Mia Backman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mia Backman
Backman 1930-luvun alussa.
Backman 1930-luvun alussa.
Henkilötiedot
Syntynyt17. marraskuuta 1877
Janakkala
Kuollut26. maaliskuuta 1958
Helsinki
Ammatti näyttelijä, ohjaaja
Lapset Fritz-Hugo Backman

Amanda Maria ”Mia” Backman (17. marraskuuta 1877 Janakkala26. maaliskuuta 1958 Helsinki) oli suomalainen teatterinjohtaja, näyttelijä ja ohjaaja. Hän aloitti näyttelijänuransa ruotsinkielisessä teatterissa. Myöhemmin hän teki merkittävän uran teatterinjohtajana. Hän uudisti suomalaista teatteri-ilmaisua muualta Euroopasta hakemillaan vaikutteilla. Backman oli ristiriitainen ja temperamentikas persoona.kenen mukaan? Elokuvarooleja hänelle kertyi kuusi, mutta osa elokuvista on tuhoutunut. Mia Backmanilla oli yksi lapsi, Fritz-Hugo Backman.

Näyttelijäksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mia Backman syntyi puuseppä Anders Gustaf Backmanin ja Josefina Bäckin perheeseen.[1] Hänen ollessaan kaksivuotias perhe muutti Helsinkiin. Isä sai paikan näyttämömestarina, joten Suomalainen Teatteri tuli Mialle tutuksi. Perheen äiti kuoli varhain. Varattomuudestaan huolimatta Mia Backman pääsi Helsingin Suomalaiseen Yhteiskouluun, mutta teatteriharrastus vei voiton ja koulu jäi kesken.

Backmanin näyttelijänura alkoi ruotsinkielisessä Svenska Inhemska Teaternissa kesällä 1894. Siellä hän sai suuria päärooleja esitettäväkseen. Näyttelijän ammatin hän oppi paljolti käytännön työssä sekä ottamalla yksityistunteja. Seuraava työpaikka oli Helsingissä Folkteaternissa, josta Backman siirtyi kauppaneuvos Juho Lallukan pyynnöstä Viipuriin. Sielläkin hän oli suurten roolien primadonna, mutta työkieli vaihtui suomeksi. Suomenkielisen Backmanin laaja ystäväpiiri koostui sekä suomen- että ruotsinkielisestä teatteriväestä.lähde?

Teatterinjohtajaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Backmanin teatterinjohtajan ura sai alkunsa Helsingissä Kansan Näyttämöllä syksyllä 1914. Hän pyrki epäpolitisoimaan teatterin ohjelmistoa, otti mukaan kansan suosimia näytelmiä ja saikin teatterin talouden jaloilleen. Sisällissotaa kohti mentäessä Kansan Näyttämö kuitenkin politisoitui uudelleen. Backman siirtyi syksyllä 1918 Tampereen Teatterin johtajaksi. Hän teki myös näyttelijäntöitä, ensiesiintyminen Tampereella oli Katrin osa näytelmässä Daniel Hjort. Mukanaan hän toi uudenlaisen, eloisamman näyttelytyylin. Backman oli aktiivisesti mukana Tampereen seuraelämässä, mutta piti vakituista asuntoaan Helsingissä, missä hänen poikansa kävi koulua.lähde?

Syksyllä 1922 Backman palasi Helsinkiin Kansan Näyttämön johtoon. Hän onnistui jälleen tervehdyttämään teatterin talouden.lähde? Erityisesti näyttelijöiden Sven Hildén ja Eine Laine kanssa Backman teki tiivistä yhteistyötä. Häntä jopa arvosteltiin Hildénin suosimisesta valinnoissaan pääosiin.lähde? Backman matkusteli paljon. Erityisesti saksalainen vaikutus näkyi hänen näytelmävalinnoissaan, ohjaustöissä näkyivät saksalaisen ekspressionismin vaikutteet.lähde? Viimeisinä vuosinaan Kansan Näyttämöllä Mia Backman aiheutti Suomen teatterihistorian laajimman ohjelmistokiistan Marc Connellyn näytelmällä Jumalan vihreät laitumet. Kiistan laineet löivät eduskuntaa myöten.[2]

Backman jatkoi näyttelijäntöissä harvakseltaan myös teatterinjohtajakausinaan. Hänen näyttelijäntekniikkaansa pidettiin kuitenkin vanhentuneena, 1800-luvulta periytyneenä.kenen mukaan? Taiteilijaeläkkeelle Backman jäi vuonna 1933, mutta jatkoi ohjaustöitä, tosin rauhallisemmassa tahdissa kuin aiemmin. Hänelle myönnettiin ensimmäinen Pro Finlandia -mitali 21. helmikuuta 1945. Teatterineuvoksen arvonimen hän sai vuonna 1952. Backman vietti 60-vuotistaiteilijajuhliaan 1950-luvun puolivälissä ja oli mukana perustamassa Ida Aalberg -säätiötä 1957.

Räiskyvä primadonna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mia Backman oli räiskyvän temperamentikas teatteripersoona. Aikalaiset arvostelivat hänen näytelmävalintojaan liian populaareiksi.kenen mukaan? Backman pyrki toisaalta hätkähdyttämään ja toisaalta miellyttämään yleisöä turvallisilla näytelmävalinnoilla.kenen mukaan? Operettia eräänä näyttämötaiteen ilmentymänä Backman analysoi muistelmissaan: ”Operetti ei taiteellisesti ole yhtä arvokas kuin hyvä näytelmä. Sen onnistunut esitys voi kuitenkin herättää katsomossa suurempaa ja välittömämpää juhlatunnelmaa kuin hyvän näytelmän.”lähde tarkemmin?

Eräällä Berliinin-matkalla näyttelijä Eine Laineen kanssa naiset joutuivat ongelmiin tullissa valtavan matkatavaramääränsä takia. Tällöin Backman suuttui ja haukkui tullimiehet, saksalaiset ja ulkomaat. Kiusallinen huomio houkutteli paikalle ihmisiä ja tullimies luovutti. Hetkessä Backman muuttui auringonpaisteeksi ja pursui ystävällisyyttä. Hän syleili tullimiestä ja sanoi: ”Milloin tahansa tulette Suomeen, teillä on aina vapaaliput Kansan Näyttämölle! Tervetuloa!

Näyttelijä Sirpa Tolonenlähde tarkemmin? kertoi Backmanin suorastaan yllyttäneen nuoria näyttelijättäriä kevytmielisyyteen; kun Tolonen ja Hilkka Aalto keräsivät rohkeutensa ja pyysivät Backmanilta palkankorotusta lähinnä roolivaatteista aiheutuneiden kustannusten kattamiseksi, Backman tokaisi: ”Mitäs istutte rahakirstunne päällä!” Eine Laine puolestaan luonnehti Backmania ”voimakkaaksi, reheväksi ja vitaaliseksi teatteripersoonallisuudeksi” sekä ”säkenöiväksi, huumorintajuiseksi ja seuralliseksi ihmiseksi”.lähde tarkemmin?

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Backman oli näyttelijänä kolmessa mykkäelokuvassa sekä kolmessa äänielokuvassa. Hänen debyyttinsä valkokankaalla oli vuonna 1913 elokuvassa Nuori luotsi. Eräs elämän murhenäytelmä vuodelta 1916 jäi esittämättä sensuurin takia. Vuonna 1933 Backman veti anopin roolin elokuvassa Voi meitä! Anoppi tulee.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen kansallisbiografia 1, ISBN 951-746-442-8
  • Laine, Eine: Pitkä päivä paistetta ja pilviä, s. 127–146. Tammi, 1967.
  • Rajala, Panu: Tunteen tulet, taiteen tasot, 2004, ISBN 952-99437-0-9

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aikalaiskirja 1920 s. 27. Helsinki: Otava 1920.
  2. 5.12. Mia Backman, Joulukalenteri 2012, Näyttämötaiteemme uranuurtajia, Teatterimuseo. Viitattu 8.10.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]