Toivo Särkkä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
T. J. Särkkä

Toivo Jalmari ”T. J.” Särkkä (alk. Toivo Hjalmar Silén; 20. marraskuuta 1890 Mikkeli9. helmikuuta 1975 Helsinki) oli suomalainen elokuvatuottaja ja -ohjaaja. Hän oli Suomen Filmiteollisuus -yhtiön toimitusjohtaja.

Tunnetuimpia Särkän ohjaamia elokuvia ovat muun muassa Suomisen perhe, Helmikuun manifesti, Kulkurin valssi, Vaivaisukon morsian, Nuoruus sumussa, Katupeilin takana, Hilja – maitotyttö, Juha ja Kuu on vaarallinen. Juha oli ensimmäinen suomalainen kokoillan värielokuva, ja se oli CinemaScope- eli laajakangasmenetelmällä kuvattu.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Särkkä suoritti filosofian maisterin tutkinnon pääaineenaan venäjän kieli. Ennen elokuvauraansa hän toimi pankinjohtajana ja toimitusjohtajana Kotimaisessa Työssä. Oy Suomen Filmiteollisuuden perustajan ja omistajan Erkki Karun kuoltua Särkkä otti yhtiössä johdon ja tuotti kaikkiaan 233 ja ohjasi 49 kokoillan elokuvaa. Hän on yhä eniten kokoillan elokuvia tuottanut ja ohjannut suomalainen.

Vuonna 1965, kun suomalainen elokuvateollisuus oli joutunut nöyrtymään television edessä, Särkkä haki Suomen Filmiteollisuuden konkurssiin.

Hän sai ensimmäisen Suomessa myönnetyn elokuvaneuvoksen arvonimen vuonna 1967.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Särkkä avioitui venäläis-liettualaisen Margariitta Beljavskyn kanssa 1914. Avioliitosta syntyi yksi tytär. Särkän harrastuksiin kuului kenneltoiminta.

Särkkä kuoli kotonaan Helsingin Marjaniemessä aivohalvaukseen 9. helmikuuta 1975.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.