Olavi Tuomi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matti Olavi "Ola" Tuomi (22. toukokuuta 1932 Helsinki14. marraskuuta 2006 Helsinki) oli suomalainen elokuvaaja ja näyttelijä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ola Tuomi aloitti Suomen Filmiteollisuudessa jo 15-vuotiaana. Pian Tuomi toimi jo kuvausassistenttina, ja aloitti B-kuvaajana Matti Kassilan, Aarne Tarkaksen ja Edvin Laineen varhaisissa filmeissä. Ensimmäinen merkittävä työ oli Tuntemattoman sotilaan (1955) kuvaajana Pentti Unhon ja Osmo Harkimon rinnalla.

Tuomi harjoitti uraansa monissa filmeissä, esimerkiksi Pekka ja Pätkä -elokuvissa sekä useissa sotilasfarsseissa. Tuomi kuvasi myös 1960-luvulla monia filmejä, esimerkiksi elokuvat Komisario Palmun erehdys] (1960), Kuu on vaarallinen (1962) ja Pojat (1962). 1960-luvun loppupuolella ja 1970-luvun alussa hän toimi Laineen filmeissä Täällä Pohjantähden alla (1968) ja Akseli ja Elina (1970), joissa hän myös näytteli.

Ola kuvasi vielä loppu-urallaan Laineen viimeisiä elokuvia, ja toimi myös apulaisohjaajana. Myöhemmin Ola oli Aki Kaurismäen elokuvien valaisijana ja kuvauspäällikkönä. Urallaan hän kuvasi kaikkiaan nelisenkymmentä elokuvaa, ja sai Jussi-patsaan kuvauksesta kolmesti. Ola näytteli myös noin kymmenessä suomalaisessa elokuvassa. Hän oli naimisissa kuvaussihteeri Maila Toivon (myöh. Tuomi) kanssa.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]