Luettelo Kansainvälisen olympiakomitean maakoodeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kansainväliseen Olympiakomiteaan kuuluu 205 valtiota. Jokaisella jäsenellä on kolmikirjaiminen tunnus tai koodi, joka yleensä kuvaa maan kansallista olympiakomiteaa. Joissakin olympialaisissa on käytetty myös muita koodeja esimerkiksi joukkueista, jotka on koottu useiden maiden urheilijoista eivätkä edusta mitään yksittäistä valtiota. Huomattavaa on, että joillakin epäitsenäisillä alueilla (esimerkiksi Alankomaiden Antilleilla ja Cookinsaarilla) on oma olympiajoukkueensa.

Olympiakomitean maakoodit poikkeavat ISO 3166 -standardin määrittämistä maiden nimien kolmikirjaimisista koodeista. Muut urheilujärjestöt, kuten FIFA, käyttävät standardin mukaisia lyhenteitä.selvennä

Maalyhenteitä käytettiin ensimmäisen kerran vuoden 1956 talviolympialaisisten ja vuoden 1960 kesäolympialaisisten virallisissa raporteissa, ja niillä viitattiin erityisesti kunkin maan olympiakomiteaan. Muutamissa seuraavissa olympialaisissa koodeja kuitenkin käytettiin kuvaamaan maan kieltä. Vuoden 1972 talviolympialaisiin mennessä maakoodit olivat vakiintuneet, mutta viime vuosina maakoodeissa on tapahtunut muutoksia muun muassa Neuvostoliiton, Jugoslavian ja Tšekkoslovakian hajoamisen ja Saksojen yhdistymisen vuoksi.

Tämänhetkiset jäsenmaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan nimi Maakoodi Viite Muut nimet
Afganistanin lippu Afganistan AFG [1]
Alankomaiden lippu Alankomaat NED [2] OLA (1956 talvikisat), NET (1960 talvikisat), PBA (1960 kesäkisat), NLD (1964 kesäkisat), HOL (1968–1988)
Alankomaiden Antillien lippu Alankomaiden Antillit AHO [3] ATO (1960), NAN (1964)
Albanian lippu Albania ALB [4]
Algerian lippu Algeria ALG [5] AGR (1964), AGL (1968, kesäkisat)
Amerikan Samoan lippu Amerikan Samoa ASA [6]
Andorran lippu Andorra AND [7]
Angolan lippu Angola ANG [8]
Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda ANT [9]
Argentiinan lippu Argentiina ARG [10]
Armenian lippu Armenia ARM [11]
Aruban lippu Aruba ARU [12]
Australian lippu Australia AUS [13]
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan AZE [14]
Bahaman lippu Bahama BAH [15]
Bahrainin lippu Bahrain BRN [16]
Bangladeshin lippu Bangladesh BAN [17]
Barbadoksen lippu Barbados BAR [18] BAD (1964)
Belgian lippu Belgia BEL [19]
Belizen lippu Belize BIZ [20] HBR (1968-1972)
Beninin lippu Benin BEN [21] DAY (1964), DAH (1968-1976)
Bermudan lippu Bermuda BER [22]
Bhutanin lippu Bhutan BHU [23]
Bolivian lippu Bolivia BOL [24]
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina BIH [25] BSH (1992, kesäkisat)
Botswanan lippu Botswana BOT [26]
Brasilian lippu Brasilia BRA [27]
Brittiläisten Neitsytsaarten lippu Brittiläiset Neitsytsaaret IVB [28]
Brunein lippu Brunei BRU [29]
Bulgarian lippu Bulgaria BUL [30]
Burkina Fason lippu Burkina Faso BUR [31]
Burundin lippu Burundi BDI [32]
Caymansaarten lippu Caymansaaret CAY [33]
Chilen lippu Chile CHI [34] CIL (1956 W, 1960 kesäkisat)
Cookinsaarten lippu Cookinsaaret COK [35]
Costa Rican lippu Costa Rica CRC [36] COS (1964), CTC (1984 talvikisat)
Djiboutin lippu Djibouti DJI [37]
Dominican lippu Dominica DMA [38]
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta DOM [39]
Ecuadorin lippu Ecuador ECU [40]
Egyptin lippu Egypti EGY [41] RAU (1960, 1968), UAR (1964)
El Salvadorin lippu El Salvador ESA [42] SAL (1964–1976)
Eritrean lippu Eritrea ERI [43]
Espanjan lippu Espanja ESP [44] SPA (1956–1964, 1968 talvikisat)
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka RSA [45] SAF (1960–1972)
Etiopia ETH [46] ETI (1960, 1968)
Fidži FIJ [47] FIG (1960)
Filippiinit PHI [48] FIL (1960, 1968)
Gabon GAB [49]
Gambia GAM [50]
Georgia GEO [51]
Ghana GHA [52]
Grenada GRN [53]
Guam GUM [54]
Guatemala GUA [55] GUT (1964)
Guinea-Bissau GBS [56]
Guinea GUI [57]
Guyana GUY [58] GUA (1960), GUI (1964)
Haiti HAI [59]
Honduras HON [60]
Hongkong HKG [61] HOK (1960–1968)
Indonesia INA [62] INS (1960)
Intia IND [63]
Iran IRI [64] IRN (1956–1988), IRA (1968 talvikisat)
Irak IRQ [65] IRK (1960, 1968)
Irlanti IRL [66]
Islannin lippu Islanti ISL [67] ICE (1960 W, 1964 kesäkisat)
Iso-Britannia GBR [68] GRB (1956 talvikisat–1960), GBI (1964)
Israelin lippu Israel ISR [69]
Italia ITA [70]
Itä-Timor TLS [71]
Itävalta AUT [72]
Jamaika JAM [73]
Japani JPN [74] GIA (1956 talvikisat, 1960 kesäkisat), JAP (1960 talvikisat)
Jemen YEM [75]
Jordania JOR [76]
Kambodža CAM [77] CAB (1964), KHM (1972–1976)
Kamerun CMR [78]
Kanada CAN [79]
Kap Verde CPV [80]
Kazakstan KAZ [81]
Kenia KEN [82]
Keski-Afrikan tasavalta CAF [83] AFC (1968)
Kiina CHN [84]
Flag of Chinese Taipei for Olympic games.svg Kiinalainen Taipei TPE [85] RCF (1960), TWN (1964–1968), ROC (1972–1976)
Kirgisia KGZ [86]
Kiribati KIR [87]
Kolumbia COL [88]
Komorit COM [89]
Kongon demokraattinen tasavalta COD [90] COK (1968), ZAI (1972–1996)
Kongon tasavalta CGO [91]
Korean demokraattinen kansantasavalta PRK [92] NKO (1964 S, 1968 W), CDN (1968)
Korean tasavalta KOR [93] COR (1956 talvikisat, 1960 kesäkisat, 1968 kesäkisat, 1972 kesäkisat)
Kreikka GRE [94]
Kroatia CRO [95]
Kuuba CUB [96]
Kuwait KUW [97]
Kypros CYP [98]
Laos LAO [99]
Latvia LAT [100]
Lesotho LES [101]
Libanon LIB [102] LEB (1960 talvikisat, 1964 kesäkisat)
Liberia LBR [103]
Libya LBA [104] LYA (1964), LBY (1968 talvikisat)
Liechtenstein LIE [105] LIC (1956 talvikisat, 1964 kesäkisat, 1968 talvikisat)
Liettua LTU [106] LIT (1992 talvikisat)
Luxemburg LUX [107]
Madagaskarin lippu Madagaskar MAD [108] MAG (1964)
Makedonian tasavallan lippu. Makedonian tasavalta MKD [109]
Malawin lippu. Malawi MAW [110]
Malediivien lippu Malediivit MDV [111]
Malesian lippu Malesia MAS [112] MAL (1964–1988)
Malin lippu. Mali MLI [113]
Maltan lippu. Malta MLT [114] MAT (1960–1964)
Marokon lippu. Marokko MAR [115] MRC (1964)
Marshallinsaarten lippu. Marshallinsaaret MHL [116]
Mauritanian lippu. Mauritania MTN [117]
Mauritiuksen lippu Mauritius MRI [118]
Meksikon lippu Meksiko MEX [119]
Mikronesian lippu Mikronesia FSM [120]
Moldovan lippu Moldova MDA [121] MLD (1994)
Monacon lippu Monaco MON [122]
Mongolian lippu Mongolia MGL [123] MON (1968 talvikisat)
Montenegron lippu Montenegro MNE [124]
Mosambikin lippu Mosambik MOZ [125]
Myanmarin lippu Myanmar MYA [126] BIR (1960, 1968–1988), BUR (1964)
Namibian lippu Namibia NAM [127]
Naurun lippu Nauru NRU [128]
Nepalin lippu Nepal NEP [129]
Nicaraguan lippu Nicaragua NCA [130] NCG (1964), NIC (1968)
Nigerin lippu Niger NIG [131] NGR (1964)
Nigerian lippu Nigeria NGR [132] NGA (1964)
Norjan lippu Norja NOR [133]
Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko CIV [134] IVC (1964), CML (1968)
Omanin lippu Oman OMA [135]
Pakistanin lippu Pakistan PAK [136]
Palaun lippu Palau PLW [137]
Palestiinan lippu Palestiina PLE [138]
Panaman lippu Panama PAN [139]
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea PNG [140] NGY (1976–1980), NGU (1984–1988)
Paraguayn lippu Paraguay PAR [141]
Perun lippu Peru PER [142]
Portugalin lippu Portugali POR [143]
Puerto Ricon lippu Puerto Rico PUR [144] PRI (1960), PRO (1968)
Puolan lippu Puola POL [145]
Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea GEQ [146]
Qatarin lippu Qatar QAT [147]
Ranskan lippu Ranska FRA [148]
Romanian lippu Romania ROU [149] ROM (1956–1960, 1972–2006), RUM (1964–1968)
Ruandan lippu Ruanda RWA [150]
Ruotsin lippu Ruotsi SWE [151] SVE (1956 talvikisat, 1960 kesäkisat), SUE (1968 kesäkisat)
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis SKN [152]
Saint Lucian lippu Saint Lucia LCA [153]
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit VIN [154]
Saksan lippu Saksa GER [155] ALL (1968 talvikisat), ALE (1968 kesäkisat), FRG (1980–1988)
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret SOL [156]
Sambian lippu Sambia ZAM [157] NRH (1964)
Samoan lippu Samoa SAM [158]
San Marinon lippu San Marino SMR [159] SMA (1960–1964)
São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe STP [160]
Saudi-Arabia Saudi-Arabia KSA [161] ARS (1968–1976), SAU (1980–1984)
Senegalin lippu Senegal SEN [162] SGL (1964)
Serbian lippu Serbia SRB [163]
Seychellien lippu Seychellit SEY [164]
Sierra Leonen lippu Sierra Leone SLE [165] SLA (1968)
Singaporen lippu Singapore SIN [166]
Slovakian lippu Slovakia SVK [167]
Slovenian lippu Slovenia SLO [168]
Somalian lippu Somalia SOM [169]
Sri Lankan lippu Sri Lanka SRI [170] CEY (1960–1972)
Sudanin lippu Sudan SUD [171]
Suomen lippu Suomi FIN [172]
Surinamen lippu Suriname SUR [173]
Swazimaan lippu Swazimaa SWZ [174]
Flag of Switzerland.svg Sveitsi SUI [175] SVI (1956 talvikisat, 1960 kesäkisat), SWI (1960 talvikisat, 1964 kesäkisat)
Syyrian lippu Syyria SYR [176] RAU (1960), SIR (1968)
Tadžikistanin lippu Tadžikistan TJK [177]
Tansanian lippu Tansania TAN [178]
Tanskan lippu Tanska DEN [179] DAN (1960 kesäkisat, 1968 talvikisat), DIN (1968 kesäkisat)
Thaimaan lippu Thaimaa THA [180] TAI (1960, 1968)
Togon lippu Togo TOG [181]
Tongan lippu Tonga TGA [182] TON (1984)
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago TRI [183] TRT (1964–1968)
Tšadin lippu Tšad CHA [184] CHD (1964)
Tšekin lippu Tšekki CZE [185]
Tunisian lippu Tunisia TUN [186]
Turkin lippu Turkki TUR [187]
Turkmenistanin lippu Turkmenistan TKM [188]
Tuvalun lippu Tuvalu TUV [189]
Ugandan lippu Uganda UGA [190]
Ukrainan lippu Ukraina UKR [191]
Unkarin lippu Unkari HUN [192] UNG (1956 talvikisat, 1960 kesäkisat)
Uruguayn lippu Uruguay URU [193] URG (1968)
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti NZL [194] NZE (1960, 1968 talvikisat)
Uzbekistanin lippu Uzbekistan UZB [195]
Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä BLR [196]
Vanuatun lippu Vanuatu VAN [197]
Venezuelan lippu Venezuela VEN [198]
Venäjän lippu Venäjä RUS [199]
Vietnamin lippu Vietnam VIE [200] VET (1964), VNM (1968–1976)
Viron lippu Viro EST [201]
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat UAE [202]
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat USA [203] SUA (1960 kesäkisat), EUA (1968 kesäkisat)
Yhdysvaltain Neitsytsaarten lippu Yhdysvaltain Neitsytsaaret ISV [204]
Zimbabwen lippu Zimbabwe ZIM [205] RHO (1960–1972)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]