Taas tapaamme Suomisen perheen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taas tapaamme Suomisen perheen
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Toivo Särkkä
Käsikirjoittaja Serp
Tuottaja Toivo Särkkä
Säveltäjä Harry Bergström
Kuvaaja Olavi Tuomi
Leikkaaja Armas Vallasvuo
Lavastaja Aarre Koivisto
Pääosat Lasse Pöysti
Maire Suvanto
Elina Salo
Matti Oravisto
Marjatta Kallio
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Suomen Filmiteollisuus
Ensi-ilta 25. joulukuuta 1959
Kesto 99 minuuttia
Alkuperäiskieli Suomi
Edeltäjä Suomisen Olli yllättää
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Taas tapaamme Suomisen perheen on Toivo Särkän ohjaama suomalainen elokuva vuodelta 1959. Se on kuudes ja viimeinen elokuva sarjassa Suomisen perhe.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Suomisen perheen kesäasunnon eli Kesärannan maisemiin. Kesän vietossa siellä ovat Suomisen Aino, Olli, Pipsa ja kaksoset Matti ja Marja sekä Karin-mummo ja Volmar-vaari. Tarinasta puuttuvat perheen esikoinen Elina ja perheen isä Väinö Suominen. Kotiapulainen Hilda on sen sijaan vahvasti läsnä ja vielä sukunimen kera. Juoni rakentuu köyhän pienviljelijän mailla sijaitsevan uraaniesiintymän ympärille. Hyveellisen Ollin vastavoimana on paheellinen Aarne Lokka. Luokkarajoista ei neljätoista vuotta edellisen Suomisen perhe -elokuvan jälkeen valmistuneessa teoksessa olla yhtä tarkkoja kuin sarjan vanhemmissa osissa. Isäntäväki ja palvelusväki mahtuvat mainiosti saman kahvipöydän ääreen.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomiset ystävineen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Lasse Pöysti  Olli Suominen  
 Maire Suvanto  Pipsa Suominen  
 Elsa Turakainen  Aino Suominen  
 Jyrki Lappi-Seppälä  Matti Suominen  
 Ulla-Riitta Jämsä  Marja Suominen  
 Eine Laine  Karin-mummu  
 Arvo Lehesmaa  Volmar-vaari  
 Siiri Angerkoski  Hilda Männistö  
 Elina Salo  Laura Sorri  
 Aili Tikka  Iida  

Lokat ystävineen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Matti Oravisto  Aarne Lokka  
 Marjatta Kallio  Anita Lokka  
 Matti Aulos  johtaja Lokka  
 Unto Salminen  insinööri Kivi  

Pitäjäläisiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Pentti Irjala  konstaapeli Jaatinen  
 Aarne Laine  Pullin isäntä Santeri Pulli  
 Emma Väänänen  Pullin emäntä  
 Martta Kinnunen  Selma Löytty  
 Raakel Laakso  Loviisa Nyyttinen  
 Paavo Jännes  ukkotuomari  
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1950-luku lähenee loppuaan. Suomisen Olli on lukenut tuomariksi ja toimii nimismiehen sijaisena samassa kunnassa, jossa perheen kesäasunto sijaitsee. Tullessaan töistä kotiin konstaapeli Jaatinen seuranaan Olli löytää tienpientareelta kirjan nimeltä Uraaninetsijän opas ja geigermittarin käyttö. Kirjan omistaa muuan Aarne Lokka, jonka perhe on ostanut Saarenpään kartanon Suomisten naapurista kesäasunnokseen. Aarne on kiinnostunut Pullinsaaren kallioista, jotka omistaa köyhä pienviljelijäpariskunta. Aarnella on sisko Anita, jonka halusta Lokat vierailevat Suomisilla. Tanssiaisissa Olli tekee lähempää tuttavuutta Anitan kanssa. Konstaapeli Jaatisen ja Hildan välille syntyy pientä romanttista väreilyä. Yöllä Pullinsaaren lato syttyy tuleen ja rehut palavat sen mukana. Palopaikalla Aarne toistaa tarjouksensa ostaa kalliot.

Ollin naisystävä Laura Sorri saapuu vierailulle Kesärantaan. Rapukesteillä Saarenpäässä Laura tuntee olonsa yksinäiseksi, kun Anita pitää Ollia varattuna omiin tarkoituksiinsa. Anita esittelee Ollille kamarinsa ja Aarnen huoneen, josta löytyy geigermittari. Geigermittari ja ladon kengänjäljet viittaavat siihen, että uraania himoitseva Aarne on polttanut Pullin isännän ladon. Yhdessä Lauran ja veljensä kanssa Olli käy noutamassa Aarnen veteen upotetut kengät. Lokan perheen koiran ansiosta hän kykenee todistamaan Aarnen syylliseksi. Anita ja isä-Lokka yrittävät lahjoa Ollia pelastamaan Aarnen vankilalta, mutta Olli ei taivu. Volmar-vaari on ylpeä lahjomattomasta tyttärenpojastaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tuotanto ja julkaisu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Särkkä tarttui elokuvan tekoon, kun pitkäaikainen kuunnelmasarja päättyi, ja ohjasi tällä kertaa sen itse.[1] Muista Suomisen perhe -elokuvista poiketen Serp (Seere Salminen) käsikirjoitti Taas tapaamme Suomisen perheen -elokuvan yksin; elokuvien toinen käsikirjoittaja Elsa Soini oli kuollut vuonna 1952. Perheen isää Väinö Suomista aikaisemmissa elokuvissa esittänyt Yrjö Tuominen oli kuollut vuonna 1946. Taas tapaamme Suomisen perheen oli Pipsa-tytärtä esittäneen, jo aikuiseksi varttuneen Maire Suvannon ensimmäinen elokuva yli kymmeneen vuoteen ja samalla se jäi hänen viimeiseksi esiintymisekseen valkokankaalla.[2]

Suomisen isoäidin etunimi on Karin, kun se 1940-luvun Suomisen perhe -elokuvissa on Sofia. Volmar-vaaria eli Ainon isää tulkitsee Arvo Lehesmaa, roolin alkuperäinen esittäjä Hugo Hytönen kuoli vuonna 1944. Kolmessa ensimmäisessä Suomisen perhe -elokuvassa Elinan sulhasta Lasse Lehtovaaraa näytellyt Unto Salminen nähdään insinööri Kivenä, Lokkain perhetuttuna. Ollin avoauto kuuluu autourheilija Asser Walleniukselle.[3]

Elokuvan ensi-ilta oli 25. joulukuuta 1959 Helsingissä Rexissä ja Tuulensuussa. Taas tapaamme Suomisen perheen yleisömenestys oli verrattain hyvä[3]. Televisiossa elokuva esitettiin ensimmäisen kerran 26. joulukuuta 1963. Taas tapaamme Suomisen perheen on mustavalkoinen ja se on julkaistu DVD:nä.

Kriitikot ottivat Suomisen perheen uuden tulemisen melko suopeasti vastaan. Valma Kivitie kirjoitti Elokuva-Aitassa: ”Sivistyneen virkamiesperheen kotoinen elämä on Serpin kuvaamana totta ja kaunista.” Serpin käsikirjoitus sai kiitosta muiltakin kriitikoilta. Osa kriitikoista arvioi tarinan liian tutunomaiseksi.[4] Helmikuun 2012 televisioesityksen yhteydessä julkaistussa arviossa eräs kriitikko piti elokuvan asetelmia velttoina.[5]

  1. Pajukallio, Arto: Elokuvat. Helsingin Sanomat 20.2.2012, s. D 7.
  2. Kilpi, Timo: ”Eri kiva!” Tähdet: Ilta-Sanomien erikoislehti 13.10.2016, s. 63. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy.
  3. a b Elonet, muut tiedot.
  4. Elonet, sisältö.
  5. Päivän elokuvia. Tv-maailma 7/2012, s. 13.