Alexander-tekniikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sovellettu aktiivinen lepoasento
Madonna hyödyntää Alexander-tekniikkaa esiintyessään

Alexander-tekniikka on menetelmä, jonka tavoitteena on parantaa henkilön itsetuntemusta sekä henkisesti että ruumiillisesti ja auttaa purkamaan taakaksi koettuja tottumuksia. Alexander-tekniikan kehitti näyttelijä F. M. Alexander 1800-luvun lopulla. Se on ollut esikuvana muiden samankaltaisten tekniikoiden kuten Feldenkrais-, Rolfing- ja Eutonie-tekniikan kehittymiselle.

Alexander-tekniikan opettaja ohjaa oppilaansa liikkumista ja ajattelua kevyesti koskettaen ja sanallisesti vuoropuhelussa oppilaan kanssa. Tyypillisesti Alexander-tunneilla työskennellään tuolilla istuen ja seisomaan nousten sekä selinmakuulla aktiivisessa lepoasennossa. Tarpeen mukaan tarkastellaan myös muita oppilaan kannalta tärkeitä toimintoja.

Alexander-tekniikan periaatteita
  • Tottumuksia on vaikea muuttaa, koska kaikki mihin totumme alkaa tuntua normaalilta.
  • Lihastuntoaisti voi turtua niin, ettei se enää anna tarkkaa tietoa.
  • On mahdollista oppia tekemään asioita taloudellisemmin vähemmällä vaivalla.
  • Ihminen on kokonaisuus, jossa keho ja mieli ovat erottamattomat. Mielen liikkeet heijastuvat kehossa, ja ihmisen olemus vaikuttaa myös ajattelutapoihin.

Vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan Alexander-tekniikan ja liikunnan harjoittaminen lievittää kroonista selkäkipua pitkäksi aikaa. Tutkimuksessa ei havaittu tekniikasta koituvan merkittäviä haittavaikutuksia[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alexander-tekniikka.