Luettelo 1930-luvun suomalaisista elokuvista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elokuva Suomessa
Finland film clapperboard.svg
Luettelo suomalaisista elokuvista
1900- ja 1910-luku
1920-luku
1930-luku
1940-luku
1950-luku
1960-luku
1970-luku
1980-luku
1990-luku
2000-luku
2010-luku

Tämä on luettelo 1930-luvun suomalaisista elokuvista.

Nimi Ohjaaja Näyttelijät Tyylilaji Huomioitavaa
1930
Kahden tanssin välillä Waldemar Wohlström Helge Ranin, Birgit Sergelius, Ellen Sylvin mykkäelokuva
Kajastus Carl von Haartman Helge Ranin, Aarne Leppänen, Elsa Segerberg
Herra Elanto Erkki Karu Heikki Välisalmi, Kaarlo Saarnio, Lennart Vaikonpää, Väinö Tanner mainoselokuva
1931
Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin Jaakko Korhonen Joel Rinne, Elsa Segerberg, Ellen Sylvin, Yrjö Tuominen komedia Suomen ensimmäinen äänielokuva
Rovastin häämatkat Jaakko Korhonen Hemmo Kallio, Katri Rautio, Mia Backman, Glory Leppänen komedia mykkäelokuva
Erämaan turvissa Friedrich von Maydell, Kalle Kaarna, Carl von Haartman Bernhard Goetzke, Elisabeth Frisk, Aarne Leppänen, Hanna Taini draama Elokuvasta puuttuu n. 15 minuuttia
Jääkärin morsian Kalle Kaarna Hanna Taini, Ella Eronen, Tauno Palo, Väinö Hellén draama Tauno Palo (alkuteksteissä nimellä Tauno Brännäs) esiintyi ensimmäisessä elokuvaroolissaan.
Laveata tietä Valentin Vaala Theodor Tugai, Eeva Virtanen, Alli Riks, Kaarlo Penttilä draama Elokuvassa ei ole puhuttuja repliikkejä, ääniefektejä
Sano se suomeksi Yrjö Nyberg Markus Rautio revyyelokuva Ohjelmanumerot esittelee Markus Rautio
Tukkipojan morsian Erkki Karu Urho Somersalmi, Helena Koskinen, Hemmo Kallio, Aku Käyhkö
1932
Auringon lapset Theodor Luts Nadezhda Peedi-Hoffmann, Elfi Lepp-Strobel, Ants Esperk virolais-suomalainen elokuva, jota ei esitetty Suomessa
Kuisma ja Helinä Kalle Kaarna Tauno Brännäs, Iris Knape-Jäderholm, Kaarlo Kytö, Hannes Närhi draama
Olenko minä tullut haaremiin Waldemar Wohlström Joel Rinne, Paavo Jännes, Mimmi Lähteenoja,Birgit Kronström komedia
1933
Herrat täysihoidossa Risto Orko Thure Bahne, Toivo Pohjakallio, Georg Malmstén komedia
Meidän poikamme merellä Erkki Karu Georg Malmstén, Kati Aspelin, Jaakko Korhonen, Aku Käyhkö musikaalielokuva
Ne 45000 Erkki Karu, Risto Orko Einar Wichmann, Helena Koskinen, Katri Rautio, Eero Kilpi näytelmä- ja valistuselokuva
Pikku myyjätär Georg Malmstén Kaarlo Angerkoski, Martta Kontula, Heikki Välisalmi, Hilja Jorma Elokuvasta on säilynyt 15 minuuttia
Sininen varjo Valentin Vaala Theodor Tugai, Bigi Nuotio, Ellen Parviainen, Eino Jurkka draama Elokuvasta on säilynyt yksi 16 minuutin jakso sekä joukko otoksia.
Voi meitä! Anoppi tulee Erkki Karu Georg Malmstén, Eva Virtanen, Mia Backman, Uuno Laakso komedia
1934
Meidän poikamme ilmassa – me maassa Erkki Karu Joel Rinne, Kaarlo Angerkoski, Fritz-Hugo Backman
Helsingin kuuluisin liikemies Valentin Vaala Aku Korhonen, Uuno Montonen, Matti Jurva, Helinä Svensson-Timari, Regina Linnanheimo komedia
Minä ja ministeri Risto Orko Uuno Laakso, Hertta Leistén, Joel Rinne, Birgit Kronström komedia
Siltalan pehtoori Risto Orko Hanna Taini, Jalmari Rinne, Uuno Laakso draama Elokuva rikkoi ensimmäisenä suomalaisena elokuvana miljoonan katsojan rajan.
1935
Kaikki rakastavat Valentin Vaala Ansa Ikonen, Tauno Palo, Birgit Nuotio, Jalmari Rinne, Elna Hellman komedia Ensimmäinen Ansa Ikosen ja Tauno Palon kahdestatoista yhteiselokuvasta
Kun isä tahtoo... Valentin Vaala Emmi Jurkka , Regina Linnanheimo, Hulda Keskinen, Valentin Vaala, Eino Rinne komedia
Syntipukki Erkki Karu Kaarlo Kartio, Ester Toivonen, Jaakko Korhonen, Tyyne Jauri komedia Kaarlo Kartiolle ja Miss Eurooppa Ester Toivoselle Syntipukki oli ensimmäinen merkittävä elokuva.
Roinilan talossa Erkki Karu Rauni Luoma, Toivo Palomurto, Eero Eloranta, Iivari Tuomisto draama Erkki Karun viimeiseksi ohjaustyöksi jäänyt teos
1936
Kaikenlaisia vieraita Yrjö Norta, Toivo Särkkä Ester Toivonen, Toivo Palomurto, Jorma Nortimo, Kaija Suonio, Yrjö Tuominen komedia
Vaimoke Valentin Vaala Tauno Palo, Ansa Ikonen, Uuno Laakso, Kunto Karapää , Rakel Linnanheimo komedia Ansa Ikosen ensimmäinen pääosaelokuva
Mieheke Valentin Vaala Tauno Palo, Tuulikki Paananen, Uuno Laakso, Hilja Jorma, Regina Linnanheimo komedia
Onnenpotku Glory Leppänen Aku Korhonen, Tuulikki Paananen, Yrjö Tuominen, Ester Toivonen, Toivo Palomurto komedia ensimmäinen suomalaisen naisohjaajan pitkä elokuva
Pohjalaisia Yrjö Norta, Toivo Särkkä Eino Kaipainen, Irja Aholainen, Laila Rihte, Iivari Tuomisto, Aku Korhonen draama
Seikkailu jalkamatkalla Jussi Snellman Kaarlo Angerkoski, Liisa Pakarinen, Taito Mäkelä, Thure Bahne draama Elokuvan kuva- ja ääniaineisto on kadonnut
Taistelu Heikkilän talosta Teuvo Tulio Pentti Viljanen,Matti Lehtelä, Regina Linnanheimo draama Elokuvan luultiin tuhoutuneen Adams Filmin tulipalossa 1959, mutta vuonna 2007 löytyi elokuvan alku- ja loppukohtaukset joidenka kesto on noin seitsemän minuuttia
Tee työ ja opi pelaamaan Kalle Kaarna Unto Salminen, Anton Soini, Lea Rihte, Onni Veijonen komedia Elokuva tuhotui Adams Filmin tulipalossa 1959
VMV 6 Risto Orko Joel Rinne, Regina Linnanheimo, Uuno Laakso, Kerstin Nylander jännityselokuva ensimmäinen Erik Blombergin kuvaustyö
1937
Asessorin naishuolet Yrjö Norta, Toivo Särkkä Ester Toivonen, Aku Korhonen, Jorma Nortimo, Siiri Angerkoski, Yrjö Tuominen komedia
Ja alla oli tulinen järvi Risto Orko Joel Rinne, Hugo Hytönen, Ansa Ikonen, Hanna Taini draama Arkkitehti Aarne Ervi teki tähän elokuvaan ainoan lavastustyönsä.
Juha Nyrki Tapiovaara Hannes Närhi, Irma Seikkula, Walle Saikko, Tuulikki Paananen draama
Juurakon Hulda Valentin Vaala Tauno Palo, Irma Seikkula, Topo Leistelä, Hugo Hytönen, Ossi Elstelä komedia
Koskenlaskijan morsian Valentin Vaala Tauno Palo, Ansa Ikonen, Jalmari Rinne, Eino Jurkka draama
Kuin uni ja varjo Yrjö Norta, Toivo Särkkä Ester Toivonen, Yrjö Tuominen, Jorma Nortimo, Ansa Ikonen, Laila Rihte draama
Kuriton sukupolvi Wilho Ilmari, Jalmari Rinne Ansa Ikonen, Unto Salminen, Uuno Laakso, Laila Rihte , Oke Tuuri komedia
Lapatossu Toivo Särkkä, Yrjö Norta Aku Korhonen, Laila Rihte, Eino Kaipainen, Kaarlo Kartio, Siiri Angerkoski komedia
Miehen kylkiluu Orvo Saarikivi, Hugo Hytönen Elsa Rantalainen, Verna Piponius, Helena Kara, Hugo Hytönen, Paavo Jännes komedia
Mies Marseillesta Tapio Ilomäki Leo Lähteenmäki, Kaarlo Angerkoski, Kyösti Erämaa, Hugo Hytönen, Toppo Elonperä komedia
Tukkijoella Kalle Kaarna Kyösti Erämaa, Kirsti Hurme, Maija-Liisa Fredman , Santeri Karilo komedia Elokuvan luultiin tuhoutuneen Adams Filmiin tulipalossa 1959,mutta yksi kopio löytyi 1998 Yhdysvalloista
1938
Elinan surma Kalle Kaarna Ella Eronen, Hilkka Helinä, Kalevi Mykkänen, Santeri Karilo historiallinen elokuva Elokuvan luultiin tuhoutuneen Adams Filmiin tulipalossa 1959,mutta yksi kopio löytyi 1998 Yhdysvalloista
Jääkärin morsian Risto Orko Tuulikki Paananen, Kullervo Kalske, Ritva Aro, Tauno Palo draama
Karmankolon kuningas Risto Orko Toivo Palomurto, Hanna Taini, Urho Somersalmi, Aapo Similä draama
Nuorena nukkunut Teuvo Tulio Regina Linnanheimo, Otso Pera, Kaarlo Angerkoski, Kille Oksanen komedia Elokuvan luultiin tuhoutuneen Adams Filmin tulipalossa 1959 mutta vuonna 2015 löytyi Ranskan elokuva-arkistosta kela jossa oli säilynyt kohtaus elokuvasta noin kaksikymmentä minuuttia
Laulu tulipunaisesta kukasta Teuvo Tulio Rakel Linnanheimo, Kaarlo Oksanen, Mirjami Kuosmanen, Maire Ranius draama Tulion ensimmäinen kokonaan säilyneeksi tiedetty elokuva
Kiusaus Teuvo Tulio Regina Linnanheimo, Unto Salminen, Yrjö Hämäläinen, Aku Peltonen draama Elokuvan kaikki materiaali tuhoutui Adams Filmin tulipalossa 1959.
Laivan kannella Paavo Kostioja Uuno Montonen, Edvin Laine, Paavo Kostioja, Ossi Kostia musiikkikomedia
Markan tähden Risto Orko Uuno Laakso, Irma Seikkula, Birgit Kronström, Kullervo Kalske komedia
Markus setä kertoo... Vilho Syrjälä, Eino Itäinen Markus Rautio Esityskopio osittain vajavainen
Niskavuoren naiset Valentin Vaala Tauno Palo, Sirkka Sari, Irja Lautia, Olga Tainio draama
Nummisuutarit Valentin Vaala Unto Salminen, Aku Korhonen, Siiri Angerkoski, Laila Rihte
Olenko minä tullut haaremiin Toivo Särkkä, Yrjö Norta Aku Korhonen, Laila Rihte, Ansa Ikonen, Siiri Angerkoski komedia
Paimen, piika ja emäntä Roland af Hällström Martta Kontula, Kaarlo Kytö, Aili Tikka , Elna Hellman draama
Poikamiesten holhokki Orvo Saarikivi Helena Kara, Tauno Majuri, Kullervo Kalske, Hugo Hytönen komedia
Rykmentin murheenkryyni Yrjö Norta, Toivo Särkkä Kaarlo Angerkoski, Siiri Angerkoski , Jalmari Rinne, Aku Korhonen sotilasfarssi
Sysmäläinen Valentin Vaala Olavi Reimas, Sirkka Sari, Vilho Auvinen, Kerttu Salmi komedia
Syyllisiäkö? Jorma Nortimo Ansa Ikonen, Kaisu Leppänen, Eino Kaipainen, Henny Waljus, Joel Rinne draama
Tulitikkuja lainaamassa Toivo Särkkä, Yrjö Norta Aku Korhonen, Uuno Laakso, Ester Toivonen, Siiri Angerkoski komedia
Ulkosaarelaiset Kalle Kaarna Santeri Karilo, Maija-Liisa Fredman, Irja Simola, Vilho Auvinen komedia Elokuvan viimeinen kopio tuhoutui Adams Filmin tulipalossa 1959.
Varastettu kuolema Nyrki Tapiovaara Tuulikki Paananen , Ilmari Mänty, Santeri Karilo, Annie Mörk draama
Vieras mies tuli taloon Wilho Ilmari Kaisu Leppänen, Eino Kaipainen, Aku Korhonen, Kaarlo Angerkoski draama
1939
Aktivistit Risto Orko Helena Kara, Tuulikki Paananen , Uuno Laakso, Ville Salminen draama
Avoveteen Orvo Saarikivi Irma Seikkula, Reino Valkama, Kullervo Kalske, Hugo Hytönen
Eteenpäin – elämään Toivo Särkkä, Yrjö Norta Regina Linnanheimo, Tauno Palo, Emmi Jurkka, Elsa Rantalainen, Leo Lähteenmäki draama
Halveksittu Jorma Nortimo Ester Toivonen, Eino Kaipainen, Yrjö Tuominen, Henny Waljus, Aku Korhonen , Joel Rinne draama
Helmikuun manifesti Yrjö Norta, Toivo Särkkä Regina Linnanheimo, Tauno Palo, Laila Rihte, Eino Kaipainen historiallinen draama
Herra Lahtinen lähtee lipettiin Nyrki Tapiovaara Fritz-Hugo Backman , Märtha Jaatinen, Hertta Leisten, Lauri Korpela draama Elokuvasta on säilynyt noin 43 minuuttia, josta ensimmäiset 12 minuuttia ilman ääntä. Täydellinen kopio tuhoutui Adams Filmin varaston tulipalossa 1959.
Herrat ovat herkkäuskoisia Helmer Adler Arvi Tuomi, Anni Hämäläinen, Mirjami Kuosmanen, Sasu Haapanen komedia Elokuvasta puuttuu alkuosa. Säilynyttä materiaalia on noin 50 minuuttia.
Hätävara Orvo Saarikivi Helena Kara, Kullervo Kalske, Paavo Jännes, Aino Lohikoski komedia
Isoviha Kalle Kaarna Hilkka Helinä, Santeri Karilo, Kaarlo Saarnio, Aarne Jaatinen historiallinen elokuva Elokuvan kaikki kopiot tuhoutuivat Adams Filmin tulipalossa 1959, mutta vuonna 1978 Ruotsin elokuva-arkisto luovutti Suomeen Isovihan leikkaamattoman version joka oli myyty Ruotsiin 1940 mutta jäi esittämättä maan puolueettomuuspolitiikan takia. Elokuva saatiin takaisin kiitokseksi kun Suomen elokuva-arkisto oli vuonna 1972 luovuttanut Ruotsiin kaksi Ruotsissa kadonneeksi luultua elokuvaa
Hätävara Orvo Saarikivi Helena Kara, Kullervo Kalske, Paavo Jännes, Aino Lohikoski komedia
Jumalan tuomio Toivo Särkkä, Yrjö Norta Ansa Ikonen, Tauno Palo, Aku Korhonen, Yrjö Tuominen, Irja Elstelä melodraama
Kaksi Vihtoria Nyrki Tapiovaara Eino Jurkka, Annie Mörk, Sointu Kouvu, Arvi Tuomi farssi
Lapatossu ja Vinski Olympia-kuumeessa Yrjö Norta Aku Korhonen, Kaarlo Kartio, Elsa Rantalainen, Unto Salminen, Kaarlo Angerkoski komedia
Pikku pelimanni Toivo Särkkä Heimo Haitto, Regina Linnanheimo, Aku Korhonen, Jalmari Rinne, Irja Elstelä
Punahousut Ilmari Unho Kullervo Kalske, Helena Kara, Tuulikki Paananen, Aino Lohikoski, Salli Karuna
Rakuuna Kalle Kollola Kalle Kaarna Kaarlo Halttunen, Tuulikki Paananen, Uuno Laakso, Kalevi Mykkänen sotilasfarssi
Rikas tyttö Valentin Vaala Olavi Reimas, Sirkka Sari, Lea Joutseno, Hannes Häyrinen komedia
Seitsemän veljestä Wilho Ilmari Edvin Laine, Eino Kaipainen, Kaarlo Kytö, Joel Rinne, Kaarlo Kartio, Unto Salminen, Arvo Kuusla draama
Takki ja liivit pois! Jorma Nortimo Aku Korhonen, Sirkka Sipilä, Unto Salminen, Kaisu Leppänen, Kaarlo Angerkoski komedia
Vihreä kulta Valentin Vaala Hanna Taini, Olavi Reimas, Sven Relander, Topo Leistelä draama
Vihtori ja Klaara Teuvo Tulio Eino Jurkka, Verna Piponius, Turo Kartto , Nora Mäkinen komedia
Vänrikki Stoolin tarinat Roland af Hällström John Ericsson, Carl-Michael Runeberg historiallinen elokuva Elokuva on tuhoutunut osaa 8 (300 m) lukuun ottamatta. Ääni säilynyt lähes täydellisenä, huonolaatuisena magnetofoninauhatallenteena.