Luettelo Kansainvälisen olympiakomitean maakoodeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kansainväliseen Olympiakomiteaan kuuluu 205 valtiota. Jokaisella jäsenellä on kolmikirjaiminen tunnus tai koodi, joka yleensä kuvaa maan kansallista olympiakomiteaa. Joissakin olympialaisissa on käytetty myös muita koodeja esimerkiksi joukkueista, jotka on koottu useiden maiden urheilijoista eivätkä edusta mitään yksittäistä valtiota. Huomattavaa on, että joillakin epäitsenäisillä alueilla (esimerkiksi Hongkongilla ja Cookinsaarilla) on oma olympiajoukkueensa.[1]

Olympiakomitean maakoodit poikkeavat ISO 3166 -standardin määrittämistä maiden nimien kolmikirjaimisista koodeista.[2] Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA käyttää pääosin samoja lyhenteitä kuin Kansainvälinen Olympiakomitea, mutta muutamin poikkeuksin.[3]

Maalyhenteitä käytettiin ensimmäisen kerran vuoden 1956 talviolympialaisisten ja vuoden 1960 kesäolympialaisisten virallisissa raporteissa, ja niillä viitattiin erityisesti kunkin maan olympiakomiteaan. Muutamissa seuraavissa olympialaisissa koodeja kuitenkin käytettiin kuvaamaan maan kieltä. Vuoden 1972 talviolympialaisiin mennessä maakoodit olivat vakiintuneet. 1990-luvulla maakoodeissa tapahtui muutoksia muun muassa Neuvostoliiton, Jugoslavian ja Tšekkoslovakian hajoamisen ja Saksojen yhdistymisen vuoksi.[4]

Tämänhetkiset jäsenmaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan nimi Maakoodi Viite Vanha koodi
 Afganistan AFG [1]
 Alankomaat NED [2] OLA (1956 talvikisat), NET (1960 talvikisat), PBA (1960 kesäkisat), NLD (1964 kesäkisat), HOL (1968–1988)
 Albania ALB [3]
 Algeria ALG [4] AGR (1964), AGL (1968, kesäkisat)
 Amerikan Samoa ASA [5]
 Andorra AND [6]
 Angola ANG [7]
 Antigua ja Barbuda ANT [8]
 Argentiina ARG [9]
 Armenia ARM [10]
 Aruba ARU [11]
 Australia AUS [12]
 Azerbaidžan AZE [13]
 Bahama BAH [14]
 Bahrain BRN [15]
 Bangladesh BAN [16]
 Barbados BAR [17] BAD (1964)
 Belgia BEL [18]
 Belize BIZ [19] HBR (1968-1972)
 Benin BEN [20] DAY (1964), DAH (1968-1976)
 Bermuda BER [21]
 Bhutan BHU [22]
 Bolivia BOL [23]
 Bosnia ja Hertsegovina BIH [24] BSH (1992, kesäkisat)
 Botswana BOT [25]
 Brasilia BRA [26]
 Brittiläiset Neitsytsaaret IVB [27]
 Brunei BRU [28]
 Bulgaria BUL [29]
 Burkina Faso BUR [30]
 Burundi BDI [31]
 Caymansaaret CAY [32]
 Chile CHI [33] CIL (1956 W, 1960 kesäkisat)
 Cookinsaaret COK [34]
 Costa Rica CRC [35] COS (1964), CTC (1984 talvikisat)
 Djibouti DJI [36]
 Dominica DMA [37]
 Dominikaaninen tasavalta DOM [38]
 Ecuador ECU [39]
 Egypti EGY [40] RAU (1960, 1968), UAR (1964)
 El Salvador ESA [41] SAL (1964–1976)
 Eritrea ERI [42]
 Espanja ESP [43] SPA (1956–1964, 1968 talvikisat)
 Etelä-Afrikka RSA [44] SAF (1960–1972)
 Etiopia ETH [45] ETI (1960, 1968)
 Fidži FIJ [46] FIG (1960)
 Filippiinit PHI [47] FIL (1960, 1968)
 Gabon GAB [48]
 Gambia GAM [49]
 Georgia GEO [50]
 Ghana GHA [51]
 Grenada GRN [52]
 Guam GUM [53]
 Guatemala GUA [54] GUT (1964)
 Guinea-Bissau GBS [55]
 Guinea GUI [56]
 Guyana GUY [57] GUA (1960), GUI (1964)
 Haiti HAI [58]
 Honduras HON [59]
 Hongkong HKG [60] HOK (1960–1968)
 Indonesia INA [61] INS (1960)
 Intia IND [62]
 Iran IRI [63] IRN (1956–1988), IRA (1968 talvikisat)
 Irak IRQ [64] IRK (1960, 1968)
 Irlanti IRL [65]
 Islanti ISL [66] ICE (1960 W, 1964 kesäkisat)
 Iso-Britannia GBR [67] GRB (1956 talvikisat–1960), GBI (1964)
 Israel ISR [68]
 Italia ITA [69]
 Itä-Timor TLS [70]
 Itävalta AUT [71]
 Jamaika JAM [72]
 Japani JPN [73] GIA (1956 talvikisat, 1960 kesäkisat), JAP (1960 talvikisat)
 Jemen YEM [74]
 Jordania JOR [75]
 Kambodža CAM [76] CAB (1964), KHM (1972–1976)
 Kamerun CMR [77]
 Kanada CAN [78]
 Kap Verde CPV [79]
 Kazakstan KAZ [80]
 Kenia KEN [81]
 Keski-Afrikan tasavalta CAF [82] AFC (1968)
 Kiina CHN [83]
Flag of Chinese Taipei for Olympic games.svg Kiinalainen Taipei TPE [84] RCF (1960), TWN (1964–1968), ROC (1972–1976)
 Kirgisia KGZ [85]
 Kiribati KIR [86]
 Kolumbia COL [87]
 Komorit COM [88]
 Kongon demokraattinen tasavalta COD [89] COK (1968), ZAI (1972–1996)
 Kongon tasavalta CGO [90]
 Korean demokraattinen kansantasavalta PRK [91] NKO (1964 S, 1968 W), CDN (1968)
 Korean tasavalta KOR [92] COR (1956 talvikisat, 1960 kesäkisat, 1968 kesäkisat, 1972 kesäkisat)
 Kreikka GRE [93]
 Kroatia CRO [94]
 Kuuba CUB [95]
 Kuwait KUW [96]
 Kypros CYP [97]
 Laos LAO [98]
 Latvia LAT [99]
 Lesotho LES [100]
 Libanon LIB [101] LEB (1960 talvikisat, 1964 kesäkisat)
 Liberia LBR [102]
 Libya LBA [103] LYA (1964), LBY (1968 talvikisat)
 Liechtenstein LIE [104] LIC (1956 talvikisat, 1964 kesäkisat, 1968 talvikisat)
 Liettua LTU [105] LIT (1992 talvikisat)
 Luxemburg LUX [106]
 Madagaskar MAD [107] MAG (1964)
 Makedonia MKD [108]
 Malawi MAW [109]
 Malediivit MDV [110]
 Malesia MAS [111] MAL (1964–1988)
 Mali MLI [112]
 Malta MLT [113] MAT (1960–1964)
 Marokko MAR [114] MRC (1964)
 Marshallinsaaret MHL [115]
 Mauritania MTN [116]
 Mauritius MRI [117]
 Meksiko MEX [118]
 Mikronesia FSM [119]
 Moldova MDA [120] MLD (1994)
 Monaco MON [121]
 Mongolia MGL [122] MON (1968 talvikisat)
 Montenegro MNE [123]
 Mosambik MOZ [124]
 Myanmar MYA [125] BIR (1960, 1968–1988), BUR (1964)
 Namibia NAM [126]
 Nauru NRU [127]
   Nepal NEP [128]
 Nicaragua NCA [129] NCG (1964), NIC (1968)
 Niger NIG [130] NGR (1964)
 Nigeria NGR [131] NGA (1964)
 Norja NOR [132]
 Norsunluurannikko CIV [133] IVC (1964), CML (1968)
 Oman OMA [134]
 Pakistan PAK [135]
 Palau PLW [136]
 Palestiina PLE [137]
 Panama PAN [138]
 Papua-Uusi-Guinea PNG [139] NGY (1976–1980), NGU (1984–1988)
 Paraguay PAR [140]
 Peru PER [141]
 Portugali POR [142]
 Puerto Rico PUR [143] PRI (1960), PRO (1968)
 Puola POL [144]
 Päiväntasaajan Guinea GEQ [145]
 Qatar QAT [146]
 Ranska FRA [147]
 Romania ROU [148] ROM (1956–1960, 1972–2006), RUM (1964–1968)
 Ruanda RWA [149]
 Ruotsi SWE [150] SVE (1956 talvikisat, 1960 kesäkisat), SUE (1968 kesäkisat)
 Saint Kitts ja Nevis SKN [151]
 Saint Lucia LCA [152]
 Saint Vincent ja Grenadiinit VIN [153]
 Saksa GER [154] ALL (1968 talvikisat), ALE (1968 kesäkisat), FRG (1980–1988)
 Salomonsaaret SOL [155]
 Sambia ZAM [156] NRH (1964)
 Samoa SAM [157]
 San Marino SMR [158] SMA (1960–1964)
 São Tomé ja Príncipe STP [159]
 Saudi-Arabia KSA [160] ARS (1968–1976), SAU (1980–1984)
 Senegal SEN [161] SGL (1964)
 Serbia SRB [162]
 Seychellit SEY [163]
 Sierra Leone SLE [164] SLA (1968)
 Singapore SIN [165]
 Slovakia SVK [166]
 Slovenia SLO [167]
 Somalia SOM [168]
 Sri Lanka SRI [169] CEY (1960–1972)
 Sudan SUD [170]
 Suomi FIN [171]
 Suriname SUR [172]
 Swazimaa SWZ [173]
 Sveitsi SUI [174] SVI (1956 talvikisat, 1960 kesäkisat), SWI (1960 talvikisat, 1964 kesäkisat)
 Syyria SYR [175] RAU (1960), SIR (1968)
 Tadžikistan TJK [176]
 Tansania TAN [177]
 Tanska DEN [178] DAN (1960 kesäkisat, 1968 talvikisat), DIN (1968 kesäkisat)
 Thaimaa THA [179] TAI (1960, 1968)
 Togo TOG [180]
 Tonga TGA [181] TON (1984)
 Trinidad ja Tobago TRI [182] TRT (1964–1968)
 Tšad CHA [183] CHD (1964)
 Tšekki CZE [184]
 Tunisia TUN [185]
 Turkki TUR [186]
 Turkmenistan TKM [187]
 Tuvalu TUV [188]
 Uganda UGA [189]
 Ukraina UKR [190]
 Unkari HUN [191] UNG (1956 talvikisat, 1960 kesäkisat)
 Uruguay URU [192] URG (1968)
 Uusi-Seelanti NZL [193] NZE (1960, 1968 talvikisat)
 Uzbekistan UZB [194]
 Valko-Venäjä BLR [195]
 Vanuatu VAN [196]
 Venezuela VEN [197]
 Venäjä RUS [198]
 Vietnam VIE [199] VET (1964), VNM (1968–1976)
 Viro EST [200]
 Yhdistyneet arabiemiirikunnat UAE [201]
 Yhdysvallat USA [202] SUA (1960 kesäkisat), EUA (1968 kesäkisat)
 Yhdysvaltain Neitsytsaaret ISV [203]
 Zimbabwe ZIM [204] RHO (1960–1972)

Historiallisia maakoodeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edelleen käytössä olevat maakoodit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan nimi Maakoodi Vanha koodi
 Alankomaiden Antillit AHO ATO (1960), NAN (1964)
 Australaasia ANZ
 Böömi BOH
 Länsi-Intian liittovaltio BWI ANT (1960, 1968), WID (1964)
 Saksa (Saksojen yhdistynyt joukkue) EUA GER (1956–1964)
 Länsi-Saksa FRG ALL (1968 Talvi), ALE (1968 Kesä), GER (1972–1976)
 Itä-Saksa GDR ADE (1968)
 Venäjän keisarikunta RU1
 Serbia ja Montenegro SCG YUG (1996 S-2002 Talvi)
 Tšekkoslovakia TCH CSL (1956 Talvi), CZE (1960 Talvi), CSV (1960 Kesä), CZS (1964 Kesä), CHE (1968 Kesä)
 Neuvostoliitto URS SOV (1968 Talvi)
 Jugoslavia YUG JUG (1956–1960, 1968 Talvi), YUS (1964 Kesä)

Vanhentuneet maakoodit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan nimi Maakoodi Vuodet Huomioita
 Burma BIR 1948-1988 Nykyisin  Myanmar
 Ceylon CEY 1948-1972 Nykyisin  Sri Lanka
 Dahomey DAH 1964-1976 Nykyisin  Benin
 Brittiläinen Honduras HBR 1968-1972 Nykyisin  Belize
 Khmerien tasavalta KHM 1972-1976 Nykyisin  Kambodža
 Malaija MAL 1956-1960 Maat yhdistyivät 1963, nykyisin  Malesia
 Pohjois-Borneo NBO 1956
 Pohjois-Rhodesia NRH 1964 Nykyisin  Sambia
 Yhdistynyt arabitasavalta RAU 1960 Nykyisin  Egypti ja  Syyria
 Yhdistynyt arabitasavalta UAR 1960-1972 Nykyisin  Egypti
 Rhodesia RHO 1932-1976 Nykyisin  Zimbabwe
 Kiinan tasavalta ROC 1952 Kilpailee nykyisin nimellä  Kiinalainen Taipei
 Saar SAA 1964-1968 Liitettiin  Länsi-Saksaan 1957
 Ylä-Volta VOL 1972-1984 Nykyisin  Burkina Faso
 Etelä-Jemen YMD 1988 Maat yhdistyivät 1990, nykyisin  Jemen
 Pohjois-Jemen YAR 1984-1988
 Zaire ZAI 1972-1996 Nykyisin  Kongon demokraattinen tasavalta
 Brittiläinen Guiana - 1948-1964 Nykyisin  Guyana
 Kultarannikko - 1952 Nykyisin  Ghana

Erityiskoodeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan nimi Maakoodi
Olympialippu Yhdistynyt joukkue EUN
Olympialippu Sekajoukkue ZZX


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olympic Country Codes about.com. Viitattu 21.5.2014. (englanniksi)
  2. IOC olympic country code - Country Codes countrycodes.co. Viitattu 21.5.2014. (englanniksi)
  3. FIFA Country Codes RSSSF. Viitattu 21.5.2014. (englanniksi)
  4. Karlsson, Ove: IOC and OCOG Abbreviations for NOCs (PDF) Toukokuu 2004. Journal of Olympic History. Viitattu 21.5.2014. (englanniksi)