Ruuvimies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruuvimies
Jukki (Kristo Salminen)
Jukki (Kristo Salminen)
Ohjaaja Jukka-Pekka Siili
Tuottaja Tomi Tuikkala
Säveltäjä Pekka Karjalainen
Kuvaaja Timo Heinänen
Leikkaaja Paavo Eskelinen
Pääosat Kristo Salminen
Esko Salminen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Yleisradio
Ensi-ilta 3. huhtikuuta 1995
Kesto 76 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Ruuvimies on Jukka-Pekka Siilin ohjaama suomalainen televisioelokuva vuodelta 1995. Psykologisen draaman[1] genreen kuuluva teos kertoo nuoren miehen uravalinnasta pienen perheyrityksen ja suuren telekommunikaatioyrityksen välillä.

Jukki Sikiö pääsee armeijasta siviiliin ja palaa kotiinsa, jossa hän alkaa työskennellä isänsä omistaman kiinnitystarvikealan tukkuyhtiön eli ruuvifirman palveluksessa. Toisaalta häntä houkuttaa ura Nokiassa, jonka nousukiito on juuri alkamassa. Eletään 1990-luvun puoltaväliä, ja vuosikymmenen alun lama on vaihtumassa nousukaudeksi. Myös Jukin kaveri Tommi tähtää Nokialle. Jukki joutuu ottamaan huomattavan vastuun perheensä yrityksessä, sillä hänen isänsä Rauno lähetetään alkoholismin takia hoitolaitokseen.

Pankilta riittää jonkin aikaa luottoa Sikiön ruuvifirmalle, mutta lopulta firma päätyy konkurssiin. Sopivaa ostajaa ei löydy. Ennen konkurssia Jukin täytyy irtisanoa firman sihteeri Sirpa, joka on kihlautunut firman varastonhoitajan Simon kanssa. Jukki pääsee Nokian koulutusohjelmaan, mutta ei koe sitä omaksi jutukseen ja luopuu koulutuspaikasta. Tommi on tahollaan päässyt saman ohjelman varasijalle ja saa yllätyksekseen Jukilta vapautuneen paikan.

Loppuratkaisuna ruuvifirma jatkaa toimintaansa tietyin muutoksin. Simosta tulee toimitusjohtaja ja Sirpa toteaa tyytyväisenä: "Sitä ollaan nyt taas niin toimitusjohtajaa että".

Ruuvimiehen rakkauskuviona on Jukin suhde blondiin nimeltä Heidi. Suhde rakoilee, sillä kumpikin osapuoli hakee suuntaa elämälleen. Heidi lähtee lyhyeksi aikaa Norjaan opiskelemaan Alexander-tekniikkaa. Jukin sisko Anne puolestaan etsii menestystä taekwondossa.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Kristo Salminen  Jukki Sikiö  
 Esko Salminen  Rauno Sikiö  
 Vesa-Matti Loiri  Simo Nikander  
 Titta Jokinen  Sirpa Vaara  
 Jani Volanen  Tommi Makkola  
 Anna-Elina Lyytikäinen  Heidi Koskimies  
 Raisa Vattulainen  Anne Sikiö  
 Martti Suosalo  Rafu Ramstedt  
  1. © 2013 Kansallinen audiovisuaalinen instituutti: Ruuvimies (1995) Elonet. 2013. Viitattu 9.4.2016.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]