Luettelo 1990-luvun suomalaisista elokuvista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elokuva Suomessa
Finland film clapperboard.svg
Suomalaiset elokuvat vuosikymmenittäin
1900- ja 1910-luku
1920-luku
1930-luku
1940-luku
1950-luku
1960-luku
1970-luku
1980-luku
1990-luku
2000-luku
2010-luku
Muut luettelot
Kadonneet elokuvat
Kalleimmat elokuvat
Katsotuimmat elokuvat
Sotaelokuvat

Luettelo Suomessa tuotetuista elokuvista julkaisuvuoden mukaan. Aakkosellisesta luettelosta elokuvista katso Luokka:Suomalaiset elokuvat

Vuosilta 1990-1999 Suomen kansallisfilmografiassa on 178 elokuvaa.[1] Eniten elokuvia ohjasi Ere Kokkonen, jonka Körmystä tai Turhapurosta kertovia elokuvia valmistui yhteensä 8 ja lisäksi hän ohjasi yhden Arto Paasilinna -filmatisoinnin. Seuraavaksi eniten ohjasi Aki Kaurismäki (kahdeksan elokuvaa), sitten Markku Lehmuskallio (kuusi elokuvaa) ja Pirjo Honkasalo, Claes Olsson ja Timo Koivusalo viisi elokuvaa kukin.[2]

Nimi Ohjaaja Näyttelijät Tyylilaji Huomioitavaa
1990
Amazon[3] Mika Kaurismäki Kari Väänänen, Minna Sovio draama, seikkailu kuvattu osittain Brasiliassa

Jussit (1991): paras äänitys: Jouko Lumme

Ameriikan raitti[4] Lauri Törhönen Kari Sorvali, Mari Rantasila, Jari Järvimaa draama, komedia kuvattu osittain Yhdysvalloissa
Amor ampuu ohi[5] Marjo Valve Sanna-Kaisa Palo, Kaija Pakarinen, Pertti Sveholm, Jarmo Mäkinen lyhytelokuva, komedia
Condom[6] Alvaro Pardo Pietro Steiner, Sarina Röhr, Reidar Palmgren draamadokumentti
I Hired a Contract Killer[7] Aki Kaurismäki Jean-Pierre Léaud, Margi Clarke draama, komedia Jussit (1990):

paras kuvaus: Timo Salminen

Kiljusen herrasväen uudet seikkailut[8] Matti Kuortti Jukka Sipilä, Miitta Sorvali komedia, lastenelokuva Jussit (1991):

tuottaja-Jussi: Heikki Takkinen

Porttikielto taivaaseen[9] Tapio Suominen Satu Silvo, Riikka Suikkari, Niina Nurminen draama
Rampe & Naukkis – kaikkien aikojen superpari[10] Hannu Seikkula Pirkka-Pekka Petelius, Aake Kalliala komedia
Raptori Moe![11] Hannu Peltomaa JuFo III, Izmo, Kaivo musiikkidokumentti kuvattu videolle
Rundi[12] Jouko Suikkari Vesku Tenhunen, Sami Rantanen, Jorma Kurki draama, rikos, komedia
Räpsy & Dolly eli Pariisi odottaa[13] Matti Ijäs Matti Pellonpää, Raija Paalanen, Kari Väänänen draama, rikos Jussit (1990):

paras miespääosa: Matti Pellonpää

Tulitikkutehtaan tyttö[14] Aki Kaurismäki Kati Outinen, Elina Salo, Esko Nikkari, Vesa Vierikko draama Jussit (1991):

paras ohjaus: Aki Kaurismäki
paras naispääosa: Kati Outinen
paras naissivuosa: Elina Salo
paras miessivuosa: Esko Nikkari

Berliinin elokuvajuhlat (1990):
kansainvälisen evankelisen elokuvaraadin Interfilmin pääpalkinto
kansainvälisen katolisen filmiraadin OCIC:n kunniamaininta

Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla[15] Pertti Melasniemi Vesa-Matti Loiri, Olavi Ahonen, Spede Pasanen, Simo Salminen komedia
Vääpeli Körmy ja marsalkan sauva[16] Ere Kokkonen Heikki Kinnunen, Pekka Huotari, Pertti Koivula, Jukka Puotila sotilasfarssi
Yksinteoin[17] Pekka Lehto Jussi Parviainen draamadokumentti
Ystävät, toverit[18] Rauni Mollberg Mikk Mikiver, Stina Ekblad, Hannu Lauri draama, sota Jussit (1990):

paras lavastus: Tom Hamberg

1991
Daddy and the Muscle Academy[19] Ilppo Pohjola Shelton Jacobs, Tom of Finland lyhytelokuva, dokumentti Jussit (1992):

erikois-Jussi: työryhmä

Iskelmäprinssi[20] Juha Tapaninen Mart Sander, Saija Hakola komedia, musiikki Jussit (1992):

paras miessivuosa: Werner Bros. -yhtye
paras musiikki: Juha Tapaninen ja työryhmä
paras lavastus: Risto Karhula

Kinescope[21] Eino Ruutsalo kokeellinen elokuva, lyhytelokuva Eino Ruutsalon viimeinen ohjaus
Kuutamosonaatti 2: Kadunlakaisijat[22] Olli Soinio Soli Labbart, Kari Sorvali, Mikko Kivinen kauhu, komedia
Missä on Musette?[23] Veikko Nieminen, Jarmo Vesteri Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Aki Kaurismäki, Samuel Fuller dokumentti, lyhytelokuva kuvattu videolle

osallistui Berliinin elokuvajuhlille

Muuttolinnun aika[24] Anssi Mänttäri Antti Litja, Hanna Manu, Kari Heiskanen draama, komedia Jussit (1992):

paras käsikirjoitus: Anssi Mänttäri

Mysterion[25] Pirjo Honkasalo, Eira Mollberg Külliki Rannu dokumentti
Party[26] Christian Lindblad Marika Parkkomäki, Nicke Lignell lyhytelokuva, draama
Pirtua, pirtua[27] Visa Mäkinen Martti Kainulainen, Ahti Kuoppala, Matti Mäntylä draama, rikos Visa Mäkisen viimeinen elokuva
Rölli – hirmuisia kertomuksia[28] Olli Soinio Allu Tuppurainen, Sari Mällinen lastenelokuva, fantasia Jussit (1992):

paras naissivuosa: Sari Mällinen
paras pukusuunnittelu: Mila Niemi
paras maskeeraus: Mila Niemi

Technicolormies[29] Juha Tapaninen Juha Tapaninen dokumentti tehty videolle
Uppo-Nalle[30] Raili Rusto Maria Liljelund, Jarmo Koski lastenelokuva
Uuno Turhapuro herra Helsingin herra[31] Ere Kokkonen Vesa-Matti Loiri, Marajtta Raita, Spede Pasanen, Simo Salminen komedia
Veljet - Kertomus Sielun veljien maallisesta vaelluksesta[32] Tahvo Hirvonen Ismo Alanko, Jukka Orma, Alf Forsman, Jouko Hohko dokumentti
Viiva vinita - tavallisen ihmisen museo[33] Timo Linnasalo Irma Junnilainen, Erkki Haapanen, Minna Kivelä draama Jussit (1991):

paras naispääosa: Irma Junnilainen

Vääpeli Körmy ja vetenalaiset vehkeet[34] Ere Kokkonen Heikki Kinnunen, Pentti Siimes, Tom Pöysti, Vesa Vierikko sotilasfarssi
Zombie ja Kummitusjuna[35] Mika Kaurismäki Silu Seppälä, Marjo Leinonen, Matti Pellonpää draama Jussit (1992):

paras ohjaus: Mika Kaurismäki
paras kuvaus: Olli Varja
paras miespääosa: Silu Seppälä

osallistui Berliinin elokuvajuhlille

1992
Back to the USSR – takaisin Ryssiin[36] Jari Halonen Jorma Tommila, Taisto Reimaluoto, Jouko Turkka draama, komedia
Bring the Beat Back![37] Hannu Puttonen musiikkidokumentti
Boheemielämää[38] Aki Kaurismäki Matti Pellonpää André Wilms Kari Väänänen Evelyne Didi draama, komedia Jussit (1993):

paras ohjaus: Aki Kaurismäki

Berliinin elokuvajuhlat (1992): kansainvälisen arvostelijain liiton FIPRESCI:n palkinto

European Film Awards (1992):
miespääosa-Felix: Matti Pellonpää
miessivuosa-Felix: André Wilms

Kaivo[39] Pekka Lehto Merja Larivaara, Auvo Vihro, Liisamaija Laaksonen, Martti Suosalo draama Jussit (1993):

paras naispääosa: Merja Larivaara
paras naissivuosa: Liisa-Maija Laaksonen
paras kuvaus: Esa Vuorinen

Kauhun millimetrit[40] Ilari Nummi Tiina Tenhunen, Katja Krohn, Tarja-Tuulikki Tarsala kauhu
Kuka on Joe Louis?[41] Juha Rosma Ilkka Heiskanen, Anna Majcher, Vesa-Matti Loiri draama
Koskenkorva Cowboys[42] Tuija Murtovaara Ville Marjanen, Mikko Nikkola, Samuli Edelmann lyhytelokuva, draama, nuoriso
Matias Keskisen kuviteltu elämä[43] Veli Granö, Matias Keskinen Pekko Mörö, Ragni Grönblom, Matias Keskinen dokumentti
Mestari[44] Anssi Mänttäri Kari Väänänen, Eeva-Maria Mutka draama, komedia
Minä olen - Elokuva tundralla asuvien ihmisten taiteesta: Esihistoria ja kohtaaminen[45] Markku Lehmuskallio Markku Lehmuskallio dokumentti Jussit (1993):

erikois-Jussi Markku Lehmuskallio

Minä olen - Elokuva tundralla asuvien ihmisten taiteesta: Nykytaide[46] Markku Lehmuskallio dokumentti Jussit (1993):

erikois-Jussi Markku Lehmuskallio

Mulla ei ole mitään[47] Mika Taanila Kauko Röyhkä dokumentti
Papukaijamies[48] Veikko Nieminen Eetu Hilkamo, Kari Väänänen, Matti Pellonpää lyhytelokuva, lastenelokuva
Pilkkuja ja pikkuhousuja[49] Matti Ijäs Paavo Pentikäinen, Mikko Reitala, Kristiina Elstelä draama, komedia Jussit (1993):

paras miespääosa: Paavo Pentikäinen

Takapihan sankarit[50] Panu Pohjola Tuomas Petelius, Antti Rimminen lyhytelokuva, lastenelokuva
Tuhlaajapoika[51] Veikko Aaltonen Hannu Kivioja, Esko Salminen, Leea Klemola draama Jussit (1993):

paras elokuva
paras käsikirjoitus: Iiro Küttner
paras musiikki: Mauri Sumén
paras miessivuosa: Esko Salminen

Uuno Turhapuro – Suomen tasavallan herra presidentti[52] Ere Kokkonen Vesa-Matti Loiri, Tapio Hämäläinen, Spede Pasanen, Simo Salminen komedia
Varpusen suudelma[53] Claes Olsson Carl-Gustaf Wentzel, Silva Lillrank lyhytelokuva, draama
Veturimiehet heiluttaa[54] Kari Paljakka Santeri Kinnunen, Samuli Edelmann draama
Viimeinen kesä[55] Peter von Bagh dokumentti
Vääpeli Körmy ja etelän hetelmät[56] Ere Kokkonen Heikki Kinnunen, Kalevi Kahra, Tom Pöysti, Vesa Vierikko sotilasfarssi
1993
1939[57] Peter von Bagh Veikko Lavi, Matti Kuusi, Helvi Hämäläinen, Eila Pennanen dokumenttielokuva
Akvaariorakkaus[58] Claes Olsson Tiina Lymi, Nicke Lignell draama Jussit (1993):

paras naispääosa: Tiina Lymi
paras musiikki: Yari
paras lavastus: Minna Santakari

Goodbye Gibraltar[59] Ulrika Bengts Hellen Willberg, Antti Reini lyhytelokuva
Harjunpää ja kiusantekijät[60] Åke Lindman Kari Heiskanen, Riitta Havukainen, Sara Paavolainen, Tom Pöysti draama, rikos Jussit (1994):

paras naissivuosa: Sara Paavolainen

Hysteria[61] Pekka Karjalainen Sam Huber, Carmen Mikiver komedia, road-movie Jussit (1994):

debytantti-Jussi: Sam Huber

Isä meidän[62] Veikko Aaltonen Hannu Kivioja, Martti Katajisto, Elina Hurme draama Jussit (1994):

paras ohjaus: Veikko Aaltonen
paras kuvaus: Olavi Tuomi
paras miespääosa: Hannu Kivioja

Berliinin elokuvajuhlat (1994): kansainvälisen Art House -elokuvateattereiden liiton CICAE:n palkinto

Kili kali[63] Esa Illi Antti Reini, Leea Klemola lyhytelokuva Tampereen lyhytelokuvajuhlat (1994) kotimaisen kilpailun erikoispalkinto
Kuolema käy kuusi beessä[64] Mika Ripatti Inkeri Nylund, Miitta Sorvali lyhytelokuva, komedia, kauhu
The Last Border - viimeisellä rajalla[65] Mika Kaurismäki Jolyon Baker, Kari Väänänen, Matti Pellonpää science-fiction
Marraskuun harmaa valo[66] Anssi Mänttäri Esko Salminen, Hannele Lauri draama, rikos
Matokuningas[67] Hannu Tuomainen Jussi Sarvikivi, Peter Franzén, Mikko Nousiainen, Oskari Katajisto lyhytelokuva, draama
Olen aito suomalainen, ammuu![68] Claes Olsson Rea Mauranen, Tomi Salmela, Miina Äkkijyrkkä lyhytelokuva, dokumentti
Onnen maa[69] Markku Pölönen Pertti Koivula, Taisto Reimaluoto, Katariina Kaitue draama, komedia Jussit (1994):

paras elokuva
paras käsikirjoitus: Markku Pölönen
paras miessivuosa: Veikko Tiitinen
paras lavastus: Minna Santakari

Onnen pyörät[70] Marita Hällfors Reese Rönkönharju, Minna Heikkinen dokumentti, road-movie
Pekko Aikamiespojan poikamiesaika[71] Sina Kujansuu Timo Koivusalo, Satu Silvo komedia
Poron hahmossa pitkin taivaankaarta...[72] Markku Lehmuskallio Markku Lehmuskallio, Anastasia Lapsui dokumentti
Ripa ruostuu[73] Christian Lindblad Sam Huber, Mari Vainio komedia Jussit (1994):

debytantti-Jussi: Sam Huber

Ristilukki[74] Arto Lehkamo Henna Hyttinen, Kari Toivonen, Aarno Sulkanen, Juha Veijonen draama, rikos
Romanovin kivet[75] Aleksi Mäkelä Samuli Edelmann, Santeri Kinnunen toiminta, rikos Jussit (1994):

paras äänisuunnittelu: Paul Jyrälä

Routasydän[76] Tuomas Sallinen Mats Långbacka, Katja Kiuru draama, toiminta
Sanokaa mitä näitte[77] Kiti Luostarinen Kiti Luostarinen lyhytelokuva, dokumentti
Tallinnan pimeys[78] Ilkka Järvi-Laturi Ivo Uukkivi, Milena Gulbe komedia, rikos
Tanjuska ja 7 perkelettä[79] Pirjo Honkasalo dokumentti Jussit (1994):

erikois-Jussi: Pirjo Honkasalo

Uuno Turhapuron poika[80] Spede Pasanen Vesa-Matti Loiri, Jukka Puotila komedia
Virtaset ja Kekkonen[81] Pekka Mandart Tiina Pirhonen, Kari Sorvali draama, komedia
Äidin tyttö[82] Kari Paljakka Liisa Mustonen, Liisamaija Laaksonen, Tapani Perttu melodraama
1994
Aapo[83] Tero Jartti Taisto Reimaluoto, Ulla Koivuranta, Martti Suosalo sota, draama
Anita[84] Peter Lindholm Liisa Mustonen, Pirkka-Pekka Petelius, Taneli Mäkelä draama, rikos Jussit (1995):

paras leikkaus: Peter Lindholm

Avuton Anna[85] Marjo Valve Anna Walve, Kirsikka Tykkyläinen lyhytelokuva, lastenelokuva
Esa ja Vesa – auringonlaskun ratsastajat[86] Aleksi Mäkelä Santeri Kinnunen, Juha Veijonen toiminta, komedia Jussit (1995):

paras ohjaus: Aleksi Mäkelä
paras miespääosa: Juha Veijonen

Kadotettu paratiisi[87] Markku Lehmuskallio Pekka Milonoff dokumentti, kansantieteellinen elokuva
Kaikki pelissä[88] Matti Kassila Esko Salminen, Hannele Lauri, Jukka Puotila jännitys, rikos
Kissan kuolema[89] Raimo O Niemi Marja Pyykkö, Kalle Ahola, Helena Vierikko draama, nuoriso Jussit (1995):

paras naissivuosa: Helena Vierikko

Leningrad Cowboys Meet Moses[90] Aki Kaurismäki Matti Pellonpää, Kari Väänänen, André Wilms komedia, road-movie
Matka on pitkä[91] Liisa Helminen Tuukka Pasanen, Tuuli Savela dokumentti
Paratiisin lapset[92] Rauni Mollberg Tatjana Vasileva, Helge Herala, Heikki Kinnunen komedia
Pekko ja poika[93] Timo Koivusalo Timo Koivusalo, Satu Silvo, Kalle Wallin komedia
Pidä huivista kiinni, Tatjana[94] Aki Kaurismäki Kati Outinen, Matti Pellonpää, Kirsi Tykkyläinen komedia, road-movie Jussit (1995):

paras tuottaja: Aki Kaurismäki
paras kuvaus: Timo Salminen

Rosa Was Here[95] Kaija Juurikkala Sanna Liljander, Oula Kitti, Soili Niemi lyhytelokuva, road-movie, nuoriso
Tigrero – elokuva joka ei valmistunut[96] Mika Kaurismäki Samuel Fuller, Jim Jarmusch dokumentti Berliinin elokuvajuhlat (1994): kansainvälisen kriitikoiden liiton FIPRESCI:n palkinto

Elokuvasta on tehty ulkomaiseen levitykseen myös alle tunnin mittainen versio

Total Balalaika Show[97] Aki Kaurismäki Leningrad Cowboys, Aleksandrovin yhtye dokumentti, musiikki
Työttömän pöytäkirja[98] Kanerva Cederström Lea Vanajas dokumentti
Uuno Turhapuron veli[99] Hannu Seikkula Esko Salminen, Anu Hälvä, Tapio Hämäläinen, Spede Pasanen, Simo Salminen komedia elokuvassa ei ole mukana muissa "Uuno Turhapuro" -elokuvissa pääosaa esittänyttä Vesa-Matti Loiria
Vääpeli Körmy – taisteluni[100] Ere Kokkonen Heikki Kinnunen, Kalevi Kahra, Pentti Siimes, Vesa Vierikko sotilasfarssi
Äidinkasvot[101] Virke Lehtinen Marko Nyykooli, Anna-Mari Valkonen dokumentti
1995
Yemanján tyttäret[102] Pia Tikka Petra Karjalainen draama suomalais-brasilialainen yhteistuotanto
Tunturin testamentti[103] Paul-Anders Simma John Andreas Utsi, Angelin Tytöt dokumentti
Kaupunkisinfonia[104] Heikki Ahola, Johnny Webster, Yrjö Nieminen, Outi Kaasinen, Ulrika Bengts, Ilkka Mertsola, Mika Taanila, Roosa Toivonen Paavo Väyrynen, Toimi Kankaanniemi, Elisabeth Rehn dokumentti elokuva koostuu useista episodeista
Kivenpyörittäjän kylä[105] Markku Pölönen Martti Suosalo, Henrika Andersson, Matti Varjo draama, komedia Jussit (1996):

paras elokuva
paras ohjaus: Markku Pölönen
paras miessivuosa: Matti Varjo

Kummeli Stories[106] Matti Grönberg Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen, Heikki Hela, Mari Turunen, Heikki Vihinen komedia
Lipton Cockton in the Shadows of Sodoma[107] Jari Halonen Jorma Tommila, Tarja-Tuulikki Tarsala, Hannu Huuska, Outi Mäenpää toiminta, science fiction Jussit (1996):

paras lavastus ja kuvasuunnittelu: Jukka Uusitalo, Ilmari Hakala ja Jouni Nikkanen

Lotat[108] Taru Mäkelä Aino Meriläinen, Aini Kaprio dokumentti
Luokkakuva[109] Ilkka Ruuhijärvi, Ulla Turunen dokumentti
Kasvoton mies[110] Lauri Törhönen Tom Pöysti, Jonna Järnefelt draama, rikos
Muusikon valinta[111] Heikki Ortamo Sökö Kaukoranta, Minna Turunen lyhytelokuva, komedia, science-fiction
Partituurin taikapiiri[112] Virke Lehtinen Uusi Helsinki -kvartetti lyhytelokuva, dokumentti
Pekko ja massahurmaaja[113] Timo Koivusalo Timo Koivusalo, Satu Silvo, Tapio Liinoja komedia
Suolaista ja makeaa[114] Kaisa Rastimo Päivi Akonpelto, Petri Hanttu romanttinen komedia Jussit (1996):

paras naispääosa: Päivi Akonpelto
paras äänisuunnittelu: Pietari Koskinen

Tyttöjä ja jäätelöä[115] Perttu Leppä Mikko Hakola, Vappu Pimiä lyhytelokuva, komedia, nuoriso
Vampira[116] Mika J. Ripatti Maila Nurmi dokumentti
Viimeiset liiviläiset?[117] Mikko Piela dokumentti
1996
Aatamin poika[118] Heikki Veijola Meri Nenonen, Ari-Kyösti Seppo lyhytelokuva, televisioelokuva
Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä[119] Ere Kokkonen Kalevi Kahra, Santeri Kinnunen, Ahti Kuoppala, Maija-Liisa Peuhu komedia
Isältä pojalle[120] Peter Lindholm Tommi Korpela, Marika Parkkomäki draama, rikos
Joulubileet[121] Jari Halonen Jorma Tommila, Antti Reini, Rauno Juvonen, Oiva Lohtander draama, rikos Jussit (1997):

paras miespääosa: Jorma Tommila
paras miessivuosa: Oiva Lohtander

Kauas pilvet karkaavat[122] Aki Kaurismäki Kati Outinen, Kari Väänänen draama, komedia Jussit (1997):

paras elokuva
paras ohjaus: Aki Kaurismäki
paras käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
paras naispääosa: Kati Outinen
paras naissivuosa: Elina Salo

Pekko ja muukalainen[123] Timo Koivusalo Timo Koivusalo, Satu Silvo komedia
Merisairas[124] Veikko Aaltonen Bob Peck, Katrin Cartlidge draama, jännitys Jussit (1997):

paras kuvaus: Olavi Tuomi
paras äänisuunnittelu: Risto Iissalo

Minne tuuli puhaltaa[125] Jouni Hiltunen Juha Föhr, Ahti Rantanen, Arto Ali-Eskola lyhytelokuva, dokumentti
Synti - dokumentti jokapäiväisistä rikoksista[126] Susanna Helke, Virpi Suutari Risto Helke lyhytelokuva, dokumentti Kritiikin kannukset (1996): Susanna Helke ja Virpi Suutari
Tallinnan tuhkimo[127] Pirjo Honkasalo, Marja Pensala Tiiu Silves dokumentti
Tie naisen sydämeen[128] Pekka Parikka Timo Torikka, Satu Silvo, Peter Franzén komedia, toiminta
Tomas[129] Raimo O Niemi Arttu Kapulainen, Janika Jokela draama, nuoriso Jussit (1997):

debytantti-Jussi: Arttu Kapulainen

Urpo & Turpo[130] Liisa Helminen, Marjut Rimminen Liina Tennosaar, Reio Kessel animaatio, lastenelokuva
Yöjuna[131] Arto Lehkamo Santeri Kinnunen, Åke Lindman, Vera Kiiskinen, Pirkko Mannola jännitys
1997
Anna[132] Markku Lehmuskallio, Anastasia Lapsui Pekka Milonoff lyhytelokuva, dokumentti
Daavid - tarinoita kunniasta ja häpeästä[133] Taru Mäkelä Seela Sella dokumentti
Dostojevskia lukiessa[134] Lauri Törhönen Ville Virtanen, Sanna-Kaisa Palo, Anna-Elina Lyytikäinen lyhytelokuva
Hyvän tekijät[135] Markus Nummi Kaisu Kurki, Elina Knihtilä, Peter Franzén komedia
Juhannustarinoita[136] Esa Illi Päivi Akonpelto, Kai Lehtinen lyhytelokuva, draama
Jäänmurtaja[137] Heikki Kujanpää Sampo Borgar, Antti Raivio, Siiri Nordin, Tommi Korpela komedia, nuoriso, urheilu
Kummeli Kultakuume[138] Matti Grönberg Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen, Heikki Hela komedia
Lunastus[139] Olli Saarela Kari Heiskanen, Jussi Puhakka draama, sota Jussit (1998):

paras ohjaus: Olli Saarela
paras käsikirjoitus: Olli Saarela ja Heikki Vuento
paras miespääosa: Kari Heiskanen
paras musiikki: Tuomas Kantelinen
paras lavastus: Risto Karhula
paras pukusuunnittelu: Tiina Kaukanen

Minerva[140] Simo Halinen Mikko Reitala, Vera Kiiskinen lyhytelokuva, draama
Naisenkaari[141] Kiti Luostarinen Eeva-Maija Haukinen, Susanna Vasara, Kiti Luostarinen dokumentti Tampereen elokuvajuhlat (1997): pääpalkinto kotimaisten yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa sekä yleisöpalkinto
Neitoperho[142] Auli Mantila Leea Klemola, Elina Hurme, Jari Hietanen trilleri Jussit (1998):

paras naispääosa: Leea Klemola
paras naissivuosa: Rea Mauranen

Palkkasoturi[143] Anssi Mänttäri Ilkka Heiskanen, Martti Suosalo, Kari Heiskanen draama Jussit (1998):

paras miessivuosa: Martti Suosalo

Pekko ja unissakävelijä[144] Timo Koivusalo Timo Koivusalo, Satu Silvo komedia
Ruusutarha[145] Maria Ruotsala Irina Björklund, Julia Kärnä lyhytelokuva
Sagojogan ministeri[146] Paul-Anders Simm Anna Maria Blind, Mikkel Gaup, Peo Grape komedia, sota, romantiikka Jussit (1998):

paras pukusuunnittelu: Tiina Kaukanen
paras lavastus: Risto Karhula

Sairaan kaunis maailma[147] Jarmo Lampela Joonas Bragge, Arttu Kapulainen draama, rikos, nuoriso Jussit (1998):

paras elokuva
paras kuvaus: Harri Räty
paras leikkaus: Kimmo Taavila

Urpo & Turpo 2[148] Liisa Helminen, Riho Unt Liina Tennosaar, Reio Kessel animaatio, lastenelokuva
Vaiennut kylä[149] Kari Väänänen Taisto Reimaluoto, Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko draama, rikos
Vedenalainen Islanti[150] Marko Röhr Kari Väänänen lyhytelokuva, dokumentti
Vääpeli Körmy ja kahtesti laukeava[151] Ere Kokkonen Heikki Kinnunen, Tom Pöysti, Vesa Vierikko sotilasfarssi
1998
Asphalto[152] Ilppo Pohjola Irina Björklund, Peter Franzén lyhytelokuva, kokeellinen elokuva
Eros ja Psykhe[153] Timo Linnasalo Heli Takala
Antti Reini, Kati Outinen
fantasia
Going to Kansas City[154] Pekka Mandart Mikko Nousiainen draama, nuoriso
Hiekkamorsian[155] Pia Tikka Liisi Tandefelt, Rui Polanah, Maria Järvenhelmi draama, road-movie
Ihanat naiset rannalla[156] Claes Olsson Marika Krook, Åsa Karlin, Nicke Lignell draama
Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies[157] Ere Kokkonen Vesa-Matti Loiri, Santeri Kinnunen, Spede Pasanen, Simo Salminen komedia
Karmapa - jumaluuden kaksi tietä[158] Arto Halonen Esko Salminen, Dalai-lama lyhytelokuva, dokumentti
Karmapa - matka maailman katolla[159] Arto Halonen Arto Halonen, Dalai-lama dokumentti dokumenttielokuva Karmapa - matka maailman katolla -elokuvan tekemisestä
Kulkurin taivas[160] Joona Tena Kalevi Haapoja, Turo Pajala lyhytelokuva, tv-elokuva
Kuningasjätkä[161] Markku Pölönen Pertti Koivula, Simo Kontio draama, komedia, tukkilaiselokuva Jussit (1999):

paras elokuva
paras ohjaus: Markku Pölönen
paras käsikirjoitus: Markku Pölönen
paras miespääosa: Pertti Koivula
paras miessivuosa: Peter Franzén

Poika ja ilves[162] Raimo O Niemi Konsta Hietanen draama, lastenelokuva Jussit (1999):

yleisöäänestyksessä vuoden paras elokuva

Poliisin poika[163] Tapio Piirainen Kai Lehtinen, Ari-Kyösti Seppo tv-elokuva
Säädyllinen murhenäytelmä[164] Kaisa Rastimo Ville Virtanen, Päivi Akonpelto draama
Tulennielijä[165] Pirjo Honkasalo Elena Leeve, Tiina Weckström, Elsa Saisio draama Jussit (1999):

paras naispääosa: Elena Leeve
paras naissivuosa: Tiina Weckström
paras kuvaus: Kjell Lagerroos
paras leikkaus: Michal Leszczyłowski ja Bernhard Winkler
paras musiikki: Richard Einhorn
paras äänisuunnittelu: Pekka Karjalainen ja Kauko Lindfors
paras lavastus: Tiina Makkonen
paras puvustus: Auli Turtiainen-Kinnunen ja Arja Könönen

Uhri - elokuva metsästä[166] Markku Lehmuskallio, Anastasia Lapsui Pekka Milonoff dokumentti
Valkoinen taivas[167] Susanna Helke, Virpi Suutari Natalia Maljukova lyhytelokuva, dokumentti
1999
Armon aika[168] Jaakko Pyhälä Niklas Åkerfelt, Minna Kokkonen, Anneli Sauli draama
Elämää itsemurhan jälkeen[169] Marita Hällfors dokumentti
Ensimmäiset 100 vuotta[170] Aito Mäkinen Lars Svedberg, Risto Orko dokumentti
Häjyt[171] Aleksi Mäkelä Samuli Edelmann, Juha Veijonen draama Jussit (2000):

paras miessivuosa: Kalevi Haapoja

Juha[172] Aki Kaurismäki Kati Outinen, Sakari Kuosmanen mykkäelokuva, draama Berliinin elokuvajuhlat (1999): kansainvälisen laatuelokuvateattereiden liiton kunniamaininta
Kulkuri ja joutsen[173] Timo Koivusalo Tapio Liinoja, Martti Suosalo elämäkertaelokuva, musiikki Jussit (2000):

paras miespääosa: Martti Suosalo

Lapin kullan kimallus[174] Åke Lindman Vesa Vierikko, Pirkka-Pekka Petelius, Lasse Pöysti draama
Miehen mitta[175] Jaakko Ilkka Virtanen Juhana Piha, Ulla Helin lyhytelokuva, dokumentti
Musta kissa lumihangella[176] Anu Kuivalainen dokumentti Tampereen elokuvajuhlat (1999): kotimaisen kilpailun pääpalkinto
Naisen logiikka[177] Spede Pasanen Spede Pasanen, Hannele Lauri komedia
Pikkusisar[178] Taru Mäkelä Vera Kiiskinen Kai Lehtinen Tarmo Ruubel draama, sota Jussit (2000):

paras puvustus: Merja Väisänen

Suomi-palkinto: Taru Mäkelä, Raija Talvio

Pitkä kuuma kesä[179] Perttu Leppä Unto Helo, Hanna-Mari Karhinen komedia, nuoriso, musiikki
Rakastin epätoivoista naista[180] Jarmo Lampela Juha Kukkonen, Maija Junno romanttinen komedia
Rakkaudella, Maire[181] Veikko Aaltonen Eeva Litmanen, Minna Haapkylä draama, jännitys Jussit (2000):

paras naispääosa: Eeva Litmanen
paras naissivuosa: Minna Haapkylä

Rikos & Rakkaus[182] Pekka Milonoff Kai Lehtinen, Tiina Lymi komedia, rikos
Rukajärven tie[183] Olli Saarela Peter Franzén, Irina Björklund sota Jussit (2000):

paras elokuva
paras ohjaus: Olli Saarela
paras kuvaus: Kjell Lagerroos
paras leikkaus: Jukka Nykänen
paras lavastus: Pertti Hilkamo
paras musiikki: Tuomas Kantelinen
paras äänisuunnittelu: Peter Nordström

Sata sukupolvea[184] Markku Tuurna dokumentti
Satumaa - Unto Monosen elämä ja tangot[185] Claes Olsson M. A. Numminen, Risto Kaskilahti dokumentti
Se Oikea - tarinoita rakkaudesta[186] Kiti Luostarinen lyhytelokuva, dokumentti
Silmä silmästä[187] Atro Lahtela Meri Nenonen, Jani Volanen, Jukka-Pekka Palo draama, kauhu
Sokkotanssi[188] Matti Ijäs Martti Suosalo, Walter Gröhn, Vesa-Matti Loiri draama, komedia Jussit (2000):

paras käsikirjoitus: Matti Ijäs

Sukkien euroelämää[189] John Webster John Webster dokumentti
Talossa on Saatana[190] Aleksi Mäkelä Vesa-Matti Loiri, Juha Veijonen, Pekka Huotari lyhytelokuva, tv-elokuva
The Real McCoy[191] Pekka Lehto Andy McCoy, Angela Nicoletti, Michael Monroe dokumentti, fiktio, musiikki
Trans-Siberia - Merkintöjä vankileireiltä[192] Kanerva Cederström Kanerva Cederström lyhytelokuva, dokumentti

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elokuvia yhteensä 178 Elonet. Viitattu 24.6.2018.
  2. Lauri Piispa ja Jorma Junttila: 1990-luku numeroina Elonet. 2013. Viitattu 24.6.2018.
  3. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/134270
  4. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/126335
  5. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/133696
  6. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/131486
  7. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/127320
  8. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/133947
  9. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/126339
  10. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/133707
  11. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/134840
  12. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/126344
  13. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/127357
  14. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/126334
  15. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/125190
  16. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/133701
  17. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/125286
  18. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/128906
  19. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/135148
  20. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/130501
  21. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/167106
  22. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/131118
  23. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/135248
  24. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/140691
  25. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/139515
  26. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/138500
  27. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/140722
  28. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/137872
  29. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/140692
  30. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/136623
  31. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/139307
  32. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/140720
  33. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/139513
  34. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/137101
  35. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/135079
  36. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/138303
  37. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/143050
  38. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/138209
  39. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/142127
  40. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/138663
  41. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/142522
  42. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/143501
  43. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/143694
  44. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/138356
  45. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/138311
  46. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/138320
  47. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/141952
  48. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/143484
  49. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/143079
  50. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/143477
  51. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/142539
  52. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/142527
  53. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/138066
  54. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/141520
  55. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/138561
  56. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/142531
  57. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/144519
  58. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/143084
  59. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/147896
  60. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/147896
  61. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/145433
  62. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/146933
  63. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/175983
  64. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/146096
  65. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/146083
  66. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/144655
  67. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/143799
  68. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/146467
  69. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/144431
  70. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/147899
  71. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/146456
  72. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/143884
  73. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/143417
  74. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/146092
  75. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/147716
  76. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/143880
  77. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/147375
  78. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/148603
  79. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/144309
  80. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/146140
  81. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/143487
  82. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/146136
  83. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/148549
  84. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/148012
  85. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/148614
  86. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/159479
  87. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/159331
  88. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/156824
  89. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/158553
  90. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/158553
  91. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/147597
  92. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/159410
  93. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/160147
  94. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/147864
  95. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/148537
  96. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/148545
  97. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/157016
  98. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/158595
  99. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/158785
  100. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/159425
  101. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/157049
  102. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/157049
  103. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/161325
  104. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/162284
  105. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/160962
  106. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/163978
  107. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/162091
  108. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/163737
  109. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/169981
  110. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/161271
  111. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/163872
  112. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/161762
  113. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/163614
  114. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/161236
  115. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/161764
  116. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/164117
  117. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/162222
  118. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/169779
  119. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/170297
  120. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/165678
  121. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/170047
  122. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/165103
  123. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/169785
  124. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/166688
  125. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/169987
  126. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/167061
  127. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/164996
  128. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/168029
  129. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/165670
  130. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/167978
  131. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/168801
  132. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/173919
  133. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/173981
  134. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/1477037
  135. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/172436
  136. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/172174
  137. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/174084
  138. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/174350
  139. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/172410
  140. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/172985
  141. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/171976
  142. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/173868
  143. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/172405
  144. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/174369
  145. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/171971
  146. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/172137
  147. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/172167
  148. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/174416
  149. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/171494
  150. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/174258
  151. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/172988
  152. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/738223
  153. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/744003
  154. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/711677
  155. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/710026
  156. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/174527
  157. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/714580
  158. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/174912
  159. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/711393
  160. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/175108
  161. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/174820
  162. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/742024
  163. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/838352
  164. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/711827
  165. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/175835
  166. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/740110
  167. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/175079
  168. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/836479
  169. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/872167
  170. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/909474
  171. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/837131
  172. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/863736
  173. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/869821
  174. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/898664
  175. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/879026
  176. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/876734
  177. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/885289
  178. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/912559
  179. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/873914
  180. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/873527
  181. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/899942
  182. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/866348
  183. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/838336
  184. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/905276
  185. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/911788
  186. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/885298
  187. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/902505
  188. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/872385
  189. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/879029
  190. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/917052
  191. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/879974
  192. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/904467

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]