Findie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star Wreck: In the Pirkinning (2005) on menestyneimpiä findie-elokuvia.

Käsitteellä findie (lyhenne sanoista "Finnish indie") tarkoitetaan suomalaista indie-elokuvaa, joka on tehty harrastajavoimin. Findie-elokuvien tyypillisimmät tunnusmerkit ovat pieni budjetti, sen myötä syntyvä halvahko ulkoasu ja amatöörinäyttelijät. Useimmiten findie-elokuvat poikkeavat aiheeltaan ja toteutukseltaan valtavirran elokuvista, ja esimerkiksi muun viihdemaailman jo unohtamat splatter-elokuvat ovat harrastelijapiireissä elinvoimaisia. Findiessä pyritään usein rikkomaan valtavirtaelokuvien luomia rajoja, esimerkiksi erikoisella tunnelmalla tai tarinankerronnalla. Riippumattoman elokuvan piirissä tehdään myös paljon draamaa ja genreistä riippumatonta taide-elokuvaa.

Pienet budjetit pakottavat tekijät tekemään omaperäisiä ratkaisuja, ja niinpä findie-elokuvien voidaankin katsoa olevan melko innovatiivista elokuvataidetta.

Harrastajaelokuvan suuri käänne on ollut digitalisoituminen. 1990-luvun lopulta alkaen digitaaliset videokamerat ja tietokoneet ovat mahdollistaneet teknisen tason merkittävän nousun, ja Internetistä on tullut tärkeä ja edullinen levityskanava. Nettilevityksen suosion lisääntymisen myötä on ilmestynyt myös palveluja, jotka tarjoavat myös täysin ilmaista levityskanavaa findie-elokuville, kuten esimerkiksi Indietaivas, Pixoff ja Kelaamo. Findie-kulttuuria käsittelevä wiki, Findiepedia, perustettiin 9. kesäkuuta 2007.

Findie-elokuvien tuotantoprosessin muutos on näkynyt yhä huolellisempina ja kunnianhimoisempina tuotantoina. Entisten hiekkakuopilla hätäisesti kuvattujen splattereiden sijaan arvostusta ovat alkaneet nauttia huolellisesti käsikirjoitetut ja kuvatut, ammattimaiset teokset. Muun muassa elokuvat Star Wreck: In the Pirkinning, Aika tappaa, Graffiti meissä ja Mitä meistä tuli ovat onnistuneet keräämään huomiota jopa valtakunnallisessa mediassa.

Findie ry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Findie ry:n logo

Vuonna 2005 perustettiin myös valtakunnallinen Findie ry (Finnish Independent Movie Association ry), jonka tarkoituksena on edistää suomalaisen riippumattoman elokuvan tunnettuutta ja lisätä ihmisten kiinnostusta elokuvaamisharrastusta kohtaan. Yhdistys toimii riippumattomien elokuvantekijöiden yhteenliittymänä.

Yhdistys on vuodesta 2005 lähtien järjestänyt niin sanottuja findie-tapahtumia muun muassa Helsingissä, Tampereella, Naantalissa ja Jyväskylässä, sekä julkaissut lyhyistä findie-elokuvista koostuvia Findie-DVD:itä.

Keväällä 2017 pidetyssä vuosikokouksessaan Findie ry päätettiin lakkauttaa.

Findie-elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trash Videon Nato Commando -elokuvan juliste

Findie-elokuvaryhmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääluettelo: Luettelo findie-elokuvaryhmistä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]