John Ericsson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Ericsson

John Ericsson (31. heinäkuuta 18038. maaliskuuta 1889) oli ruotsalainen keksijä ja teollisuusmies. Vaikka Ericsson syntyikin Ruotsissa, hän teki uransa tärkeimmät keksinnöt Yhdysvalloissa.

Ericssonin uran saavutuksiin kuului muun muassa olla mukana ensimmäisen potkurikäyttöisen valtamerialuksen rakentamisessa. Kyseisellä valtamerialuksella hän saapui itsekin New Yorkiin, missä hän syventyi 1830-luvun lopussa ja 1840-luvun alussa kehittämään Yhdysvaltain laivastolle potkurikäyttöistä laivaa. Ericsson keksi potkurin vuonna 1836. Hän myös keksi lämpöilmakoneen, joka oli omana aikanaan menestys. Sitä myytiin lyhyessä ajassa pelkästään New Yorkin kaupungille 1 200 kappaletta, mikä oli kyseiseen aikaan hyvin paljon. Ericssonin uran suurin läpimurto oli kuitenkin mahdollisesti vuonna 1862 kehitetty USS Monitor, joka teki hänestä kansallissankarin Yhdysvalloissa.

John Ericsson oli Nils Ericsonin veli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Strandh, Sigvard: Alfred Nobel: Dynamiitinkeksijän elämä. Suomen Klassikkokustannus Oy, 2004. ISBN 951-98931-2-1. Kirjan luvussa 1 sivulla 26 kerrotaan Alfred Nobelin matkasta Amerikassa ja tapaamisesta Ericssonin kanssa, jolloin samalla Ericsson esitellään lyhyesti.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.