Luettelo 1920-luvun suomalaisista elokuvista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elokuva Suomessa
Finland film clapperboard.svg
Suomalaiset elokuvat vuosikymmenittäin
1900- ja 1910-luku
1920-luku
1930-luku
1940-luku
1950-luku
1960-luku
1970-luku
1980-luku
1990-luku
2000-luku
2010-luku
Muut luettelot
Kadonneet elokuvat
Kalleimmat elokuvat
Katsotuimmat elokuvat
Sotaelokuvat

Tämä on luettelo 1920-luvun suomalaisista elokuvista.

Nimi Ohjaaja Näyttelijät Tyylilaji Huomioitavaa
1920
Kihlaus[1] Oski Talvio komedia mykkäelokuva, tuhoutunut
Kilu-Kallen ja Mouku-Franssin kosioretki[2] Hjalmar V. Pohjanheimo Väinö Lehmus, Saima Lehmus, Hildur Lehmus komedia mykkäelokuva, tuhoutunut
Ollin oppivuodet[3] Teuvo Puro Alfred Idström, Uuno Kantanen, Aarne Nyman draama, lastenelokuva mykkäelokuva, varhaisin kokonaan säilynyt suomalainen näytelmäelokuva
Sotagulashi Kai'un häiritty kesäloma[4] Erkki Karu Väinö Lehmus, Elli Karu, Erkki Karu farssi mykkäelokuva
Ylioppilas Pöllövaaran kihlaus[5] Erkki Karu Väinö Lehmus, Elli Karu, Martti Tuukka farssi mykkäelokuva
1921
Häiden vietto Karjalan runomailla[6] A. O. Väisänen Lyyli Home, Olga Tarpio, Iivana Bomba kansantieteellinen elokuva mykkäelokuva
Kiljusen pojat koulussa[7] Jalmari Finne Joel Rinne mykkäelokuva
Kun solttu-Juusosta tuli herra[8] Hjalmar V. Pohjanheimo Birger Pohjanheimo, Väinö Lehmus, Saima Lehmus komedia, sotilasfarssi mykkäelokuva, tuhoutunut
Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa[9] Teuvo Puro Emil Autere, Jussi Snellman, Hemmo Kallio komedia mykkäelokuva
Sotapolulla[10] Teuvo Pakkala Yrjö Hirviseppä, Lisi Carén, Oskari Oka draama, seikkailu, sota mykkäelokuva
Sunnuntaimetsästäjät[11] Hjalmar V. Pohjanheimo Birger Pohjanheimo, Väinö Lehmus, Saima Lehmus komedia mykkäelokuva, tuhoutunut
1922
Anna-Liisa[12] Teuvo Puro Helmi Lindelöf, Saima Lehmus, Mimmi Lähteenoja melodraama mykkäelokuva, ensimmäinen suomalainen lapsilta kielletty elokuva
Finlandia[13] Erkki Karu dokumentti mykkäelokuva, ulkoministeriön tilaama esittelyelokuva suomesta
Kihlaus[14] Teuvo Puro Martti Tuukka, Annie Mörk, Iisakki Lattu komedia mykkäelokuva
Kun isällä on hammassärky[15] Erkki Karu Aku Käyhkö, Naimi Kari, Martti Tuukka komedia mykkäelokuva
Rakkauden kaikkivalta – Amor omnia[16] Konrad Tallroth Ida Brander, Konrad Tallroth, Eugen Kopkin melodraama mykkäelokuva
1923
Koskenlaskijan morsian[17] Erkki Karu Konrad Tallroth, Heidi Korhonen, Jaakko Korhonen draama mykkäelokuva
Nummisuutarit[18] Erkki Karu Axel Slangus, Aku Käyhkö, Alarik Korhonen komedia mykkäelokuva
Rautakylän vanha parooni[19] Carl Fager Einar Rinne, Naimi Kari, Adolf Lindfors draama mykkäelokuva
1924
Kihlauskylpylä eli Drittelin herrasväki kesää viettämässä[20] Yrjö Nyberg Sally Friberg, Uuno Laakso, Rurik Ekroos komedia mykkäelokuva, melkein kokonaan tuhoutunut
Myrskyluodon kalastaja[21] Erkki Karu Wilho Ilmari, Irja Lindström, Alarik Korhonen, Axel Slangus draama, rikos mykkäelokuva
Polyteekkarifilmi[22] "herra Lindroos", Karl Fager Rurik Ekroos, Emil Lindh, Kirsti Suonio, Edda von Bidder-Ehrnrooth komedia mykkäelokuva, tehty tukemaan Suomen joukkuetta Pariisin olympialaisiin
Suursalon häät[23] Konrad Tallroth Oiva Soini, Heidi Blåfield-Korhonen, Katri Rautio draama mykkäelokuva
1925
Pohjalaisia[24] Jalmari Lahdensuo Oiva Soini, Simo Kaario, Hannes Närhi draama mykkäelokuva
Ruotsin kuningas Suomessa[25] Kurt Jäger ajankohtaisdokumentti mykkäelokuva, tuhoutunut
Suvinen satu[26] Erkki Karu Wilho Ilmari, Sven Hildén, Maire Heide, Volmar Neiro komedia mykkäelokuva, säilynyt vain osittain
1926
Kyllä kaikki selviää[27] Oscar Tengström Birgit Sergelius, Favo Walters, Leo Golowin, Oscar Tengström komedia mykkäelokuva, tuhoutunut
Meren ja lemmen aallot[28] Uuno Hirvonen Annie Mörk, Aku Käyhkö, Ellen Sylvin, Elo Kuosmanen komedia mykkäelokuva, tuhoutunut Adams Filmin varastopalossa 1959
Meren kasvojen edessä[29] Teuvo Puro Ilmari Unho, Axel Slangus, Kaarlo Kytö draama mykkäelokuva
Murtovarkaus[30] Harry Roeck Hansen, Erkki Kivijärvi Joel Rinne, Kaisa Leppänen, Ester Roeck-Hansen draama mykkäelokuva
1927
Ei auta itku markkinoilla[31] Uuno Eskola Uuno Eskola, Helge Ranin, Saara Ranin, Rakel Tarpila draama mykkäelokuva, tuhoutunut
Elämän maantiellä[32]2 Kurt Jäger, Ragnar Hartwall Halvar Lindholm, Lia Lae, Eric H. Broman draama mykkäelokuva
Muurmanin pakolaiset[33] Erkki Karu Gunnar Brygge, Jalmari Sauli, Ellen Sylvin, Heikki Valtonen draama, sota, historia mykkäelokuva
Noidan kirot[34] Teuvo Puro Hannes Närhi, Einar Rinne, Heidi Blåfield-Korhonen draama, kauhu mykkäelokuva
Runoilija muuttaa[35] Erkki Karu Uuno Laakso, Ossi Korhonen, Glory Renvall-Leppänen, Birgit Sergelius komedia mykkäelokuva
Vaihdokas[36] Teuvo Puro Ilmari Unho, Helmi Lindelöf, Hilja Jorma draama mykkäelokuva, Teuvo Puron viimeinen ohjaus
Villilintujen parissa[37] Heikki Aho Lennart Segerstråle luontodokumentti mykkäelokuva, säilynyt osittain
1928
Lumisten metsien mies[38] Uuno Eskola Simo Kaario, Viljo Hurme, Toivo Ellenberg draama, urheilu mykkäelokuva, tuhounut lukuun ottamatta lyhyttä katkelmaa
Miekan terällä[39] Kalle Kaarna Hannes Närhi, Eero Leväluoma, Joel Rinne, Elsa Turakainen draama, sota mykkäelokuva, vuoden 1928 menestynein kotimainen elokuva, tuhoutunut lopullisesti Adams Filmin tulipalossa 1959
Nuori luotsi[40] Erkki Karu Lillan Järnefelt, Joel Rinne, Sven Hildén, Paavo Costiander draama, romantiikka mykkäelokuva
Tukkijoella[41] Axel Slangus, Wilho Ilmari Urho Somersalmi, Ellen Sylvin, Mary Spennert-Hannikainen, Kirsti Suonio komedia mykkäelokuva
1929
Juhla meren rannalla[42] Kalle Kaarna Yrjö Tuominen, Heidi Blåfield, Urho Somersalmi, Kaarlo Angerkoski melodraama mykkäelokuva, tuhoutunut Adams Filmin tulipalossa 1959
Korkein voitto[43] Carl von Haartman Carl von Haartman, Kerstin Nylander, Aku Korhonen, Erik Fröling draama, jännitys, romantiikka mykkäelokuva
Meidän poikamme[44] Erkki Karu Helge Ranin, Reino Volanen, Axel Slangus, Uuno Montonen draama, komedia mykkäelokuva, vuoden 1929 menestynein kotimainen elokuva
Mustalaishurmaaja[45] Valentin Vaala Theodor Tugai, Hanna Taini, Meri Hackzell, Alli Riks melodraama mykkäelokuva
Mustat silmät[46] Valentin Vaala Theodor Tugai, Regina Ekroth, Valentin Vaala melodraama mykkäelokuva, Valentin Vaala tuhosi elokuvan ainoan negatiivin heittämällä sen mereen, elokuvasta on säilynyt katkelmia
Neiti Nimismies[47] Eino Salmelainen Helge Ranin, Simo Kaario, Toppo Elonperä, Kalle Kirjavainen mykkäelokuva, esitettiin ensimmäisen kerran julkisesti Tampereen elokuvajuhlilla vuonna 2008
Suomen metsät ja metsätalous[48] Olli Heikinheimo, Torsten Rancken dokumentti mykkäelokuva
Työn sankarilaulu[49] Kalle Kaarna Kalle Kaarna, Einar Rinne, Urho Somersalmi, Kaarlo Angerkoski melodraama mykkäelokuva, tuhoutunut Adams Filmin tulipalossa 1959


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117380
  2. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117244
  3. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117247
  4. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117234
  5. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117233
  6. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/107922
  7. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/145630
  8. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117248
  9. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117251
  10. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117253
  11. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117249
  12. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117257
  13. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/111309
  14. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117252
  15. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117312
  16. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117263
  17. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117264
  18. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/107932
  19. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117268
  20. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117329
  21. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117317
  22. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/156792
  23. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117314
  24. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117362
  25. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117361
  26. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117330
  27. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117366
  28. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117330
  29. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117387
  30. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117374
  31. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117416
  32. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/11742
  33. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117393
  34. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117395
  35. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/114492
  36. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117419
  37. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117420
  38. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117446
  39. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117426
  40. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/105525
  41. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117424
  42. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117464
  43. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117448
  44. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117434
  45. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117463
  46. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117436
  47. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/684481
  48. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/157203
  49. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/117459

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]