
Su-27/30/35 195 100 Su-27
20 Su-27UB
47 Su-27SM2¤
14 Su-27SM3¤
14 Su-30M2¤
15 Su-30SM¤
36+ Su-35*¤
350
38 H
Su-34 15 57*¤ 125
Su-57 5*¤ 1
* MiG-29SMT/UBT: 16 uutta konetta tilattu vuonna 2014 ja ensimmäiset niistä on luovutettu tammikuussa 2016.[4]
* MiG-31: 110 konetta päivitetään MiG-31BM versioon, joista ensimmäiset luovutettiin vuonna 2015. Viimeisten koneet on tarkoitus luovuttaa vuoteen 2019 mennessä.[5]
* Su-24MR: tiedustelukone.[6]
* Su-34: Tilattu yhteensä 92, suunniteltu korvaamaan Su-24.[7]
* Su-35: Vuonna 2009 tilattiin 48 konetta, joista suurin osa on luovutettu tammikuuhun 2016 mennessä. Joulukuussa 2015 tilattiin vielä 50 konetta.[8]
* Su-57: Prototyyppivaiheessa. Ensimmäiset varsinaiset koneet tulossa käyttöön suunnitelmien mukaan vuonna 2016. Tarkoituksena on saada ilmavoimien käyttöön 55 konetta vuoteen 2020 mennessä.[9]

Harjoituskoneet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
2010 2016 2021
L-39 27 150 131
DA42 20
Jak-130 3 54 112
2010 2016 2021
Tu-22 M3/MR 93 63 66
Tu-95 MS/MSM 64 60 64
Tu-160 16 16* 15
* Tu-160 koneiden määrä on tarkoitus nostaa tulevina vuosina nykyisestä 16:sta 50:een.[10]

Erikoistehtävät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
AAR ilmatankkaus, ACP taistelunjohto, AEW ennakkovaroitus, Com viestintä, EW elektroninen sota, Rec tiedustelu
2010 2016 2021
An-12
EW
4
An-26
Rec
1
An-30
Rec
9 4 15
An-140
Rec
1
Berijev A-50/100
AEW
26 15 A-50
5 A-50U
15
Il-20/22
Rec
15 Il-20M
5 Il-22B
12 Il-22M
26
Il-76/78
AAR, Rec
20
1 Rec
5 Il-76
15 Il-76M
20
1 Rec
Il-80
ACP, Rec
4 3
Il-82
ACP
2
Il-86
Com
4
Tu-214
EW
2 2

Kuljetuskoneet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
H harjoitus, MF monikäyttö, Rec tiedustelu
2010 2016 2021
An-12 BK 140 65 55
An-22 6 4 3
An-24/26 76 115 115
An-30 2
An-72/74 39 25 31
An-124 2 9 4
An-140 5 3
An-148 15
Il-18 3
Il-62 3 27
Il-76 MD/MF 175 110* 119
Jak-40 1 MF
L-410 7 27 53
Tu-134 11 MF
4 H
54 5 MF
37 H
1 Rec
Tu-154 4 MF 18 2 MF
1 Rec
* Il-76: 30 konetta päivitetään suunnitelmien mukaan Il-76MD-90A-versioon vuoteen 2020 mennessä. Ensimmäiset näistä luovutettiin ilmavoimille joulukuussa 2015.[11] Tammikuussa 2016 tilattiin julkaisematon määrä uusia koneita Antonov An-70 -hankkeen kaatumisen takia. Ainakin 12 uutta konetta on tarkoitus luovuttaa vuoteen 2020 mennessä.[12]
2010 2016 2021
Ka-27/28/29 23 6
Ka-50 15 14
Ka-52 10 81+ 116
Ka-60 5
Mi-24/35 365 100 Mi-24D/V/P
24+ Mi-35
328
Mi-28 50 54+ 95
17 H

Muut helikopterit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
ACP taistelunjohto, EW elektroninen sota, H harjoitus, K kuljetus, MF monikäyttö
2010 2016 2021
Ansat
H
20 50
AS350/H125
MF
2
AS355
MF
2
F480
H
1
Ka-226
MF
19 36
Mi-2
H, MF
280 MF 39 H
4 MF
Mi-6
K
6
Mi-8
MF
183 327 788
Mi-9
ACP
11
Mi-26
K
30 32 44
Mi-34
MF
1
Mi-38
K
2

Ilmatorjuntaohjukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
2016[2]
9K317 BUK 80
S-300PS/PM 400
S-300V 20
S-400 48
Pantsir-S1 12

Muut ohjukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
2016[2]
R-27T/ET Lämpöhakuinen ilmasta ilmaan -ohjus
R-73
R-60T
R-27R/ER/P/EP Tutkahakuinen ilmasta ilmaan -ohjus
R-33/33S
R-77/R-77-1
K-37M
H-58 Tutkaan hakeutuva ohjus
H-25MP
H-31P/PM
H-25 Ilmasta maahan -ohjus
H-59/H-59M
H-29
H-31A/AM
H-38
H-22/32 Ilmasta laukaistava risteilyohjus
H-55/55SM
H-101/H-102
H-555
2024[13]
KAB-20L Laserohjattu pommi
KAB-50L
KAB-250LG-E
KAB-500L
KAB-1500L
Ghaem-5 TV-ohjattu pommi
KAB-500KR
KAB-1500KR
KAB-500OD
UPAB-1500
FAB-250 UMPK INS/GLONASS-ohjattu pommi
FAB-500 UMPK
Grom-2
KAB-20S
KAB-500S
UMPB D-30[14]
  1. Hoyle, Craig: World air forces 2010 12/2010. Flight Global. Arkistoitu
  2. a b c IISS: The Military Balance 2016, s. 195. 2016. Routledge. ISBN 9781857438352.
  3. Hoyle, Craig: How year of conflict affected World Air Forces inventory 25.11.2022. Flight Global. Vuoden 2021 versio arkistoitu,
  4. Larrinaga, Nicholas: Russia receives its first ordered MiG-29SMTs. Arkistoitu IHS Jane's 360. 13.4.2015. Viitattu 4.1.2016.
  5. Soper, Karl: Russia receives two MiG-31BM squadrons. Arkistoitu IHS Jane's 360. 13.4.2015. Viitattu 13.4.2015.
  6. Pike, John: Su-24MR Fencer-E Reconnaissance GlobalSecurity.org. Arkistoitu
  7. Novichkov, Nikolai: Russia begins receiving Su-34s from third production contract. Arkistoitu IHS Jane's 360. 10.6.2014. Viitattu 19.3.2015.
  8. Russian Air Force Orders More Sukhoi Su-35S Fighters 14.1.2016. Sofrep. Arkistoitu
  9. Novichkov, Nikolai: Russia plans to receive 55 PAK-FAs by 2020. Arkistoitu 18.12.2014. IHS Jane's 360. Viitattu 19.3.2015.,
    • Litovkin, Dmitry: T-50 fighter to be ready in 2013. Arkistoitu 29.6.2013. Russia & India Report.
  10. Jennings, Gareth: Russia to build more 'Blackjack' bombers. Arkistoitu 28.5.2015. IHS Jane's 360. Viitattu 2.6.2015.
  11. Jennings, Gareth: Russian Air Force receives first Il-76MD-90A airlifter. Arkistoitu 3.12.2015. IHS Jane's 360. Viitattu 17.12.2015.
  12. Jennings, Gareth: Russia to fill gap left by An-70 with more Il-76MD-90A airlifters. Arkistoitu 13.1.2016. IHS Jane's 360. Viitattu 8.2.2016.
  13. Chapter Four: Russia and Eurasia, s. 200 (vaatii tilauksen tai lukuoikeuden esim. tieteellisessä kirjastossa) The Military Balance, 124 (1): 158-217. 2024. Taylor & Francis online, tandfonline.com. Viitattu 4.7.2024. (englanniksi)
  14. Cheap and dangerous. What are UMPB bombs that Russia struck Kharkiv with rbc.ua. 29.3.2024. Viitattu 4.7.2024. (englanniksi)