Porttikielto taivaaseen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Porttikielto taivaaseen
Elokuvan juliste, Tapio Suominen, 1990.
Elokuvan juliste, Tapio Suominen, 1990.
Ohjaaja Tapio Suominen
Käsikirjoittaja Jorma Kalliokoski, Michael Baran, Tapio Suominen
Tuottaja Marko Röhr, Asko Apajalahti
Säveltäjä Johnny Lee Michaels
Pääosat Satu Silvo
Riikka Suikkari
Niina Nurminen
Minna Aaltonen
Tapani Perttu
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö National-Filmi Oy
Ensi-ilta 30. maaliskuuta 1990
Kesto 99 min
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Porttikielto taivaaseen on suomalainen elokuva vuodelta 1990. Se kertoo kolmen ilotytön sotkeutumisesta rikosten vyyhtiin. Tarinan kantavana voimana on rahan, seksin ja väkivallan kolmiyhteys.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tummaveriköiden Bellan ja Saran sekä vaaleahiuksisen Lulun työtehtäviin kuuluu miesvieraiden viihdyttäminen hotelliemäntinä. Keskeinen osa työtä ovat maksulliset seksipalvelut. Kaiken takana on häikäilemätön johtaja TT, jolla on apunaan ilotyttöjen toiminnan järjestäjä Cindy sekä poikansa Jukka. TT naamioi hämäräperäisen toimintansa käyttäen hyväkseen suhteitaan poliisiin. TT:llä on lisäksi oma jääkiekkoseura. Siinä pelaa muun muassa Timi, joka on Bellan haaveiden mies. Jääkiekkoilija Matti Hagmanin tulkitsema Timi edustaa Bellalle niin sanottua kunnon miestä, jolle Tapani Pertun näyttelemä TT on jyrkkänä vastakohtana.

Ilotyttöjen etuihin kuuluu virkavallan välttely. Tapahtuu kuitenkin synkkiä asioita, jotka pakottavat Bellan kääntymään poliisin puoleen. Lulun ammeesta löytyy itsemurhan tehnyt runoilijapoika, ja jonkin ajan kuluttua Lulu pahoinpidellään sairaalakuntoon. TT:n rikollinen toiminta uhkaa päätyä iltapäivälehtien lööppeihin. Hän joutuu konfliktiin niin Bellan kuin Cindynkin kanssa. Bella alkaa vähitellen ottaa etäisyyttä ilotyttöbisnekseen, mutta menneisyyden varjo ulottuu pitkälle. Korruptoituneesta poliisista ei ole apua, sillä TT:llä on kuvia, joilla hän voi kiristää poliisijohtoa. Bella joutuu repimään omin voimin itsensä ulos valheiden ja rikosten verkosta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 Satu Silvo  Bella  
 Riikka Suikkari  Lulu  
 Niina Nurminen  Sara  
 Minna Aaltonen  Cindy  
 Tapani Perttu  TT  
 Karri Perttu  Jukka  
 Matti Hagman  Timi  
 Kari Kihlström  komisario Halonen  
 Mikko Kouki  Kari  

Elokuva nähtiin televisiossa ensi kerran Yle TV1 -kanavalla 17. lokakuuta 1992. Myöhemmin Yle TV2 on esittänyt elokuvan vuosina 1995, 2002 ja 2010.[1] Se on julkaistu DVD-formaatissa (DVD-5).

Helsingin Sanomien televisiosivulla 1992 Jussi Karjalainen sanoo elokuvan olevan ”täynnä kauheaa mainosmaista pintaestetiikkaa ja tekopyhää ongelmilla runkkausta”. Hän epäilee Täältä tullaan, elämä! -elokuvaan yltäneen Tapio Suomisen tämänkertaisia motiiveja.[2] Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano sanoo Suomisen yrityksen tehdä kansainvälisen tyylin elokuvaa onnistuu vain kuvauksen osalta. Hän antaa elokuvalle kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[3]

  1. http://www.elonet.fi/fi/elokuva/126339
  2. Karjalainen, Jussi: Tapio Suomisen typyköitä saa nyt tirkistellä ilmaiseksi tv:stä. Helsingin Sanomat, 17.10.1992, s. D11.
  3. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]