Luettelo 1980-luvun suomalaisista elokuvista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elokuva Suomessa
Finland film clapperboard.svg
Suomalaiset elokuvat vuosikymmenittäin
1900- ja 1910-luku
1920-luku
1930-luku
1940-luku
1950-luku
1960-luku
1970-luku
1980-luku
1990-luku
2000-luku
2010-luku
Muut luettelot
Kadonneet elokuvat
Kalleimmat elokuvat
Katsotuimmat elokuvat
Sotaelokuvat

Luettelo Suomessa tuotetuista elokuvista julkaisuvuoden mukaan. Aakkosellisesta luettelosta elokuvista katso Luokka:Suomalaiset elokuvat

Nimi Ohjaaja Näyttelijät Tyylilaji Huomioitavaa
1980
Aurinkotuuli[1] Timo Linnasalo Paavo Piskonen, Antti Litja science fiction
Espanjankävijät[2] Mikael Wahlforss Paavo Koskinen, Markku Peltola dokumentti, draama, sota
Korpinpolska[3] Markku Lehmuskallio Pertti Kalinainen Jussit (1980): työryhmä-Jussi: Markku Lehmuskallio ja työryhmä, Paras äänitys: Antero Honkanen

Berliinin elokuvajuhlat (1980): tuomariston kunniamaininta

Milka – elokuva tabuista[4] Rauni Mollberg Irma Huntus, Leena Suomu, Matti Turunen draama Jussit (1981): paras tuottaja: Rauni Mollberg
Mitäs me sankarit[5] Visa Mäkinen Leo Lastumäki, Tenho Saurén, Kauko Helovirta komedia
Tulipää[6] Pirjo Honkasalo, Pekka Lehto Asko Sarkola, Rea Mauranen draama, elämäkerta Jussit (1981):

paras ohjaus: Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto
paras naisnäyttelijä: Rea Mauranen
paras kuvaus: Kari Sohlberg
paras työryhmä: Kristiina Tuura, Pentti Valkeasuo, Reijo Puttonen, Päivi Tiura ja Tuula Koski

Vuoden Kiila (1981): Tulipää-työryhmä

Osallistui Cannesin elokuvajuhlille 1981

Tulitikkuja lainaamassa[7] Leonid Gaidai, Risto Orko Kauko Helovirta, Ritva Valkama komedia Risto Orkon viimeinen ohjaustyö
Tullivapaa avioliitto[8] János Zsombolyai Mari Kiss, Tom Wentzel komedia Chicago International Film Festival (1981): hopeasija
Tup-akka-lakko[9] Spede Pasanen Spede Pasanen, Vesa-Matti Loiri, Simo Salminen komedia
Täältä tullaan, elämä![10] Tapio Suominen Risto Piskunen, Kati Outinen draama, nuoriso Jussit (1980): paras työryhmä: Tapio Suominen ja työryhmä
Voi juku – mikä lauantai[11] Visa Mäkinen Erkki Liikanen, Pirjo Siiskonen komedia
1981
Hullu kesä[12] Tapio Parkkinen Eila Roine, Heikki Nousiainen komedia, lastenelokuva
i + i[13] Pekka Hyytiäinen Pekka Valkeejärvi, Riitta Kymäläinen draama, lyhytelokuva
Kaikenlaisia karkulaisia[14] Visa Mäkinen Pekka Autiovuori, Anitta Niemi, Kauko Helavirta komedia
Kiljusen herrasväki[15] Matti Kuortti Jukka Sipilä, Marja-Sisko Aimonen, Jouni Lukus, Kai Lemmetty, Salli Pallasmaa komedia, lastenelokuva
Läpimurto[16] Janne Kuusi Eero Saarinen, Susanna Haavisto, Ulla Tapaninen komedia, lyhytelokuva Tampereen elokuvajuhlat (1982): kotimaisen katselmuksen pääpalkinto
Pedon merkki[17] Jaakko Pakkasvirta Esko Salminen, Irina Milan , Tom Wentzel, Hannu Lauri draama, sota Jussit (1982):

paras miespääosa: Hannu Lauri
paras miessivuosa: Vesa-Matti Loiri

David di Donatello -palkinnot (1982): David René Clair

Per aspera[18] Juha Rosma Elis Ask, Tarmo Uusivirta, Osmo Kanerva, Olli Mäki urheiludokumentti, lyhytelokuva Tampereen elokuvajuhlat (1982): paras kotimainen lyhytelokuva

Jussit (1982): Jussi-kunniakirja

Prinsessa joka nukkui 100 vuotta[19] Per-Olof Strandberg Kati Outinen, Jarmo Mäkäläinen, Jukka-Pekka Palo, Vesa Vierikko draama, lyhytelokuva
Pölhölä[20] Taavi Kassila, Pertti Reponen, Heikki Kinnunen Heikki Kinnunen, Aake Kalliala, Helge Herala komedia
Rokki Diggari[21] Jouko Lehmuskallio Kai Mannerheimo komedia, musiikki
Sadeaika[22] Sakari Rimminen Terhi Panula, Pekka Mandart draama, lyhytelokuva
Saimaa-ilmiö[23] Aki Kaurismäki, Mika Kaurismäki Juice Leskinen, Ismo Alanko, Martti Syrjä musiikki, dokumentti
Syöksykierre[24] Tapio Suominen Kimmo Liukkonen, Markku Toikka, Kai Honkanen draama
Uuno Turhapuron aviokriisi[25] Ere Kokkonen Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Spede Pasanen, Simo Salminen komedia
Valehtelija[26] Mika Kaurismäki Aki Kaurismäki, Matti Pellonpää komedia, lyhytelokuva Tampereen elokuvajuhlat (1981): Risto Jarva -palkinto

Rencontres Internationales Henri Langlois -elokuvajuhlat (1982): tuomariston erityispalkinto

Yö meren rannalla[27] Erkko Kivikoski Pertti Palo, Sirkku Grahn draama Jussit (1981):

paras ohjaus: Erkko Kivikoski
paras miesnäyttelijä: Pertti Palo
paras naisnäyttelijä: Eeva Eloranta

Moskovan elokuvajuhlat (1981): Neuvostoliiton ystävyysseurojen liiton erikoispalkinto

1982
Aidankaatajat[28] Olli Soinio Erkki Pajala komedia
Ajolähtö[29] Mikko Niskanen Timo Torikka, Heikki Paavilainen draama Jussit (1982):

paras ohjaus: Mikko Niskanen
paras kuvaus: Henrik Paersch

Arvottomat[30] Mika Kaurismäki Matti Pellonpää, Pirkko Hämäläinen Jussit (1983):

paras ohjaus: Mika Kaurismäki

Havis Amanda - Helsingin kaunotar[31] Eino Ruutsalo Lars Svedberg, Juhani Kumpulainen draama, dokumentti
Jousiampuja[32] Taavi Kassila Kari Heiskanen, Åke Lindman draama
Kuningas jolla ei ollut sydäntä[33] Päivi Hartzell, Liisa Helminen Esko Salminen, Kari Franck lastenelokuva, fantasia
Likainen puolitusina[34] Visa Mäkinen Tenho Saurén, Kauko Helovirta komedia
MP - Minä pelkään[35] Pekka Hyytiäinen Liisa Halonen, Pekka Valkeejärvi kauhu, draama
Muistoja Sinebrychoffin puistosta[36] Lasse Naukkarinen Veikko Honkanen lyhytelokuva, dokumentti
Pi pi pil... pilleri[37] Frank Siponen (Visa Mäkinen salanimellä) Virpi Miettinen, Matti Ruohola komedia
Ramses ja unet[38] Heikki Partanen Rauno Ketonen, Markku Blomqvist komedia Jussit (1982):

paras tuotanto: Heikki Partanen ja Riitta Rautoma
paras kuvaus: Henrik Paersch
paras musiikki: Antti Hytti

Karlovy Varyn elokuvajuhlat (1982): esikoisohjaajan diplomi

Skierri - vaivaiskoivujen maa[39] Markku Lehmuskallio Jouni S. Labba, Eeva-Maija Haukinen draama, luontoelokuva Jussit (1983):

paras äänisuunnittelu: Antero Honkanen, Veikko Partanen ja Sulo Aikio

Toto[40] Suvi-Marja Korvenheimo (Anssi Mänttäri salanimellä) Juha Hyppönen, Mikko Hänninen draama, komedia
Ukon lintu ja virvaliekki[41] Antti Kari, Jukka Ruohomäki kokeellinen elokuva, animaatio Jussit (1983):

Jussi-kunniakirja: Antti Kari pioneerityöstä tietokoneen käytöstä animaatioelokuvassa

Ulvova mylläri[42] Jaakko Pakkasvirta Vesa-Matti Loiri, Eija Ahvo komedia Jussit (1982):

paras miesnäyttelijä: Vesa-Matti Loiri

Uuno Turhapuro menettää muistinsa[43] Ere Kokkonen Vesa-Matti Loiri, Spede Pasanen, Simo Salminen komedia
Yhdeksän tapaa lähestyä Helsinkiä[44] Jörn Donner, Pirjo Honkasalo, Pekka Lehto Jörn Donner dokumentti
1983
250 grammaa[45] Pirjo Honkasalo, Pekka Lehto Nikita Mihalkov, Vilma Melasniemi draama, lyhytelokuva Osallistui Moskovan elokuvajuhlille (1983), Venetsian elokuvajuhlille (1983) ja Berliinin elokuvajuhlille (1985)
Agentti 000 ja kuoleman kurvit[46] Visa Mäkinen Ilmari Saarelainen, Tenho Saurén komedia
Akaton mies[47] Edvin Laine Martti Järvinen, Elisabeth Haavisto, Ahti Kuoppala komedia
Apinan vuosi[48] Janne Kuusi Heikki Salomaa, Tiina Bergström, Laura Heimo komedia, nuorisoelokuva
Huhtikuu on kuukausista julmin[49] Suvi-Marja Korvenheimo (Anssi Mänttäri salanimellä) Antti Litja, Marianne Anttila, Markku Toikka draama, komedia
Iso Vaalee[50] Veikko Kerttula Kirsti Otsamo, Kimmo Tuppurainen, Risto Salmi draama, romantiikka
Jon[51] Jaakko Pyhälä Kari Väänänen, Vesa-Matti Loiri draama Jussit (1983):

paras miespääosa: Kari Väänänen
näyttelijä-Jussi: Vesa-Matti Loiri
paras kuvaus: Pertti Mutanen

Koomikko[52] Matti Ijäs Aake Kalliala, Heikki Kinnunen komedia
Menestyksen maku[53] Maunu Kurkvaara Jukka-Pekka Palo, Pekka Laiho draama Jussit (1983):

paras miessivuosa: Pekka Laiho

Mona ja palavan rakkauden aika[54] Mikko Niskanen Anna-Leena Härkönen, Markku Halme draama, nuoriso
Regina ja miehet[55] Suvi-Marja Korvenheimo (Anssi Mänttäri salanimellä) Rea Mauranen, Heikki Kinnunen, Matti Pellonpää, Jörn Donner draama, komedia
Rikos ja rangaistus[56] Aki Kaurismäki Markku Toikka, Aino Seppo, Esko Nikkari draama, rikos Jussit (1984):

paras esikoisohjaus: Aki Kaurismäki
paras käsikirjoitus: Aki Kaurismäki ja Pauli Pentti

Uuno Turhapuron muisti palailee pätkittäin[57] Ere Kokkonen Vesa-Matti Loiri, Spede Pasanen, Simo Salminen komedia
1984
Aikalainen[58] Timo Linnasalo Paavo Piskonen, Kati Outinen draama
Angelan sota[59] Eija-Elina Bergholm Ida-Lotta Backman, Mathieu Carrière, Jörn Donner draama, sota Jussit (1985):

paras kuvaus: Kari Sohlberg

Dirty Story[60] Jörn Donner Erland Josephson, Charlotta Larsson draama
Kello[61] Anssi Mänttäri Paavo Piskonen, Riitta Havukainen draama
Klaani – tarina Sammakoitten suvusta[62] Mika Kaurismäki Markku Halme, Juhani Niemelä, Kari Väänänen draama, rikos Jussit (1985):

paras musiikki: Anssi Tikanmäki
paras miessivuosa: Juhani Niemelä

Kolme miestä[63] Virke Lehtinen Pekka Räty, Vesa Veijalainen, Marko Pohjanrinne draama, historia
Kun Hunttalan Matti Suomen osti[64] Markku Onttonen Pekka Laiho, Heikki Kinnunen komedia
Lentävät luupäät[65] Spede Pasanen Spede Pasanen, Simo Salminen, Vesa-Matti Loiri komedia
Niskavuori[66] Matti Kassila Rauni Luoma, Esko Salminen, Maija-Liisa Marton, Satu Silvo draama Jussit (1985):

paras naispääosa: Rauni Luoma
paras naissivuosa: Maija-Liisa Márton

Palava enkeli[67] Lauri Törhönen Riitta Viiperi, Elina Hurme, Tom Wentzel, Eeva Eloranta draama Jussit (1984):

paras naispääosa: Eeva Eloranta

Pessi ja Illusia[68] Heikki Partanen Sami Kangas, Annu Marttila, Jorma Uotinen, Eija Ahvo fantasia, lastenelokuva Jussit (1984):

paras ohjaus: Heikki Partanen
paras kuvaus: Henrik Paersch
paras miessivuosa: Jorma Uotinen
paras naissivuosa: Eija Ahvo

Berliinin elokuvajuhlat (1984): Unicefin palkinto parhaalle lastenelokuvalle

Päivää, herra Kivi[69] Timo Linnasalo Kristiina Elstelä, Markku Huhtamo draama
Rakkauselokuva[70] Anssi Mänttäri Liisa Halonen, Antti Litja, Markku Toikka, Matti Pellonpää draama, komedia
Suomalainen päiväkirja[71] Heimo Lappalainen Keijo Mäkinen, Heimo Lappalainen dokumentti
Taikapeili[72] Hannu Peltomaa Arttu Peltomaa, Riikka Peltomaa fantasia, lastenelokuva Moskovan elokuvajuhlat (1985): lasten tuomariston palkinto
Uuno Turhapuro armeijan leivissä[73] Ere Kokkonen Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Spede Pasanen, Simo Salminen sotilasfarssi
Vapaa duunari Ville-Kalle[74] Visa Mäkinen Heikki Helakorpi, Allan Tuppurainen komedia
Yön saalistajat[75] Visa Mäkinen Kauko Helovirta, Ilmari Saarelainen draama, rikos
1985
-30° C aurinkoa etsimässä[76] Per-Olof Strandberg Lilli Sukula-Lindblom, Leena Rapola draama, lyhytelokuva
Calamari Union[77] Aki Kaurismäki Timo Eränkö, Kari Heiskanen, Asmo Hurula, Matti Pellonpää komedia
Da Capo[78] Pirjo Honkasalo, Pekka Lehto Jan Söderblom, Raimo Karppinen, Tarmo Manni, Rea Mauranen draama, musiikki Jussit (1986):

paras äänitys: Paul Jyrälä

Hei kliffaa hei[79] Ere Kokkonen Vesa-Matti Loiri, Simo Salminen, Kari Franck komedia
Jumala on kauneus[80] Hannu Heikinheimo Paavo Pentikäinen, Oiva Lohtander tv-elokuva
No Comments[81] Lasse Naukkarinen dokumentti Jussit (1985):

dokumenttielokuva-Jussi: Lasse Naukkarinen

Pekka & Pätkä ja tuplajättipotti[82] Visa Mäkinen Mauri Kuosmanen, Jaakko Kallio komedia
Pimeys odottaa[83] Pauli Pentti Pekka Valkeejärvi, Riitta Havukainen draama
Rosso[84] Mika Kaurismäki Kari Väänänen, Martti Syrjä draama, rikos, road-movie Jussit (1986):

paras alkuperäisaihe

Sininen imettäjä[85] Markku Lehmuskallio Niilo Hyttinen, Aino Lahdenperä draama
Suuri illusioni[86] Tuija-Maija Niskanen Pekka Valkeejärvi, Stina Ekblad draama Jussit (1986):

paras leikkaus: Irma Taina

Tappavat sekunnit[87] Juhani Hurme (Peter Lindholm salanimellä) Petri Rajala, Pirjo Haapaniemi draama
Tuntematon sotilas[88] Rauni Mollberg Risto Tuorila, Pirkka-Pekka Petelius, Paavo Liski, Mika Mäkelä draama, sota Jussit (1985):

paras ohjaus: Rauni Mollberg
näyttelijä-Jussi: Risto Tuorila
näyttelijä-Jussi: Paavo Liski

Uuno Epsanjassa[89] Ere Kokkonen Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Spede Pasanen, Simo Salminen komedia kuvattu osittain Espanjassa
Viimeiset rotannahat[90] Anssi Mänttäri Kauko Laurikainen, Sarina Röhr, Anssi Mänttäri draama, komedia
Ylösnousemus[91] Anssi Mänttäri Ilkka Kylävaara, Eeva Eloranta, Paavo Piskonen draama, komedia
1986
Akallinen mies[92] Edvin Laine Martti Järvinen, Elisabeth Haavisto komedia Edvin Laineen viimeinen ohjaus
Elämän vonkamies[93] Mikko Niskanen Martti Kainulainen, Pirjo Leppänen draama, tukkilaiselokuva Jussit (1986):

paras naispääosa: Pirjo Leppänen

Enkelipeli[94] Kari Paljakka Esko Kovero, Mari Rantasila lyhytelokuva, komedia, rikos
Harmagedon - Erään maailman loppu[95] Juha Rosma Jussi Parviainen, Aake Kalliala, Esko Salminen draama
Hirtettyjen kettujen metsä[96] Jouko Suikkari Aarno Sulkanen, Markku Toikka komedia
Huomenna[97] Juha Rosma Jukka Puotila, Katja Kiuru draama, sota
Jäätävä polte[98] Renny Harlin Mike Norris, Steve Durham, David Coburn toiminta
Kaikuja erämaassa[99] Virke Lehtinen lyhytelokuva, dokumentti,
Kill City[100] Peter Lindholm Petteri Sallinen, Tuula Amberla draama, rikos
Kuningas lähtee Ranskaan[101] Anssi Mänttäri Harri Nikkonen, Kati Outinen, Kylli Köngäs, Lasse Pöysti draama, komedia
Laulu[102] Arto af Hällström, Janne Kuusi Ismo Alanko, Kari Väänänen dokumentti Tampereen elokuvajuhlat (1986): Risto Jarva -palkinto
Liian iso keikka[103] Ere Kokkonen Vesa-Matti Loiri, Pentti Siimes, Ritva Valkama komedia
Linna[104] Jaakko Pakkasvirta Carl-Kristian Rundman, Titta Karakorpi, Sari Mällinen, Anna-Leena Härkönen draama
Lumikit - Eli kohtauksia naisen elämästä[105] Hannu Kahakorpi Tarja Keinänen, Eeva-Maija Haukinen, Anja Pohjola tv-elokuva, draama, komedia
Lumikuningatar[106] Päivi Hartzell Outi Vainionkulma, Satu Silvo, Sebastian Kaatrasalo lastenelokuva, fantasia Jussit (1986):

paras visuaalinen suunnittelu: Reija Hirvikoski
paras musiikki: Jukka Linkola

Morena[107] Anssi Mänttäri Anssi Mänttäri, Caroline Krüger, Claes Andersson draama
Naru kaulaan, nulikka![108] Marcus Groth Tomi Salmela, Stina Rautelin lyhytelokuva, draama Jussit (1986):

paras dramatisointi: Claes Olsson

Tampereen lyhytelokuvajuhlat (1986): Risto Jarva -palkinto

Nykytaiteen museo[109] Antti Peippo Antti Peippo, Erik Kruskopf dokumentti
Näkemiin, hyvästi[110] Anssi Mänttäri Aino Seppo, Juuso Hirvikangas, Lasse Pöysti draama
Pekka Puupää poliisina[111] Visa Mäkinen Esko Roine, Jaakko Kallio komedia
Perhosen uni[112] Maunu Kurkvaara Vappu Jurkka, Pehr-Olof Sirén, Eeva Eloranta, Eero Melasniemi draama, lyhytelokuva
Pikkupojat[113] Ere Kokkonen Vesa-Matti Loiri, Simo Salminen, Spede Pasanen, Hannele Lauri komedia
Riisuminen[114] Lauri Törhönen Erkki Saarela, Eeva Eloranta draama
Rocky VI[115] Aki Kaurismäki Matti Pellonpää, Sakari Kuosmanen, Silu Seppälä lyhytelokuva
Salama[116] Anssi Mänttäri Timo Harakka, Hannu Salama, Pekka Tarkka dokumentti, lyhytelokuva
Skorpionin tanssi[117] Lasse Keso Taneli Mäkelä, Aapo Vilhunen, Auvo Vihro lyhytelokuva, draama
Ursula[118] Jaakko Pyhälä Heidi Kilpeläinen, Chris Af Enehjelm, Eija Vilpas, Esko Hukkanen draama, rikos
Uuno Turhapuro muuttaa maalle[119] Ere Kokkonen Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Spede Pasanen, Simo Salminen komedia
V. Y. Vihdoinkin yhdessä[120] Kari Kyrönseppä Pirkka-Pekka Petelius, Sarianna Salminen komedia
Valkoinen kääpiö[121] Timo Humaloja Kari Heiskanen, Lilga Kovanko draama Jussit (1986):

paras kuvaus: Pertti Mutanen

Varjoja paratiisissa[122] Aki Kaurismäki Matti Pellonpää, Kati Outinen komedia, romantiikka, draama Jussit (1986):

paras elokuva
paras ohjaus: Aki Kaurismäki

1987
Arvet[123] Lasse Lindberg, Pekka Parikka Antti Litja, Eeva Eloranta, Kalevi Kahra, Topi Reinikka tv-elokuva, lyhytelokuva, draama
Elvis kissan jäljillä[124] Claes Olsson Claes Olsson, Satu Silvo komedia
Fakta homma[125] Jukka Virtanen Eija Vilpas, Riitta Havukainen, Lasse Karkjärvi komedia
Hamlet liikemaailmassa[126] Aki Kaurismäki Pirkka-Pekka Petelius, Esko Salminen, Kati Outinen, Elina Salo draama Jussit (1987):

paras lavastus: Pertti Hilkamo

Helsinki Napoli All Night Long[127] Mika Kaurismäki Kari Väänänen, Roberta Manfredi komedia, rikos Jussit (1987):

tuottaja-Jussi: Mika Kaurismäki

Jäähyväiset presidentille[128] Matti Kassila Hannu Lauri, Laila Räikkä, Antti Litja rikos, draama, toiminta Jussit (1987):

paras miespääosa: Hannu Lauri

Osallistui Cannesin elokuvajuhlille

Lain ulkopuolella[129] Ville Mäkelä Taneli Mäkelä, Antti Litja, Jouko Klemettilä, Kari Heiskanen, Leena Uotila draama, rikos, trilleri Jussit (1987):

paras käsikirjoitus: Olli-Pekka Parviainen
paras miessivuosa: Kari Heiskanen

Macbeth[130] Pauli Pentti Markku Valtonen, Pirkko Hämäläinen, Antti Litja draama, rikos
Pako Pohjoiseen[131] Ingemo Engström Katharina Thalbach, Jukka-Pekka Palo, Tom Pöysti draama saksalais-suomalainen yhteistyö
Pieni rikostarina[132] Jussi Niilekselä Leena Suomu, Riitta Räty, Seppo Kulmala, Sylvi Salonen, Ulla-Maija Siikavire tv-elokuva, lyhytelokuva
Rusinoita[133] Marjatta Rinne, Hannu Peltomaa Marjatta Rinne, Aimo Wehman, Ansa Ikonen animaatio, lastenelokuva Ansa Ikosen viimeinen elokuvarooli
Saaren Heta[134] Raili Rusto Paavo Pentikäinen, Heini Miettinen tv-elokuva, lyhytelokuva
Siriuksen vieraat[135] Matti Ijäs Esko Hukkanen, Esko Salminen, Hannu Kivioja, Kari Väänänen, Varpu Reilin tv-elokuva, draama
Tilinteko[136] Veikko Aaltonen Esko Nikkari, Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen, Seppo Mäki draama, rikos Jussit (1987):

paras naispääosa: Kaija Pakarinen

Tropic of Ice – Jään kääntöpiiri[137] Lauri Törhönen Tor Planting, Raimo Hallama draama, jännitys
Uuno Turhapuro – kaksoisagentti[138] Spede Pasanen Vesa-Matti Loiri, Spede Pasanen, Simo Salminen komedia
Älä itke Iines[139] Janne Kuusi Eija Vilpas, Sari Mällinen, Pirkka-Pekka Petelius komedia
1988
Ariel[140] Aki Kaurismäki Turo Pajala, Susanna Haavisto, Matti Pellonpää draama, komedia, rikos road movie Moskovan elokuvajuhlat (1989):

paras miesnäyttelijä: Turo Pajala

Fiprescin palkinto (1989): Aki Kaurismäki, Turo Pajala

The National Society of Film Critics (USA) (1990): vuoden paras ulkomainen elokuva

Ei jälkeäkään[141] Pauli Virtanen Aapo Vilhunen, Alli Häjänen, Antti Pääkkönen, Eila Pehkonen lyhytelokuva, tv-elokuva, komedia, draama
Helsinki-katsaus 1988[142] Jaakko Talaskivi Lauri Tykkyläinen, Cicciolina lyhytelokuva, dokumentti
Ihmiselon ihanuus ja kurjuus[143] Matti Kassila Antti Litja, Jasper Pääkkönen, Lasse Pöysti, Liisamaija Laaksonen, Tarja Keinänen draama Jussit (1989):

paras naisnäyttelijä: Liisamaija Laaksonen
paras naissivuosa: Tarja Keinänen
paras musiikki: Jukka Linkola
paras lavastus: Ensio Suominen

Festival du Cinéma Nordique (1989):
Grand Prix
paras miesnäyttelijä: Lasse Pöysti

Inuksuk[144] Markku Lehmuskallio Eva Janikova, Liisi Tandefelt, Per Olof Grape, Rasmus Thygesen draama, luontoelokuva
Katsastus[145] Matti Ijäs Vesa Vierikko, Sulevi Peltola lyhytelokuva, tv-elokuva
Kirjeitä Ruotsista[146] Jörn Donner Jörn Donner, Eleni Morfiadaki, Olof Palme dokumentti osallistui Berliinin elokuvajuhlille (1988)
Kuutamosonaatti[147] Olli Soinio Tiina Björkman, Kari Sorvali, Mikko Kivinen kauhu, komedia Jussit (1988):

paras miespääosa: Kari Sorvali

Latvoilta jokisuulle[148] Marjatta Koivulehto Paavo Pentikäinen dokumentti
Lauran huone[149] Kaisa Rastimo Kristiina Halkola, Paavo Piskonen, Pekka Huotari lyhytelokuva, komedia, nuoriso Tampereen elokuvajuhlat (1988): Risto Jarva -palkinto
Lenin-setä asuu Venäjällä[150] Kanerva Cederström Kanerva Cederström, Aila Viholainen, Hannu Rönkkönen, Juhani Ruotsalo lyhytelokuva, dokumentti Tampereen elokuvajuhlat (1988):

kotimaisen kilpailun pääpalkinto

Makkarakalakeittoa, sano Tympee Huttunen[151] Kaarlo Kortelainen Aake Kalliala, Kaarlo Kortelainen, Leo Lastumäki komedia, videolevitykseen tehty elokuva
Mikä-mikä-maa[152] Esa Illi lyhytelokuva, dokumentti
Nuoruuteni savotat[153] Mikko Niskanen Ari-Kyösti Seppo, Pirjo Leppänen, Martti Kainulainen draama, tukkilaiselokuva Mikko Niskasen viimeinen ohjaus
Onks Viljoo näkynyt[154] Hannu Seikkula Heikki Kinnunen, Pirkka-Pekka Petelius, Aake Kalliala komedia
Onnea matkaan[155] Janne Kuusi Siiri Nordin, Aino Seppo, Ville Virtanen lyhytelokuva, tv-elokuva, draama
Petos[156] Taavi Kassila Carl-Kristian Rundman, Eeva Litmanen, Harri Hyttinen draama, rikos Jussit (1989):

paras miessivuosa: Harri Hyttinen

Pohjanmaa[157] Pekka Parikka Esko Salminen, Taneli Mäkelä, Esko Nikkari draama Jussit (1989):

paras ohjaus: Pekka Parikka
paras kuvaus: Kari Sohlberg
paras leikkaus: Keijo Virtanen

Sirppi ja kitara[158] Marjaana Mykkänen Harry Bent dokumentti, musiikki
Tupla-Uuno[159] Hannu Seikkula Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Spede Pasanen, Simo Salminen komedia
1989
1943 Elokuu[160] Veikko Aaltonen Eeva-Maija Haukinen, Juuso Hirvikangas, Kaija Pakarinen, Matti Onnismaa lyhytelokuva, tv-elokuva, sota, draama
Anni tahtoo äidin[161] Anssi Mänttäri Susanna Haavisto, Kari Heiskanen, Outi Mäenpää komedia, musikaali Jussit (1989):

paras naissivuosa: Susanna Haavisto

Cha Cha Cha[162] Mika Kaurismäki Sanna Fransman, Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Siiri Nordin komedia
Hyvästi ennen aamua[163] Jorma Kalliokoski Jarkko Rantanen, Anna Haaranen, Viivi Varesvuo, Lasse Norres draama
Insiders[164] Lauri Törhönen Mikko Reitala, Ilkka Heiskanen, Niina Nurminen, Katja Kiuru draama, nuoriso, rikos
Kolme yötä[165] Matti Iljäs Esko Pesonen, Kristiina Elstelä, Martti Suosalo lyhytelokuva, tv-elokuva, komedia
Kotia päin[166] Ilkka Järvi-Laturi Ilkka Koivula, Jonna Järnefelt, Leena Suomu draama, rikos Jussit (1989):

paras käsikirjoitus: Ilkka Järvi-Laturi

Kumma juttu[167] Hannu Peltomaa Olli Hanhirova, Arttu Peltomaa lastenelokuva, fantasia
Laila[168] Kanerva Cederström, Riikka Tanner Laila Kinnunen dokumentti, lyhytelokuva
Leningrad Cowboys Go America[169] Aki Kaurismäki Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sakke Järvenpää komedia, road-movie, musiikki
Likaiset kädet[170] Aki Kaurismäki Hannu Lauri, Kaija Pakarinen, Kati Outinen, Matti Pellonpää, Sulevi Peltola tv-elokuva, draama, rikos
Musta enkeli[171] Tapio Suominen Antti Vierikko, Antti Viirkorpi, Juho Milonoff, Kristo Salminen, Pauli Poranen lyhytelokuva, draama
Paperitähti[172] Mika Kaurismäki Tiina Björkman, Pirkko Hämäläinen, Soli Labbart, Kari Väänänen draama Jussit (1989):

paras naispääosa: Pirkko Hämäläinen

Raatimies Silvesterin sairaus[173] Olli Soinio Paavo Liski, Erkki Pajala, Harri Hyttinen, Helena Notkonen, Jukka Sipilä tv-elokuva, lyhytelokuva, komedia
Rannekello[174] Claes Olsson Lilli Sukula-Lindblom, Mikael Rejström lyhytelokuva, komedia
Ruuvit löysällä[175] Visa Mäkinen Mika Honkanen, Tuulikki Kuorikoski, Martti Pennanen komedia, rikos
Talvisota[176] Pekka Parikka Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka sota Jussit (1989):

paras ohjaus: Pekka Parikka
paras miespääosa: Taneli Mäkelä
paras miessivuosa: Vesa Vierikko
paras musiikki: Juha Tikka
järjestäjä-Jussi: Raimo Mikkola
paras äänitys: Paul Jyrälä ja työryhmä

Festival du Cinéma Nordique (1990): paras miesnäyttelijä: Taneli Mäkelä

Valkoinen nainen[177] Janne Kuusi Laila Räikkä, Eija Vilpas, Ilkka Heiskanen, Jarmo Mäkinen tv-elokuva, draama
Yötyö[178] Mika Kaurismäki Esko Salminen, Kaija Pakarinen, Martti Syrjä tv-elokuva, lyhytelokuva, draama

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100266
  2. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119251
  3. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100890
  4. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/102828
  5. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/118118
  6. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119260
  7. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119144
  8. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/196305
  9. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/109237
  10. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119158
  11. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119123
  12. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/103166
  13. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119308
  14. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119291
  15. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/102416
  16. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119297
  17. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117910
  18. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/130858
  19. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/170219
  20. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119314
  21. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119302
  22. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119290
  23. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119293
  24. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119313
  25. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/106447
  26. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119283
  27. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119280
  28. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100099
  29. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100160
  30. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100248
  31. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119551
  32. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100555
  33. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100951
  34. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119528
  35. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119526
  36. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119527
  37. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119514
  38. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119315
  39. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119536
  40. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119531
  41. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/129930
  42. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117907
  43. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/113186
  44. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119550
  45. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/105142
  46. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119688
  47. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119692
  48. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100236
  49. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100462
  50. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100537
  51. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100542
  52. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100542
  53. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/113166
  54. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/102832
  55. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119561
  56. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119693
  57. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/113187
  58. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119725
  59. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100192
  60. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100417
  61. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100673
  62. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100772
  63. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/116529
  64. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/114523
  65. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119719
  66. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119875
  67. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119715
  68. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119707
  69. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119873
  70. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/114927
  71. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119744
  72. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/107918
  73. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/116735
  74. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119720
  75. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119843
  76. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/836866
  77. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100394
  78. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100405
  79. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119878
  80. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/145123
  81. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119892
  82. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119903
  83. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119890
  84. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/104503
  85. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119919
  86. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/113209
  87. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120062
  88. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/110974
  89. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120031
  90. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/119876
  91. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120059
  92. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/116760
  93. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/116736
  94. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120397
  95. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120386
  96. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120377
  97. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/100466
  98. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/113965
  99. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120166
  100. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120416
  101. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/107672
  102. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120376
  103. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/116658
  104. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/101090
  105. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/109117
  106. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/106945
  107. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/102841
  108. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120393
  109. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120390
  110. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120607
  111. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120412
  112. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120165
  113. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/116699
  114. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120238
  115. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/122188
  116. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120432
  117. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120162
  118. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/107677
  119. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120407
  120. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120434
  121. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120208
  122. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/107252
  123. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/1472265
  124. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/101191
  125. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/105855
  126. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/105806
  127. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/105806
  128. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/101280
  129. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/105860
  130. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/101272
  131. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/103433
  132. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/163186
  133. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120409
  134. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/118444
  135. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/109123
  136. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/101212
  137. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120617
  138. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/105810
  139. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/101174
  140. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/115894
  141. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/682664
  142. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/134851
  143. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120983
  144. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/106730
  145. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/118439
  146. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/107710
  147. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/114996
  148. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/106269
  149. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/108137
  150. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/107764
  151. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/114690
  152. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/134850
  153. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120979
  154. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/115896
  155. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/123885
  156. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/107756
  157. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/106869
  158. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/113662
  159. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/113677
  160. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/148231
  161. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120992
  162. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120990
  163. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/121013
  164. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120997
  165. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/128661
  166. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/121004
  167. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/126327
  168. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/121007
  169. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/121010
  170. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/132101
  171. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/611645
  172. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/126293
  173. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/127000
  174. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120982
  175. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/120994
  176. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/126330
  177. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/886617
  178. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/127017

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]