Alexander-tekniikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alexander-tekniikan ohjausta päätetyössä
Alexander-tekniikka soittamisen apuna

Alexander-tekniikka on menetelmä, jonka tavoitteena on lisätä psyko-fyysistä itsetuntemusta ja kehittää ihmisen tietoista tapaa olla, havaita ja reagoida. Opetuksen lähtökohtana on kokonaisvaltainen ymmärrys sekä ihmiskehon rakenteesta että tarkoituksenmukaisesta tavasta olla ja toimia. Tekniikkaa voi soveltaa mihin tahansa toimintaan, sillä kaiken toiminnan laatua voidaan kehittää.lähde?kenen mukaan?

Tekniikan kehitti Frederick Matthias Alexander (1869[1]–1955) noin 130 vuotta sitten. Alexander vaikutti erityisesti Englannissa ja Yhdysvalloissa.lähde?

Alexander-tekniikka perustuu teoriaan, jonka mukaan monet toimintakyvyn haasteet liittyvät tiedostamattomiin tottumuksiin. Opetus pyrkiikin tunnistamaan ja ehkäisemään sellaisia epätarkoituksenmukaisia reaktiotapoja ja jännityksiä, joihin oppilaat ovat tiedostamattaan tottuneet. Oppituntien tavoitteena on lisätä oppilaiden henkistä ja fyysistä tasapainoa ja kykyä olla tietoinen, valpas ja luottavainen: tiedostamattomien tottumuksien sijaan oppilaan tekemisiä ohjaisi hän itse.lähde?

Alexander-tekniikan opetuksessa korostuu yhdessä tutkiminen, hienovarainen käsillä ohjaus ja sanallinen ohjaus. Opetus tapahtuu yksityistunneilla, ryhmäopetuksena ja joskus myös etäopetuksena.lähde?

Tutkimusten mukaan Alexander-tekniikka saattaa auttaa selän, polvien ja niska-hartiaseudun vammoihin ja ongelmiin ja vähentää sairauspoissaoloja. Siitä saattaa olla apua myös tasapainon hallintaan, Parkinsonin taudin oireisiin ja vanhuusajan toimintakyvyn lisäämiseen.[2][3]

Suomen Alexander-tekniikan opettajat Finstat ry ylläpitää listaa pätevistä opettajista, joilla on vähintään kolmivuotinen ammatillinen koulutus.[4]

Suomessa voi opiskella Alexander-tekniikan opettajaksi Kuopiossa, Orivedellä ja Tampereella.[5] 2020-luvulla opettajia on tuhansia ympäri maailmaa ja Suomessa noin 50.lähde?

  1. F.M. Alexander ja tekniikan kehittyminen Suomen Alexander-tekniikan opettajat Finstat ry. Viitattu 21.10.2021.
  2. Bibliography of selected research studies involving the Alexander Technique amsatonline.org. 2008. (englanniksi)
  3. Published Research | The Definitive Guide to the Alexander Technique alexandertechnique.co.uk. Viitattu 21.10.2021.
  4. Eettiset ohjeet Suomen Alexander-tekniikan opettajat Finstat ry. Viitattu 21.10.2021.
  5. Opettajankoulutus Suomen Alexander-tekniikan opettajat Finstat ry. Viitattu 21.10.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]