Luigi Lucheni

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luigi Lucheni

Luigi Lucheni (22. huhtikuuta 187319. lokakuuta 1910) oli italialainen anarkisti, joka murhasi Itävallan keisarinnan ja Unkarin kuningattaren Elisabetin 10. syyskuuta 1898 Genevenjärven rannalla Sveitsin puolella. Elisabet matkusti ilman henkivartijoita, joten hän oli helppo kohde.

Lucheni syntyi Pariisissa köyhissä oloissa italialaiseen perheeseen. Palattuaan Italiaan hän teki monia töitä ennen liittymistään Italian armeijaan, jonka palveluksessa oli kolme ja puoli vuotta. Myöhemmin hän muutti Sveitsiin, jossa tutustui anarkistiseen ideologiaan.

Lucheni halusi tappaa jonkun kuninkaallisen, ja valitsi kohteekseen sattumalta Itävallan keisarinna Elisabetin, joka vieraili Genevessä. Oikeudenkäynnissä 12. marraskuuta 1898 Lucheni kertoi suunnitelleensa tappavansa ensin Orléans'n herttuan. Hän päätyi kuitenkin Elisabethiin, koska Orléans'n herttua ei saapunutkaan Geneveen aikomustensa mukaan, ja Lucheni sai lehdestä tietää keisarinnan olevan kaupungissa. Lucheni arveli keisarinnan murhan tekevän hänet kuuluisaksi. [1]

Lucheni tuomittiin elinkautiseen vankeuteen ja hän hirtti itsensä vankilassa 19. lokakuuta 1910.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hamann, Brigitte: Eine Kaiserin wider Willen. Amalthea Verlag, 1982.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.