Peter Lindholm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaohjaajaa. Jalkapalloilija Peter Lindholmista on eri artikkeli.

Peter Lindholm (s. 12. tammikuuta 1960[1]) on suomalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja.

Lindholm tunnetaan muun muassa rikoselokuvista Anita (1994) ja Isältä pojalle (1996) sekä Kjell Westö -filmatisoinneista Leijat Helsingin yllä (2001) ja Missä kuljimme kerran (2011). Lindholm vastasi myös Tove Idströmin käsikirjoittaman kiitetyn minisarjan Ilman kavaluutta (1996) ohjaamisesta.

Esikoiselokuvansa Tappavat sekunnit (1985) Lindholm ohjasi salanimellä Juhani Hurme. Elokuvan tuotti Petri Pykälä, joka puolestaan tuli 1990-luvun lopulla tunnetuksi jännityskirjailijana nimimerkillä Ilkka Remes. Tämän lisäksi Lindholm on ohjannut myös elokuvan Kill City (1986), joka kuvasi nimensä mukaisesti kyseistä punkkaritaloaluetta Helsingissä.

Lindholmin elokuva Kolmistaan (2008) julkaistiin vain vähän aikaa elokuvan Musta jää jälkeen. Elokuvilla on monia yhteisiä piirteitä; ne ovat kummatkin Helsingin seudulle sijoittuvia kolmiodraamoja, miespääosan hahmo on korkeakouluopettaja ja elokuvien henkilöt viettävät varakasta elämää asunnoissa, joissa on uudet sisustukset.

Vuonna 2008 Lindholm suunnitteli uudelleenfilmatisointia Erik Blombergin vuoden 1952 elokuvasta Valkoinen peura.[2]

Tehtyään tv-sarjan "Missä kuljimme kerran" Lindholm seurasi neljä vuotta teatteriryhmän Nya Rampenin työskentelyä eurooppalaisilla näyttämöillä. Hän teki tästä dokumettielokuvan "Ur själens källare". Samoihin aikoihin Lindholm alkoi paneutua edesmenneen Gösta Sundqvistin elämään. Tarkoituksena oli tehdä ns. mysteerimiehestä elokuva. Mutta koska Suomen elokuvasäätiö ei tukenut tuotantoa, niin Lindholm teki vuonna 2018 tarinasta Yleisradiolle kuunnelmasarjan.

Radio Suomessa kuultu sarja "Itkisitkö onnesta - tarina Gösta Sundqvistista" rikkoi suosiossa kaikki ennätykset. Yle Areenassa pelkästään sitä kuunneltiin yli miljoona kuuntelukertaa - mitään vatsaavaa ei ole aiemmin tapahtunut. Lindholmin tarkoitus on yhä tehdä Gösta Sundqvista elokuva, ja mahdollisesti tv-sarja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peter Lindholm Elonetissä
  2. Rehnström, Henri Waltter: Uusintabuumi rantautuu Suomeen 13.8.2008. Radio Majakka. Viitattu 13.1.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]