Heikki Aho

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee valokuvaaja ja elokuvaaja Heikki Ahoa. Samannimisestä jalkapalloilijasta katso Heikki Aho (jalkapalloilija).
Heikki Aho.jpg
Syntymäaika 29. toukokuuta 1895
Syntymäpaikka Hausjärvi
Kuolinaika 27. huhtikuuta 1961 (65 vuotta)
Kuolinpaikka Helsinki
Ammatti valokuvaaja, elokuvaaja, elokuvaohjaaja
Aiheesta muualla
Elonet

Heikki Taavetti Aho (29. toukokuuta 1895 Hausjärvi27. huhtikuuta 1961 Helsinki) oli suomalainen valokuvaaja ja elokuvaaja.

Heikki Aho oli Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin esikoispoika. Hän syntyi Hausjärvellä mutta varttui Aholassa, Järvenpäässä. Hänellä oli pikkuveli Antti Aho ja velipuoli Björn Soldan.

Aho opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa 1910-luvulla ja sittemmin Dresdenissä Saksassa. Samalta matkalta hän löysi vaimonsa, latvialaissyntyisen Dinah’n ja pari vihittiin vuonna 1923

Ahoa kiinnosti erityisesti kuvan teoreettinen ja tekninen tutkimus. Hän perusti 1925 velipuolensa Björn Soldanin kanssa Aho & Soldan -yhtiön, joka tuotti ja kuvasi yli 300 elokuvaa. Ahon itsensä ohjaamat elokuvat olivat pääosin dokumenttielokuvia, mutta yhtiön tuottamien elokuvien joukussa oli joitakin fiktiivisiäkin elokuvia, kuten Nyrki Tapiovaaran ohjaama, Juhani Ahon romaaniin perustuva Juha[1].

Valokuvauksen alalla Aho ja Soldan keskittyivät sekä dokumentaariseen että taidevalokuvaukseen. Julkisuuteen he toivat vuosien aikana tuhansia valokuvia, joita on ollut esillä lukuisissa aikakauslehdissä ja näyttelyissä.

Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata -dokumentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata on Peter von Baghin ohjaama dokumenttielokuva vuodelta 2011. Elokuva kertoo Juhani Ahon suvun tarinaa 1800-luvun lopulta kohti nykyaikaa. Keskeisiä henkilöitä elokuvassa ovat Juhani Aho, hänen vaimonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt ja Ahon lapset Heikki Aho ja Björn Soldan. Kolmatta sukupolvea edustaa Juhani Ahon lapsenlapsi valokuvaaja Claire Aho.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.