USS Monitor

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
USS Monitor
USS Monitor, jonka takana purjelaiva
USS Monitor, jonka takana purjelaiva
Tyyppi panssarilaiva
Tilattu 4. lokakuuta 1861
Kölinlasku 1861
Vesillelasku 30. tammikuuta 1862
Luovutettu 25. tammikuuta 1862
Status Upposi myrskyssä 31. joulukuuta 1862
Tekniset tiedot
Pituus 52 metriä m
Leveys 12,6 metriä m
Syväys 3,2 metriä m
Uppouma 1003 tonnia t
Nopeus 15 km/h
Nopeus kn
Miehistö 51 upseeria ja miehistön jäsentä

USS Monitor oli ensimmäinen monitorialus. Alus palveli Yhdysvaltojen sisällissodassa pohjoisvaltioiden puolella. Alus taisteli CSS Virginiaa vastaan. Kyseessä oli ensimmäinen kahden panssarilaivan välillä käyty taistelu.[1]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

USS Monitor oli ensimmäinen kolmesta Yhdysvaltain laivastolle tilatusta monitor-aluksesta. Monitorin suunnittelija oli ruotsalainen John Ericsson. Aluksen kannella oli pyörivä tykkitorni, jossa oli kaksi kappaletta 280 millimetrin tykkejä. Panssaroitu yläkansi oli vain hieman vesirajan yläpuolella. Suurin osa aluksesta oli veden alla, jotta alusta olisi vaikeampi upottaa tykillä. Myös kaikki henkilöstön tilat ja moottori sijaitsivat veden alla. Alus oli varustettu potkurilla, joka mahdollisti pelkän höyryvoiman käytön. Monitorin eri osat valmistettiin eri tehtaissa, ja se koottiin 120 päivässä satamassa.

Uppoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

USS Monitor oli suunniteltu matalan veden alukseksi taistelemaan joilla ja rannikoilla, sillä alus ei muun muassa suuren tykkitorninsa vuoksi ollut kovinkaan merikelpoinen. Alus upposi Atlantin valtamerellä Cape Hatterasin lähellä ollessaan USS Rhode Islandin hinattavana. 16 miehistön jäsentä 62:sta menehtyi.(?)

Hylky paikannettiin vuonna 1973. Monitorin torni löydettiin 1990-luvulla, ja se nostettiin lopulta kymmenkunta vuotta myöhemmin. Sen todettiin olevan yllättävän hyvin säilynyt. Tykkitorni, potkuri, ankkuri ja moottori ovat nykyisin näytteillä Newport Newsin merimuseossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sota-laiva "Monitor". Suomen Julkisia Sanomia, 05.05.1862, nro 34, s. 2–3. Helsinki: Artikkelin verkkoversio Viitattu 10-02-2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]