Olavi Reimas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olavi Reimas
Olavi Reimas vuonna 1939 elokuvassa Vihreä kulta.
Olavi Reimas vuonna 1939 elokuvassa Vihreä kulta.
Henkilötiedot
Koko nimi Unto Kalervo Eskola
Syntynyt27. maaliskuuta 1914
Viipuri
Kuollut9. kesäkuuta 1995 (81 vuotta)
Kauniainen
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Taiteilijanimet Olavi Reimas
Aktiivisena 1938–1949
Merkittävät roolit ylimetsänhoitaja Suontaa
(Vihreä kulta)
Vilhelm Vinter
(Rikas tyttö)
Antreas Tuurio
(Antreas ja syntinen Jolanda)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Olavi Reimas (oik. Unto Kalervo Eskola; 27. maaliskuuta 1914 Viipuri9. kesäkuuta 1995 Kauniainen) oli suomalainen näyttelijä ja aikansa suosituimpia suomalaisen elokuvan miestähtiä. Hänen muistettavimmat roolinsa ovat ylimetsänhoitaja Suontaa elokuvassa Vihreä kulta (1939) ja miespääosa elokuvassa Antreas ja syntinen Jolanda (1941).

Reimas oli ohjaaja Valentin Vaalan näyttelijälöytö. Hän teki suuria miesosia tai sivurooleja kaikkiaan kahdeksassatoista elokuvassa vuosina 1938–1949. Reimas oli aloittanut näyttelijänuransa Viipurissa ja siirtynyt sieltä Varkauteen, jossa hän esitti Olavin roolia Laulu tulipunaisesta kukasta -romaanin näyttämösovituksessa sekä teatterin kesäkiertueella. Vaala kiinnitti huomiota Reimaksen ”pehmeään, mutta metallinsointuiseen” replikointiin ja valitsi hänet ensimmäiseen filmirooliinsa Sysmäläisen nimiosaan kesällä 1938.

Vuodet 1938–43 Reimas työskenteli Suomi-Filmin sopimusnäyttelijänä. Hän oli hyvin suosittu ja näyttävästi esillä. Hänen seitsemän ensimmäistä elokuvaansa olivat Vaalan ohjauksia, ja 1943 niitä tuli vielä kaksi lisää. Reimas näytteli kahdesti myös Ilmari Unhon ohjauksessa. Vuosina 1944–46 Reimaksella oli kiinnitys Suomen Filmiteollisuuteen ja hän esiintyi viidessä yhtiön elokuvassa. Kaksi viimeistä elokuvaansa Reimas teki jälleen Suomi-Filmillä, hänen viimeiseksi filmiroolikseen jäi sivuosa Vaalan komediassa Sinut minä tahdon (1949).

Reimas sai talvisodassa vamman päähänsä ja joutui pitkälle sairauslomalle. Sen takia talvisodan vuoksi keskeytettynä olleen Kyökin puolella -elokuvan miespääosaan Reimaksen tilalle vaihdettiin Tauno Majuri. Reimaksen sodassa kärsimä päävamma aiheutti hänelle ongelmia repliikkien muistamisessa ja osaltaan johti elokuvauran päättymiseen vuonna 1949.

Reimas kuoli Kaunialan sotavammasairaalassa 81-vuotiaana kesäkuussa 1995.