Michael Franck

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Michael Franck (s. 1954) on suomalainen dokumenttielokuvaohjaaja ja tuottaja, joka toimittuaan 1970-luvulla nuoriso- ja kunnallispoliitikassa siirtyi vuonna 1980 Yleisradion toimittajaksi. Hän toimi Ylen kirjeenvaihtajana Lähi-idässä. Vuonna 1985 hän perusti oman tuotantoyhtiön Franck Media Oy, joka haettiin konkurssiin syyskuussa 2016[1].

Franck oli 1990-luvulla yhdessä Christian Moustgaardin kanssa helsinkiläisen paikallistelevisioyhtiön ATV:n perustajia. Michael Franckin kotimaista ja kansainväistä tunnustusta saanut tuotanto kattaa 25 vuoden ajalta yhteensä noin 50 dokumenttielokuvaa, joista suurin osa on esitetty televisiossa Ylen, MTV3:n tai Nelosen kautta. Franck Median tuotanto keskittyi sen viime vuosina talouselämän ja yhteiskunnan historiallisiin prosesseihin. Yleisölle tunnettuja ovat MTV3 -kanavalla vuodesta 2004 esitetty sarja Suvussa on yritystä, Jättiläisten synty (2008) ja Brändin takana (2009). Vuodesta 2010 MTV esitti Franck Median elinkeinodokumentit yhtenäisen sarjanimikkeen Menestyksen takana alla.

Franck aikoi 1980-luvun lopulla tuottaa pitkän animaatioelokuvan Sindbad, joka olisi perustunut Tuhannen ja yhden yön tarinoihin ja Kalevalaan. Hanke käynnistyi vuonna 1986. Kyseessä oli mittava kansainvälinen tuotanto, jota suunniteltiin ja rahoitettiin Suomessa. Elokuva oli alkujaan tarkoitus animoida Iranissa, mutta Irakin–Iranin sodan vuoksi tuotanto siirrettiin vuonna 1987 Suomeen ja vuonna 1989 lisärahoituksen saamiseksi suoraan Hollywoodiin. Sindbadin visuaalisen ilmeen suunnitteli alkujaan iranilainen animaattori Noureddin Zarrinkelk, Suomesta mukana olivat animaattori Sauli Rantamäki sekä sarjakuvapiirtäjät Anssi Rauhala, Jukka Murtosaari, Kivi Larmola ja Petri Hiltunen. Myöhemmin mukaan houkuteltiin myös animaatioalan ammattilaisia Yhdysvalloista, ohjaajaksi kiinnitettiin John Landis ja Seesamtien käsikirjoittaja Mark Saltzman muokkasi käsikirjoituksen uusiksi. Hanke kaatui Suomen 1990-luvun alun lamasta seuranneisiin rahoitusongelmiin vuonna 1992 ennen kuin elokuvaa saatiin tehtyä.

Syyskuussa 2016 Michael Franckin tuotantoyhtiö Franck Media Oy hakeutui konkurssiin.[1][2] Franck Media työllisti noin 20 dokumenttialan ammattilaista ja yhtiön omistajiin kuuluivat pääomistajan Michael Franckin lisäksi Nina Pulkkis ja TV-juontaja-tuottaja Peter Nyman.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Franck Media hakeutui konkurssiin, Markkinointi & Mainonta 8.9.2016.
  2. Franck Media Oy on tullut tiensä päähän, Franck Media Oy 6.9.2016. Viitattu 8.9.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]